Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kivi Meyvelerinin Olgunlaşma Evrelerine Göre Fenolik Bileşik İçeriklerindeki Dağılım

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 2, 194 - 201, 21.07.2020
https://doi.org/10.24180/ijaws.740571

Öz

Kivi, zengin biyokimyasal içeriğe sahip olması, aroma ve tad bakımından tercih edilen meyve türleri arasında yer alması meyve pazarında arz talep dengesini pozitif yönde etkilemektedir. Dolayısı ile bu meyve türünün popülaritesi gün geçtikçe artmaktadır. Olgunluk kriterlerine göre meyvelerin biyokimyasal içeriğinde değişimlerin olduğu bilinen bir gerçeketir. Bu doğrultuda, yapılan çalışmada toplam 12 fenolik bileşik iki farklı dönemde (1. dönem: hasat olumundan bir ay önce ve 2. Dönem: hasat olumu) alınan meyve örneklerinde incelenmiştir. Bu araştırmada, 1. dönem meyvelerinin gallik asit içeriği 0.408 mg 100 g-1 (Hayward)-0.256 mg 100 g-1 (Bruno) arasında tespit edilmiş ve 2. dönem meyvelerinde ise 0.655 mg 100 g-1 (Monty)-0.164 mg 100 g-1 (Bruno) arasında belirlenmiştir. Protokateşuik asit içeriği 1. dönem meyvelerinde 0.237 mg 100g-1 (Hayward)-0.067 mg 100g-1 (Greenlight) arasında ve 2. dönem meyvelerinde ise 0.221 mg 100 g-1 (Hayward)-0.035 mg 100 g-1 (Greenlight) değerleri arasında kaydedilmiştir. Fenolik bileşiklerden kateşin, klorojenik asit, vanilik asit, kaffeik asit, siyringik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, o-kumarik asit, rutin ve kuersetin içerikleri de ayrıca tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Ferguson, A. R., & Bollard, E. G. (1990). Kiwifruit: Science and Management. Ray Richards Publishing, Auckland.
  • Funk, C., Braune, A., Grabber, J. H., Steinhart, H., & Bunzel, M. (2007). Model studies of lignified fiber fermentation by human fecal microbiota and its impact on heterocyclic aromatic amine adsorption. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis, 624(1-2), 41-48.
  • Herraız, T., & Galısteo, J. (2003). Tetrahydro-b-carboline alkaloids occur in fruits and fruit juices. Activity as antioxidants and radical scavengers. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 7156-7161.
  • Hunter, D., Skınner, M., Ferguson, A., & Stevenson, L. (2010). Kiwifruit and health. In R. Watson & V. Reedy (Eds.), Bioactive Foods in Promoting Health: Fruits and vegetables. Atlanta, GA: Elsevier, Inc.
  • Kim, J.G., Beppua, K., & Kataokaa, I. (2009). Varietal differences in phenolic content and astringency in skin and flesh of hardy kiwifruit resources in Japan. Scientia Horticulturae, 120(4), 551-554.
  • Ming, X., Jiang, G. H., Chen, X. X., & Gao, X. Z. (1991). Selection and breeding of kiwifruit in China. Second International Symposium on Kiwifruit’. Acta Horticulturae, 297(1), 57-60.
  • Montanaro, G., Treutter, D., & Xiloyannis, C. (2007). Phenolic compounds in young developing kiwifruit in relation to light exposure: Implications for fruit calcium accumulation. Journal of Plant Interactions, 2(1), 63-69.
  • Park, Y.S., Leontowicz, H., Leontowicz, M., Namiesnik, J., Suhaj, M., Cvikrova, M., Martincova, O., Weisz, M., & Gorinstein, S. (2011). Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars. Journal of Food Composition and Analysis, 24(7), 963-970.
  • Pınellı, P., Romanı, A., Fıerını, E., Remorını, D., & Agati, G. (2013). Characterisation of the polyphenol content in the kiwifruit (Actinidia deliciosa) exocarp for the calibration of a fruit-sorting optical senso. Phytochemical Analysis, 24, 460-466.
  • Rodriguez-Delgado, M. A., Malovana, S., Perez, J. P., Borges T., & Garcia-Montelongo, F. J. (2001). Separation pf phenolic compounds by high-performance liquid chromatography with absorbance and fluorimetric detection. Journal of Chromatography, 912, 249-257.
  • Salıyan, T., Shakheel, M., Satısh, S., & Hedge, K. (2017). A review on actinidia deliciosa. International Journal of Pharma and Chemical Research, 3(1), 103-108.
  • Shehata, M. M. S. M., & Soltan, S. S. A. (2013). Effects of Bioactive Component of kiwi fruit and avocado (fruit and seed) on hypercholesterolemic rats. World Journal of Dairy & Food Sciences, 8(1), 82-93.
  • Sıngletary, K. (2012). Kiwifruit: overview of potential health benefits. Nutrition Today, 47(3), 133-147.
  • Stonehouse, W., Gammon, C. S., Beck, K. L., Conlon, C. A., Von, Hurst, P. R., & Kruger, R. (2015). ‘Kiwifruit: our daily prescription for health. Natural Health Product Therapies, 1(1), 442-447.
  • Tavarini, S., Degl‟Innocenti, E., Remorini, D., Massai, R., & Guidi, L. (2008). Antioxidant capacity, ascorbic acid, total phenols and carotenoids changes during harvest and after storage of Hayward kiwifruit. Food Chemistry, 107, 282-288.
  • TÜİK. (2018). Bitkisel üretim istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas. Erişim tarihi: 10 Ağustos, 2018.
  • USDA (2018b). Oxygen radical absorbance capacity (orac) of selected foods, release 2. nutrient data laboratory home. http://www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf. Erişim tarihi: 5 Ağustos, 2018.
  • Wıtschı, A., Reddy, S., Stofer, B., & Lauterburg, B. (1992). The systemic availability of oral glutathione. European Journal of Clinical Pharmacology, 43, 667-669.
  • Wu, X., Beecher, G. R., Holden, J. M., Haytowitz, D. B., Gebhardt, S. E., & Prior, R. L. (2004). Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, 4026-4037.
  • Yalçın, T. (1999). Kiwi Yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 76, Yalova.

