Purpose: Research on mental health emphasizes that psychological state has an effect on eating behavior. These studies suggest that there may be a relationship between mental health continuum and hedonic hunger. This study aimed to examine the relationship between adults’ mental health continuity and hedonic hunger.
Method: Participants were 387 adults (65 men and 322 women) without any mental illness. Data was collected by the researcher using the snowball sampling model, via Google Forms. A general questionnaire, food consumption frequency form, Mental Health Continuum Short-Form (MHC-SF) and Power of Food Scale (PFS) were administered.
Results: 56.1% of the participants were in normal mental health and 36.4% in well-being. MHC-SF total and sub-factor scores of the participants who did regular physical activity were significantly higher (p<0.05). The PFS total score was higher in women than men. There was a negative, weak, and statistically significant correlation between participants' MHC-SF and PFS total scores (p<0.05). There was a positive, weak and statistically significant correlation between Body Mass Index (BMI) and PFS total scores. There was a positive, weak and statistically significant correlation between PFS score, body weight and BMI. There was a statistically significant negative correlation between all PSF total and sub-factor scores and the frequency of fast-food and chips consumption (p<0.05).
Conclusion: Hedonic hunger increased as the mental health continuum decreased. It was determined that the continuity of mental health was higher in individuals who do regular physical activity and in men. As hedonic hunger increased, the frequency of consumption of chips and fast-food products increased.
Amaç: Ruh sağlığı üzerine yapılan araştırmalar psikolojik durumun yeme davranışı üzerinde etkisi olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışmalar, ruh sağlığı sürekliliği ile hedonik açlık arasında bir ilişki olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, yetişkinlerin ruh sağlığı sürekliliği ile hedonik açlık arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır.
Yöntem: Çalışma, herhangi bir psikolojik hastalığı olmayan 387 yetişkin (65 erkek ve 322 kadın) birey ile tamamlanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından kartopu örnekleme modeli kullanılarak Google Formlar aracılığıyla toplanmıştır. Genel anket, besin tüketim sıklık formu, Ruh Sağlığı Sürekliliği Kısa Formu (RSS-KF) ve Besin Gücü Ölçeği (BGÖ) uygulanmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %56,1'i normal ruh sağlığında ve %36,4'ü iyilik halindedir. Düzenli fiziksel aktivite yapan katılımcıların RSS-KF toplam ve alt faktör puanları anlamlı olarak daha yüksektir (p<0,05). BGÖ toplam puanı kadınlarda erkeklerden daha yüksektir. Katılımcıların RSS-KF ve BGÖ toplam puanları arasında negatif, zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır (p<0,05). Beden kütle indeksi (BKİ) ile BGÖ toplam puanları arasında pozitif, zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. BGÖ toplam skoru, vücut ağırlığı ve BKİ arasında pozitif, zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Tüm BGÖ toplam ve alt faktör puanları ile fast food ve cips tüketim sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir negatif korelasyon saptanmıştır (p<0,05).
Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre ruh sağlığı sürekliliği azaldıkça hedonik açlık artmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerde ve erkeklerde ruh sağlığı sürekliliğinin daha yüksek olduğu belirlendi. Hedonik açlık arttıkça cips ve fast-food ürünlerinin tüketim sıklığı da artmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 9 Eylül 2023 |
Kabul Tarihi | 10 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 20 |
Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)