Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

PABLO PİCASSO VE YEMEK İLİŞKİSİ

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 2, 28 - 33, 27.11.2023
https://doi.org/10.22252/ijca.1177026

Öz

Bu çalışma dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’nun yemek ile ilişkisini ele almak onu farklı bir açıdan görmek için yapılmıştır. Mesleki olarak sanatçıların çalışmalarına genelde tek yönlü bakılır. Sanatçıyı motive edenlerin neler oldukları ise akademik anlamda daha az ilgi görmektedir. Diğer yandan sanatçıyı motive eden şeylerden birinin yeme içme olduğuna yönelik nadir de olsa çalışmalara rastlanmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada şu sorulara cevap aranmıştır. Özellikle sevdiği ve vazgeçmediği yemek ya da yemekler var mıydı? Arkadaşlarının verdiği davetlerde veya dışarıda sokak aralarında lokantalarda dost ve arkadaşlarıyla gece boyu sohbet ve sanat konuşmalarıyla süren yemekleri mi tercih ederdi? Kendisi veya sevdikleri için yemek hazırlar mıydı? Dünyaca ünlü bir sanatçı olan Picasso’nun hayatında en önemli şey sanatıdır. Sonrasında sevdiği kadınlar, dostlarıyla yediği yemekler ve sosyal yaşamında yer verdiği insanlar gelir. Malaga İspanya’da dünyaya gelen Pablo Picasso oldukça uzun ve renkli bir hayat yaşamış olup, sanatın hemen her alanında çalışmalar üretmiştir. Sanatçıyı bunca üretim için motive eden unsurlar arasında yemeğin yeri nedir? Çalışmanın yöntemi literatür taramasıdır ve bu çalışma güzel sanatlar için en uygun yaklaşım olarak düşünülen hermeneutik yapıyla ele alınmıştır. Sonuç olarak sanatçının hayatında yemek kültürünün, kendi doğduğu yerden gelen alışkanlıklarla devam ettiği ve üretkenliğinde yemeği bir sosyalleşme aracı olarak görmesinin önemli bir yerinin olduğu görülmüştür. Picasso, sevdikleriyle, ailesiyle eski ve yeni dostlarıyla özellikle yemekte bir araya gelmeyi ve problemleri de yemekteyken konuşarak çözmeyi seven bir sanatçıdır.

Kaynakça

  • Artun, A. (2015) Sanat Manifestoları; Derleyen ve Sunan: Ali Artun İletişim Yayınları, ss.112- İstanbul.
  • Ataman, I. (2007) Bir Yorumlama Yöntemi Olarak Hermeneutik: Erol Akyavaş Üzerine İnceleme . Yüksek Lisans Tez Özü, Sanat Bilimi Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şubat 2007, Danışman: Prof. Dr. Bahadır Gülmez file:///C:/Users/asus/Desktop/Hermeneutik%20%C4%B0nceleme%20Y%C3%BCksek%20Lisans%20Tezi.pdf, 2-2007.
  • Berger, J. (2003) Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı; Metis Yayınları, ss.135-İstanbul.
  • Gilot, F. & Lake, C. (2005) Picasso İle Yaşamak, Çeviren: Nihal Şahin, Hemen Kitap, 1:Baskı, İstanbul.
  • Herscher, E. (1996) Picasso'nun Sofrası, Çevirenler: Emine Çaykara-Şeyda Taluk, Türkiye İş Bankası Yayınları ss-115.İstanbul.
  • Yıldız, M, Yılmaz, M. (2020) Gastronomi Alanındaki Trendlere Bir Bakış, Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, sa.5, ss.31, 2020 (Hakemli Dergi) -Sivas.
  • Internet Kaynağından Alıntılar
  • Gökyıldız. S. (2015) Sanatçı Sofraları (https://kitapeki.com/picasso-balzac-proust-ne-yer-ne-icer-sanatci-sofralari/) (Erişim Tarihi : 29.08.2022 Saat:20.20).
  • https://www.star.com.tr/cumartesi/proustun-madleni-balzacin-kapamasi-haber-1081191/
  • Hızlan, D. (2003) Picasso’dan Yemek Tarifleri (https://www.hurriyet.com.tr/picassodan-yemek-tarifleri-119579) (Erişim Tarihi: 29.08.2022 Saat: 18.30).
  • Şekil 1. (https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/sanatcilarin-favori-yemekleri-36920442 (ErişimTarihi:31.08.2022 Saat:17.55 )
  • Şekil 2. (https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/sanatcilarin-favori-yemekleri-36920442 Erişim Tarihi:31.08.2022 Saat:17.59)
  • Şekil 3.Pablo Picasso - The Restaurant, 1914 (https://www.gazeteduvar.com.tr/picasso-picassonun-yerinde-yemek-yer-makale-1578050( Erişim Tarihi: 04.09.2022).
  • Şekil 4. (https://www.goodreads.com/book/show/32571961-picasso-nun-sofras (Erişim Tarihi:04.09.2022 Saat: 21.15)
  • Şekil 5. (https://www.goodreads.com/book/show/55132009-a-la-table-de-picasso (Erişim Tarihi:04.09.2022 Saat:21.30)
  • https://www.goodreads.com/book/show/55132009-a-la-table-de-picasso published january 1,1996 ( Erişim Tarihi: 04.09.2022 Saat: 21.03)