Kivi Meyvelerinin Olgunlaşma Evrelerine Göre Fenolik Bileşik İçeriklerindeki Dağılım

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 2, 194 - 201, 21.07.2020
https://doi.org/10.24180/ijaws.740571

Öz

Kivi, zengin biyokimyasal içeriğe sahip olması, aroma ve tad bakımından tercih edilen meyve türleri arasında yer alması meyve pazarında arz talep dengesini pozitif yönde etkilemektedir. Dolayısı ile bu meyve türünün popülaritesi gün geçtikçe artmaktadır. Olgunluk kriterlerine göre meyvelerin biyokimyasal içeriğinde değişimlerin olduğu bilinen bir gerçeketir. Bu doğrultuda, yapılan çalışmada toplam 12 fenolik bileşik iki farklı dönemde (1. dönem: hasat olumundan bir ay önce ve 2. Dönem: hasat olumu) alınan meyve örneklerinde incelenmiştir. Bu araştırmada, 1. dönem meyvelerinin gallik asit içeriği 0.408 mg 100 g-1 (Hayward) – 0.256 mg 100 g-1 (Bruno) arasında tespit edilmiş ve 2. dönem meyvelerinde ise 0.655 mg 100 g-1 (Monty) – 0.164 mg 100 g-1 (Bruno) arasında belirlenmiştir. Protokateşuik asit içeriği 1. dönem meyvelerinde 0.237 mg 100g-1 (Hayward) – 0.067 mg 100g-1 (Greenlight) arasında ve 2. dönem meyvelerinde ise 0.221 mg 100 g-1 (Hayward) – 0.035 mg 100 g-1 (Greenlight) değerleri arasında kaydedilmiştir. Fenolik bileşiklerden kateşin, klorojenik asit, vanilik asit, kaffeik asit, siyringik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, o-kumarik asit, rutin ve kuersetin içerikleri de ayrıca tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Ferguson, A. R., & Bollard, E. G. (1990). Kiwifruit: Science and Management. Ray Richards Publishing, Auckland.
  • Funk, C., Braune, A., Grabber, J. H., Steinhart, H., & Bunzel, M. (2007). Model studies of lignified fiber fermentation by human fecal microbiota and its impact on heterocyclic aromatic amine adsorption. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis, 624(1-2), 41-48.
  • Herraız, T., & Galısteo, J. (2003). Tetrahydro-b-carboline alkaloids occur in fruits and fruit juices. Activity as antioxidants and radical scavengers. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 7156-7161.
  • Hunter, D., Skınner, M., Ferguson, A., & Stevenson, L. (2010). Kiwifruit and health. In R. Watson & V. Reedy (Eds.), Bioactive Foods in Promoting Health: Fruits and vegetables. Atlanta, GA: Elsevier, Inc.
  • Kim, J.G., Beppua, K., & Kataokaa, I. (2009). Varietal differences in phenolic content and astringency in skin and flesh of hardy kiwifruit resources in Japan. Scientia Horticulturae, 120(4), 551-554.
  • Ming, X., Jiang, G. H., Chen, X. X., & Gao, X. Z. (1991). Selection and breeding of kiwifruit in China. Second International Symposium on Kiwifruit’. Acta Horticulturae, 297(1), 57-60.
  • Montanaro, G., Treutter, D., & Xiloyannis, C. (2007). Phenolic compounds in young developing kiwifruit in relation to light exposure: Implications for fruit calcium accumulation. Journal of Plant Interactions, 2(1), 63-69.
