Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 163 - 170, 28.12.2021

Öz

This study was carried out to investigate the effects of boric acid and giberallic acid (GA3) applications on yield and quality in strawberry cultivars. In the experiment, 5 different doses of boric acid (Control, 100, 200, 300, 400 and 500 ppm) and GA3 (Control, 20, 40, 60, 80 and 100 ppm) were applied. As a result of the applications, the average number of flowers was determined between 29.9-50.7. Fruit weights in the experiment varied between 17.1-22.3 g. Brix value varied between 6.3-7.9%. The pH values of the fruits were found between 2.5-2.9. Titratable acidity value was measured between 0.5-1.1 %. It was determined that the applications made a difference in terms of yield and quality in strawberry cultivars.

Teşekkür

This article is summarized from the master thesis of Assiye ÖZKAYA.

Kaynakça

  • Adak, N., Pekmezci, M. (2012). Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(2), 135-142.
  • Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J-L, Villetaz, J-C. and Amado, R. 2003. Quality assessment of strawberries (Fragaria species). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(3): 715–721.
  • Baktır, İ. (2010). Bitki Büyüme Düzenleyicileri Özellikleri ve Tarımda Kullanımları. Hasad Yayıncılık, İstanbul. Bayram, E. S. (2020). Aydın/Sultanhisar Koşullarında Yetiştirilen Festival ve Camarosa Çilek Çeşitlerinin Verim ve Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi.
  • Connor, A. M., Luby, J. J., Tong, C. B. (2002). Variation and heritability estimates for antioxidant activity, total phenolic content, and anthocyanin content in blueberry progenies. Journal of the American Society for Horticultural Science, 127(1), 82-88.
  • Çakıcı, H., Arslan, H. (2012). Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(3), 293-298.
  • Eti, A. (2006). The determination of polyamines content at different maturation stages in some strawberry varieties. Master thesis. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana).
  • Gundogdu, M., Berk, S., Canan, I., Kocoglu, T. S., Celik, F., Tas, A. (2017). Determination of effect of gibberellic acid treatments on the fruit quality of strawberry cv. Seascape. Yyü Tar Bil Derg (Yyü Journal of Agricultural Science), 27, 608-612.
  • Gündoğdu, M., Berk, K. S., Geçer, K. M., Kıpçak, S., Çakmakcı, Ö. (2019). Çilek Yapraklarının Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Farklı Hormon Uygulamalarının Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 225-232.
  • Gündüz, K., Özdemir, E. (2012). Farklı Yetiştirme Yerlerinin Bazı Çilek Genotiplerinin Erkencilik İndeksi, Verim Ve Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(1), 27-36.
  • Kacar, B., Katkat, A. V., & Öztürk, Ş. (2006). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları. 2. Baskı. Ankara.
  • Kepenek, K., Ali Koyuncu, M., & Koyuncu, F. (2002). Bazı çilek çeşitlerinin Isparta koşullarında adaptasyonu. Bahçe, 31(1).
  • Kıyga, Y. (2009). Osmanlı x Camorosa çilek melezlerinin morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu (Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi), Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s, Antakya).
  • Kumar, R., Saravanan, S., Parshant, B., Sharma, R. M. (2013). Influence of gibberellic acid and blossom removal on fruit quality of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) cv. belrubi. Vegetos, 26, 107-110.
  • Özkaplan, C. H. (2010). Perşembe (Ordu) Ekolojisinde Değişik Malç Uygulamalarının Çilekte Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Ordu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü(Yüksek Lisans Tezi).
  • Özkaya, O., Yavuz, N., Dündar, Ö., Özkaya, A., Kargı, P. S., Demircioğlu, H., Sarıdaş, M. A. (2017). Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 46(özel sayı 1), 297-302.
  • Özkutlu, F., Ete, Ö., Akgün, M., Akdin, F., Tutuş, Y., Özcan, B. (2017). Çilekte bor gübrelemesinin bozuk şekilli meyve oluşumunun önlenmesi ve yaprak mineral içerikleri üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(2), 153-160.
  • Perkins‐Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Horticultural reviews, 17, 267-297.
  • Polat, M., Çelik, M. (2008). Ankara (Ayaş) koşullarında organik çilek yetiştiriciliği. Journal of Agricultural Sciences, 14(03).
  • Prior, R. L., Cao, G., Martin, A., Sofic, E., McEwen, J., O'Brien, C., ... & Mainland, C. M. (1998). Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. Journal of agricultural and food chemistry, 46(7), 2686-2693.
  • Strik, B.C., Practor.J.T.A. (1988). Yield component analysis of strawberry genotypes differing in productivity. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 113(1): 124-129.
  • Türk, B., Şen, F. (2020). Manisa İli Köprübaşı İlçesinde Yetiştirilen Çilek Çeşitlerinin Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3), 407-415.
Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 163 - 170, 28.12.2021

