In this study
the germination and viability of pollen of Tombul, Palaz, Çakıldak, Foşa,
Allahverdi, Sivri, Kalınkara and Yassı Badem hazelnut cultivars are
investigated. TTC test was applied to determine the pollen viability of the
cultivars. The germination of pollens were determined according to ‘agar in
petri method’. The highest rate of the viability of pollen has been determined
on the Allahverdi cultivar as 71.03%, while it was the lowest in Yassı Badem
cultivar as 1.61%. The highest germination of the pollen has been determined on
the Tombul hazelnut in both years. The highest pollen germination rate in 2015
determined at a concentration of 15% sucrose (64.07%). In 2016, the rate of
germination was the highest in 20% sucrose (53.12%). Pollen viability varied
depending on the cultivars and years and pollen germination rates have changed
according to the cultivars, years and sucrose concentrations.
Bu çalışmada Tombul, Palaz,
Çakıldak, Foşa, Allahverdi, Sivri, Kalınkara ve Yassı Badem fındık çeşitlerinin
çiçek tozu canlılık ve çimlenme düzeyleri araştırılmıştır. Çeşitlerin çiçek
tozu canlılık düzeylerinin belirlenmesinde TTC testi uygulanmıştır. Çiçek
tozlarının çimlenme düzeyleri ise ‘Petride agar’ yöntemine göre belirlenmiştir.
Çiçek tozu canlılık oranı en yüksek Allahverdi (%71.03), en düşük ise Yassı
Badem çeşidinde (%1.61) tespit edilmiştir. Çalışmanın her iki yılında da çiçek
tozu çimlenme oranı en yüksek çeşit Tombul olmuştur. Tombul’da 2015 yılında %15
sakkaroz konsantrasyonunda (%64.07) 2016 yılında ise %20 sakkaroz
konsantrasyonunda (%53.12) çiçek tozu çimlenme oranı en yüksek olmuştur. Çiçek
tozu canlılık oranları çeşitlere ve yıllara, çiçek tozu çimlenme oranları ise
çeşit, yıl ve sakkaroz konsantrasyonuna bağlı olarak farklılık göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 26 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 26 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a