  • Park, Y.S., Leontowicz, H., Leontowicz, M., Namiesnik, J., Suhaj, M., Cvikrova, M., Martincova, O., Weisz, M., & Gorinstein, S. (2011). Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars. Journal of Food Composition and Analysis, 24(7), 963-970.
  • Pınellı, P., Romanı, A., Fıerını, E., Remorını, D., & Agati, G. (2013). Characterisation of the polyphenol content in the kiwifruit (Actinidia deliciosa) exocarp for the calibration of a fruit-sorting optical senso. Phytochemical Analysis, 24, 460-466.
  • Rodriguez-Delgado, M. A., Malovana, S., Perez, J. P., Borges T., & Garcia-Montelongo, F. J. (2001). Separation pf phenolic compounds by high-performance liquid chromatography with absorbance and fluorimetric detection. Journal of Chromatography, 912, 249-257.
  • Salıyan, T., Shakheel, M., Satısh, S., & Hedge, K. (2017). A review on actinidia deliciosa. International Journal of Pharma and Chemical Research, 3(1), 103-108.
  • Shehata, M. M. S. M., & Soltan, S. S. A. (2013). Effects of Bioactive Component of kiwi fruit and avocado (fruit and seed) on hypercholesterolemic rats. World Journal of Dairy & Food Sciences, 8(1), 82-93.
  • Sıngletary, K. (2012). Kiwifruit: overview of potential health benefits. Nutrition Today, 47(3), 133-147.
  • Stonehouse, W., Gammon, C. S., Beck, K. L., Conlon, C. A., Von, Hurst, P. R., & Kruger, R. (2015). ‘Kiwifruit: our daily prescription for health. Natural Health Product Therapies, 1(1), 442-447.
  • Tavarini, S., Degl‟Innocenti, E., Remorini, D., Massai, R., & Guidi, L. (2008). Antioxidant capacity, ascorbic acid, total phenols and carotenoids changes during harvest and after storage of Hayward kiwifruit. Food Chemistry, 107, 282-288.
  • TÜİK. (2018). Bitkisel üretim istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas. Erişim tarihi: 10 Ağustos, 2018.
  • USDA (2018b). Oxygen radical absorbance capacity (orac) of selected foods, release 2. nutrient data laboratory home. http://www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf. Erişim tarihi: 5 Ağustos, 2018.
  • Wıtschı, A., Reddy, S., Stofer, B., & Lauterburg, B. (1992). The systemic availability of oral glutathione. European Journal of Clinical Pharmacology, 43, 667-669.
  • Wu, X., Beecher, G. R., Holden, J. M., Haytowitz, D. B., Gebhardt, S. E., & Prior, R. L. (2004). Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, 4026-4037.
  • Yalçın, T. (1999). Kiwi Yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 76, Yalova.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Bahçe Bitkileri
Yazarlar

Melek Şahin Kanbur Bu kişi benim 0000-0002-0753-2312

Muttalip Gündoğdu 0000-0002-9375-7365

Yayımlanma Tarihi 21 Temmuz 2020
Gönderilme Tarihi 21 Mayıs 2020
Kabul Tarihi 17 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kanbur, M. Ş., & Gündoğdu, M. (2020). Kivi Meyvelerinin Olgunlaşma Evrelerine Göre Fenolik Bileşik İçeriklerindeki Dağılım. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences, 6(2), 194-201. https://doi.org/10.24180/ijaws.740571

17365   17368      17366     17369    17370              


88x31.png    Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a