Bu çalışma Starks Gold kiraz çeşidinin hasat sonrası kalitesi üzerine
UV-C, Ultrason ve modifiye atmosfer paket (MAP) uygulamalarının etkilerini
belirlemek için yürütülmüştür. Bu amaçla meyvelere UV-C (15 W, 10 dk), Ultrason
(35 kHz, 10 dk, 20 °C) ve MAP
uygulanmıştır. Uygulama sonrası meyveler depoya (0 °C, %85-90 nem) alınmış ve
4, 8, 12 ve 16. gündeki kalite değişimleri incelenmiştir. Deneme süresince
%1.15 (4. Gün MAP) ile %10.54 (16.gün, Kontrol) arasında ağırlık kaybı, %3.63
(4. gün, MAP) - % 3.98 (16. gün, Kontrol) titre edilebilir asitlik, %15.73 (12.
gün, MAP) - %18.47 (4. gün, MAP) suda çözünür kuru madde miktarı, %14.81 (4.
gün, Kontrol) - %47.28 (16. gün, MAP) arasında hasat sonrası kayıplar tespit
edilmiştir. Deneme süresince yapılan renk ölçümlerinde 40.83 (4.gün, MAP) ile
57.37 (12.gün UV-C) arasında L* değeri,
10.21 (12. gün, UV-C) - 26.49 (8. Gün, UV-C) a değeri, 12.39 (4.gün,
MAP) - 25.13 (12. Gün, UV-C) b değeri, 20.85 (4. gün, UV-C) - 31.07 (8.gün,
UV-C) Kroma değeri, 31.18 (8.gün, UV-C)
ile 67.50 (12. Gün, UV-C) arasında hue değerleri tespit edilmiştir. Bu
çalışmada; Starks Gold çeşidinin hasat sonrası kalitesinin korunması için MAP,
UV-C ve Ultrason uygulamalarının tek başına yetersiz olduğu görülmüş,
uygulamalardan biri tercih edilmek istenirse MAP’ ın kullanılabileceği
belirlenmiştir. Farklı çalışmalarla konunun detaylandırılmasına ihtiyaç
duyulmaktadır.
MAP UV-C kiraz Prunus avium L. Ultrason Starks Gold Prunus avium L.
This study was carried out to determine the effects of
UV-C, Ultrasound and modified atmosphere packaging (MAP) applications on
postharvest quality of Starks Gold cherry (Prunus avium L.) variety. For this
purpose UV-C (15 W, 10 min), ultrasound (35 kHz, 10 min, 20 °C) and MAP were
applied to fruit. After the application, fruit was taken to the store (0 °C,
85-90% humidity) and quality changes on 4, 8, 12 and 16 days were examined.
During the storage between 1.15% (4th
days, MAP) and 10.54% (Day 16, Control) weight lossses 3.63% (4th day, MAP) and
3.98% (Day 16, Control) titratable acidity values 15.73% (Day 12, MAP) and
18.47% (4th day, MAP) soluble solid contents 14.81% (Day 4, Control) and 47.28%
(16th day, MAP) postharvest losses had been determined. For color measurements
during the trial, from 40.83 (day 4, MAP) to 57.37 (day 12 UV-C) L * values,
10.21 (day 12, UV-C) - 26.49 (Day 8, UV-C) a, 12.39 (Day 4, MAP) - 25.13 (Day
12, UV-C) b, 20.85 (day 4, UV-C) - 31.07 (day 8, UV-C) Chroma and between 31.18
(Day 8, UV-C) and 67.50 (Day 12, UV-C) hue values were determined. In this
study it was seen that for the postharvest protection of the quality of Starks
Gold, MAP, UV-C and Ultrasound applications were insufficient and MAP was more
prominent if one of the applications was preferred. There was a need to
elaborate on the subject with different studies.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 30 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 25 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a