Mısır bitkisi yedi varyeteye
ayrılmıştır. Mısırın en önemli varyetelerinden olan atdişi ve sert mısır yoğun
bir şekilde insan ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca, özel mısır
tiplerinden olan patlak mısır (Zea mays L. everta), şeker mısır (Zea
mays L. Saccharata sturt.) ve waxy mısır (Zea mays ceratina) patlatılarak aperatif,
haşlanarak veya konserve olarak kullanılabilmektedir.
Ülkemizde geleneksel aperatif bir
atıştırmalık yiyecek olan patlak mısır, son yıllarda yaklaşık 9000-10.000
hektar alanda yetiştirilmekte ve özellikle çocuklar tarafından sevilerek
tüketilmektedir. Şeker mısır özellikle Akdeniz ve Ege başta olmak üzere esas
olarak kıyı bölgelerde haşlanarak ve konserve halinde tüketilmektedir. Waxy
mısıra olan talep de ülke genelinde günden güne artmaktadır.
Bu çalışmada; özel mısır tiplerinin
ülkemizdeki mevcut durumu, kullanımı ve gelişimi irdelenmiştir. Özel mısır
tiplerindeki yeni çeşit geliştirme ve tarımsal çalışmalar, ülkemizde özel mısır
tiplerine (patlak mısır, şeker mısır ve waxy mısır) olan talebi karşılamaya ve ülkemizin
tohum ihtiyacının dışa bağımlılığının azaltılmasına yardımcı olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 25 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Manuscript Submission