Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 1, 1 - 14, 15.12.2021

Öz

Kırmızı mercimek bitkisinin yetiştiriciliğinde en önemli unsurlardan biri yabancı ot mücadelesidir. Yabancı otlarla etkin mücadele yapılmadığı takdirde, çok ciddi verim kayıpları yaşanmaktadır. Bu çalışma, farklı çapraz ekim yöntemleri ve leonardit kaynaklı sıvı organik gübre uygulamalarının, kırmızı mercimek bitkisinde yabancı ot gelişimi üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2018-2019 ve 2019-2020 üretim sezonlarında, Diyarbakır’da, yağışa dayalı şartlarda ve faktöriyel deneme desenine göre yürütülmüştür. İki yıl süre ile çakılı olarak yürütülen çalışmanın, ikinci yıl elde edilen verileri sonucunda 45 ve 90 derecelik çapraz ekimlerin metrekarede yabancı ot sayısı geleneksel düz ekime göre daha düşük bulunmuştur. 90 derecelik çapraz ekimde metrekarede yabancı ot yaş ve kuru ot ağırlığının da daha düşük olduğu görülmüştür. Farklı sıvı gübre uygulamalarının metrekaredeki yabancı ot sayısı üzerine etkisi olmadığı gözlenirken, 15 L da-1 sıvı gübre dozunda yabancı ot kuru ağırlığının en az olduğu belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Bu çalışma T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmiş ve finanse edilmiştir. Ayrıca Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde doktora tezi olarak yürütülmektedir.

Proje Numarası

TAGEM/TBAD/A/19/A7/P3/1073

Kaynakça

  • Aksoy E., Arslan Z. F., Eymirli S., Tetik Ö., Bayraktar Ö. V. & Armağan G. (2014). Gaziantep ve Kilis illeri kırmızı mercimek tarlalarındaki canavar otlarının [Orobanche crenata Forsk. ve Phelipanche aegyptiaca (Pers.)] yaygınlığı, yoğunluğu ve üreticilerin yabancı ot sorunlarına yaklaşımları. Bitki Koruma Bülteni, 54 (2): 115-132
  • Arslan Z. F., Altun A. A. & Bilgili A. (2017). Türkiye mercimek (Lens culinaris Medik.) üretimindeki yabancı ot sorunlarının dünü, bugünü ve yarını - Şanlıurfa örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (11): 1312-1322
  • Aydoğan A., Gürbüz A., Akan K., Kon H. İ. F., Mert Z. & Çelik Özer G. (2016). Mercimek (Lens culinaris M.) germplasmında herbisit toleransı için genetik çeşitliliğin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-1): 165-170
  • Chhokar R.S., Sharrna R. K. & Sharma I. (2012). Weed management strategies in wheat-A review, J. Wheat Res. 4(2): 1-21
  • Gürsoy S., Sessiz A. & Akın S. (2013). Diyarbakır ilinde uygulanan toprak işleme yöntemleri ve makinalı ekimde karşılaşılan sorunlar. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 9 (3): 181-186
  • Gürsoy S., Özaslan C., Urğun, M. Kolay B. & Koç M. (2014). Farklı toprak işleme yöntemlerinin kullanıldığı mercimek tarımında bazı yabancı ot türlerinin yoğunluğu ile tane verimi arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 1(2): 1-13
  • Jat R. S., Nepalia V. & Chaudhary P. D. (2003). Influence of herbicides and methods of sowing on weed dynamics in wheat (Triticum aestivumL.). Indian Journal of Weed Science, 35( 1&2): 18- 20, Print ISSN : 0253-8040.
  • Kaydan D., Tepe I., Yağmur M. & Yergin R. (2012). Ekim yöntemi ve sıklığının buğdayda tane verimi, bazı verim öğeleri ve yabancı otlar üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 17 (2011): 310‐323
  • Öktem A. G., Nacar, A.S. & Öktem, A. (2017). Sıvı olarak toprağa uygulanan hümik asit miktarlarının kırmızı mercimek bitkisinde (Lens culinaris Medic.) verim ve bazı verim unsurlarına etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26 (Özel Sayı): 119−124.
  • Pala F. (2019a). A Survey on Weed Management in Dry Lentil Fields. Applied Ecology and Environmental Research, 17 (6): 13513-13521
  • Pala F. (2019b). Mercimekte yabancı ot mücadelesinde aclonifen aktif maddesinin en uygun uygulama zamanı. Anadolu Kongreleri 2. Uygulamalı Bilimler Kongresi, 26-28 Nisan, 27-33s. Diyarbakır
  • Pandey I. B. & Kuldeep K. (2005). Response of wheat (Triticum aestivum) to seeding methods and weed management. Indian Journal of Agronomy, 50(1): 48-51
  • Sırrı M. (2020). Siirt ili mercimek (Lens culinaris Medic.) ekim alanlarında sorun oluşturan yabancı ot türlerinin yoğunluk ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23 (1): 117-126
  • Toğay N. & Anlarsal A.E. (2008). Van koşullarında farklı bitki sıklıklarının ve ekim şekillerinin mercimek (Lens culinaris Medic.)’de verim ve verim öğelerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 18(1): 35-47.
  • URL 1: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/gaputaem/Belgeler/%C3%A7e%C5%9Fit%20belgeleri/t%C3%BCrk%C3%A7e/mercimek/f%C4%B1rat%2087%20tr.pdf (Erişim:14.02.2021)
  • URL 2: www.tuik.gov.tr. (Erişim tarihi: 30.06.2020)