Öz

Kaynakça

  • Adak, N., Pekmezci, M. (2012). Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(2), 135-142.
  • Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J-L, Villetaz, J-C. and Amado, R. 2003. Quality assessment of strawberries (Fragaria species). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(3): 715–721.
  • Baktır, İ. (2010). Bitki Büyüme Düzenleyicileri Özellikleri ve Tarımda Kullanımları. Hasad Yayıncılık, İstanbul. Bayram, E. S. (2020). Aydın/Sultanhisar Koşullarında Yetiştirilen Festival ve Camarosa Çilek Çeşitlerinin Verim ve Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi.
  • Connor, A. M., Luby, J. J., Tong, C. B. (2002). Variation and heritability estimates for antioxidant activity, total phenolic content, and anthocyanin content in blueberry progenies. Journal of the American Society for Horticultural Science, 127(1), 82-88.
  • Çakıcı, H., Arslan, H. (2012). Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(3), 293-298.
  • Eti, A. (2006). The determination of polyamines content at different maturation stages in some strawberry varieties. Master thesis. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana).
  • Gundogdu, M., Berk, S., Canan, I., Kocoglu, T. S., Celik, F., Tas, A. (2017). Determination of effect of gibberellic acid treatments on the fruit quality of strawberry cv. Seascape. Yyü Tar Bil Derg (Yyü Journal of Agricultural Science), 27, 608-612.
  • Gündoğdu, M., Berk, K. S., Geçer, K. M., Kıpçak, S., Çakmakcı, Ö. (2019). Çilek Yapraklarının Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Farklı Hormon Uygulamalarının Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 225-232.
  • Gündüz, K., Özdemir, E. (2012). Farklı Yetiştirme Yerlerinin Bazı Çilek Genotiplerinin Erkencilik İndeksi, Verim Ve Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(1), 27-36.
  • Kacar, B., Katkat, A. V., & Öztürk, Ş. (2006). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları. 2. Baskı. Ankara.
  • Kepenek, K., Ali Koyuncu, M., & Koyuncu, F. (2002). Bazı çilek çeşitlerinin Isparta koşullarında adaptasyonu. Bahçe, 31(1).
  • Kıyga, Y. (2009). Osmanlı x Camorosa çilek melezlerinin morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu (Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi), Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s, Antakya).
  • Kumar, R., Saravanan, S., Parshant, B., Sharma, R. M. (2013). Influence of gibberellic acid and blossom removal on fruit quality of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) cv. belrubi. Vegetos, 26, 107-110.
  • Özkaplan, C. H. (2010). Perşembe (Ordu) Ekolojisinde Değişik Malç Uygulamalarının Çilekte Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Ordu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü(Yüksek Lisans Tezi).
  • Özkaya, O., Yavuz, N., Dündar, Ö., Özkaya, A., Kargı, P. S., Demircioğlu, H., Sarıdaş, M. A. (2017). Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 46(özel sayı 1), 297-302.
  • Özkutlu, F., Ete, Ö., Akgün, M., Akdin, F., Tutuş, Y., Özcan, B. (2017). Çilekte bor gübrelemesinin bozuk şekilli meyve oluşumunun önlenmesi ve yaprak mineral içerikleri üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(2), 153-160.
  • Perkins‐Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Horticultural reviews, 17, 267-297.
  • Polat, M., Çelik, M. (2008). Ankara (Ayaş) koşullarında organik çilek yetiştiriciliği. Journal of Agricultural Sciences, 14(03).
  • Prior, R. L., Cao, G., Martin, A., Sofic, E., McEwen, J., O'Brien, C., ... & Mainland, C. M. (1998). Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. Journal of agricultural and food chemistry, 46(7), 2686-2693.
  • Strik, B.C., Practor.J.T.A. (1988). Yield component analysis of strawberry genotypes differing in productivity. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 113(1): 124-129.
  • Türk, B., Şen, F. (2020). Manisa İli Köprübaşı İlçesinde Yetiştirilen Çilek Çeşitlerinin Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3), 407-415.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Original Papers
Yazarlar

Assiye Özkaya 0000-0002-4860-9902

Ayşen Çolak 0000-0003-0113-2104

Volkan Okatan 0000-0001-5787-7573

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 20 Kasım 2021
Kabul Tarihi 16 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özkaya, A., Çolak, A., & Okatan, V. (2021). The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, 5(2), 163-170.
AMA Özkaya A, Çolak A, Okatan V. The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types. Int J Agric For Life Sci. Aralık 2021;5(2):163-170.
Chicago Özkaya, Assiye, Ayşen Çolak, ve Volkan Okatan. “The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic Acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 5, sy. 2 (Aralık 2021): 163-70.
EndNote Özkaya A, Çolak A, Okatan V (01 Aralık 2021) The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 5 2 163–170.
IEEE A. Özkaya, A. Çolak, ve V. Okatan, “The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types”, Int J Agric For Life Sci, c. 5, sy. 2, ss. 163–170, 2021.
ISNAD Özkaya, Assiye vd. “The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic Acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 5/2 (Aralık 2021), 163-170.
JAMA Özkaya A, Çolak A, Okatan V. The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types. Int J Agric For Life Sci. 2021;5:163–170.
MLA Özkaya, Assiye vd. “The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic Acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, c. 5, sy. 2, 2021, ss. 163-70.
Vancouver Özkaya A, Çolak A, Okatan V. The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types. Int J Agric For Life Sci. 2021;5(2):163-70.

download