PABLO PİCASSO AND FOOD RELATİONSHİP

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 2, 28 - 33, 27.11.2023
https://doi.org/10.22252/ijca.1177026

Öz

This study was conducted to address the world-famous painter Pablo Picasso's relationship with food and to see him from a different perspective. Professionally, the work of artists is generally viewed from one side. What motivates the artist is less interested in academic terms. On the other hand, there are rare studies that show that one of the things that motivates the artist is eating and drinking. In this direction, answers to the following questions were sought in the study. Were there any meals or dishes that he particularly liked and did not give up? Would he prefer dinners that lasted all night with conversations and art talks with friends and friends, at the invitations given by his friends or at restaurants outside on the streets? Would he prepare food for himself or loved ones? The most important thing in Picasso's life, a world-famous artist, is his art. Then there are the women he loves, the meals he eats with his friends, and the people he includes in his social life. Born in Malaga, Spain, Pablo Picasso lived a long and colorful life and produced works in almost every field of art. What is the place of food among the factors that motivate the artist for all this production? The method of the study is the literature review and this study has been handled with the hermeneutic structure, which is considered the most appropriate approach for fine arts. As a result, it has been seen that the food culture in the artist's life continues with the habits coming from the place where he was born and the fact that he sees food as a socialization tool has an important place in his productivity. Picasso is an artist who likes to get together with his loved ones, family, old and new friends, especially at dinner, and solve problems by talking while having dinner

Kaynakça

  • Artun, A. (2015) Sanat Manifestoları; Derleyen ve Sunan: Ali Artun İletişim Yayınları, ss.112- İstanbul.
  • Ataman, I. (2007) Bir Yorumlama Yöntemi Olarak Hermeneutik: Erol Akyavaş Üzerine İnceleme . Yüksek Lisans Tez Özü, Sanat Bilimi Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şubat 2007, Danışman: Prof. Dr. Bahadır Gülmez file:///C:/Users/asus/Desktop/Hermeneutik%20%C4%B0nceleme%20Y%C3%BCksek%20Lisans%20Tezi.pdf, 2-2007.
  • Berger, J. (2003) Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı; Metis Yayınları, ss.135-İstanbul.
  • Gilot, F. & Lake, C. (2005) Picasso İle Yaşamak, Çeviren: Nihal Şahin, Hemen Kitap, 1:Baskı, İstanbul.
  • Herscher, E. (1996) Picasso'nun Sofrası, Çevirenler: Emine Çaykara-Şeyda Taluk, Türkiye İş Bankası Yayınları ss-115.İstanbul.
  • Yıldız, M, Yılmaz, M. (2020) Gastronomi Alanındaki Trendlere Bir Bakış, Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, sa.5, ss.31, 2020 (Hakemli Dergi) -Sivas.
  • Internet Kaynağından Alıntılar
  • Gökyıldız. S. (2015) Sanatçı Sofraları (https://kitapeki.com/picasso-balzac-proust-ne-yer-ne-icer-sanatci-sofralari/) (Erişim Tarihi : 29.08.2022 Saat:20.20).
  • https://www.star.com.tr/cumartesi/proustun-madleni-balzacin-kapamasi-haber-1081191/
  • Hızlan, D. (2003) Picasso’dan Yemek Tarifleri (https://www.hurriyet.com.tr/picassodan-yemek-tarifleri-119579) (Erişim Tarihi: 29.08.2022 Saat: 18.30).
  • Şekil 1. (https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/sanatcilarin-favori-yemekleri-36920442 (ErişimTarihi:31.08.2022 Saat:17.55 )
  • Şekil 2. (https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/sanatcilarin-favori-yemekleri-36920442 Erişim Tarihi:31.08.2022 Saat:17.59)
  • Şekil 3.Pablo Picasso - The Restaurant, 1914 (https://www.gazeteduvar.com.tr/picasso-picassonun-yerinde-yemek-yer-makale-1578050( Erişim Tarihi: 04.09.2022).
  • Şekil 4. (https://www.goodreads.com/book/show/32571961-picasso-nun-sofras (Erişim Tarihi:04.09.2022 Saat: 21.15)
  • Şekil 5. (https://www.goodreads.com/book/show/55132009-a-la-table-de-picasso (Erişim Tarihi:04.09.2022 Saat:21.30)
  • https://www.goodreads.com/book/show/55132009-a-la-table-de-picasso published january 1,1996 ( Erişim Tarihi: 04.09.2022 Saat: 21.03)
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Şükran Bulut 0000-0001-8220-686X

Erken Görünüm Tarihi 2 Ocak 2023
Yayımlanma Tarihi 27 Kasım 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bulut, Ş. (2023). PABLO PİCASSO VE YEMEK İLİŞKİSİ. İnönü Üniversitesi Kültür Ve Sanat Dergisi, 8(2), 28-33. https://doi.org/10.22252/ijca.1177026