The Effect of Different Cross Sowing Methods and Leonardite Sourced Liquid Organic Manure Applications on Weed Growth in Red Lentil Plant

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 1, 1 - 14, 15.12.2021

Öz

One of the most important elements in the cultivation of red lentil plants is weed control. If there is no effective weeds control, very much yield losses are experienced. This study was carried out to determine the effect of different cross sowing methods and leonardite sourced liquid organic manure applications on weed growth in red lentil plants. The study was carried out in 2018-2019 and 2019-2020 seasons production, in Diyarbakır conditions, based on rainfall and in a factorial trial design. Studies were replicated in the same field for two years. As a result of the data obtained in the second year of the study, , the number of weeds per square meter of 45 and 90 degree cross sowing was found to be lower than that of conventional sowing. In 90 degree cross sowing, it was observed that the weight of weed wet and dry per square meter was lower. While it was observed that different liquid manure applications had no effect on the number of weeds per square meter, it was observed that the dry weight of weed was the least at the dose of 15 L da-1 liquid manure.

Proje Numarası

TAGEM/TBAD/A/19/A7/P3/1073

Kaynakça

  • Aksoy E., Arslan Z. F., Eymirli S., Tetik Ö., Bayraktar Ö. V. & Armağan G. (2014). Gaziantep ve Kilis illeri kırmızı mercimek tarlalarındaki canavar otlarının [Orobanche crenata Forsk. ve Phelipanche aegyptiaca (Pers.)] yaygınlığı, yoğunluğu ve üreticilerin yabancı ot sorunlarına yaklaşımları. Bitki Koruma Bülteni, 54 (2): 115-132
  • Arslan Z. F., Altun A. A. & Bilgili A. (2017). Türkiye mercimek (Lens culinaris Medik.) üretimindeki yabancı ot sorunlarının dünü, bugünü ve yarını - Şanlıurfa örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (11): 1312-1322
  • Aydoğan A., Gürbüz A., Akan K., Kon H. İ. F., Mert Z. & Çelik Özer G. (2016). Mercimek (Lens culinaris M.) germplasmında herbisit toleransı için genetik çeşitliliğin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-1): 165-170
  • Chhokar R.S., Sharrna R. K. & Sharma I. (2012). Weed management strategies in wheat-A review, J. Wheat Res. 4(2): 1-21
  • Gürsoy S., Sessiz A. & Akın S. (2013). Diyarbakır ilinde uygulanan toprak işleme yöntemleri ve makinalı ekimde karşılaşılan sorunlar. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 9 (3): 181-186
  • Gürsoy S., Özaslan C., Urğun, M. Kolay B. & Koç M. (2014). Farklı toprak işleme yöntemlerinin kullanıldığı mercimek tarımında bazı yabancı ot türlerinin yoğunluğu ile tane verimi arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 1(2): 1-13
  • Jat R. S., Nepalia V. & Chaudhary P. D. (2003). Influence of herbicides and methods of sowing on weed dynamics in wheat (Triticum aestivumL.). Indian Journal of Weed Science, 35( 1&2): 18- 20, Print ISSN : 0253-8040.
  • Kaydan D., Tepe I., Yağmur M. & Yergin R. (2012). Ekim yöntemi ve sıklığının buğdayda tane verimi, bazı verim öğeleri ve yabancı otlar üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 17 (2011): 310‐323
  • Öktem A. G., Nacar, A.S. & Öktem, A. (2017). Sıvı olarak toprağa uygulanan hümik asit miktarlarının kırmızı mercimek bitkisinde (Lens culinaris Medic.) verim ve bazı verim unsurlarına etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26 (Özel Sayı): 119−124.
  • Pala F. (2019a). A Survey on Weed Management in Dry Lentil Fields. Applied Ecology and Environmental Research, 17 (6): 13513-13521
  • Pala F. (2019b). Mercimekte yabancı ot mücadelesinde aclonifen aktif maddesinin en uygun uygulama zamanı. Anadolu Kongreleri 2. Uygulamalı Bilimler Kongresi, 26-28 Nisan, 27-33s. Diyarbakır
  • Pandey I. B. & Kuldeep K. (2005). Response of wheat (Triticum aestivum) to seeding methods and weed management. Indian Journal of Agronomy, 50(1): 48-51
  • Sırrı M. (2020). Siirt ili mercimek (Lens culinaris Medic.) ekim alanlarında sorun oluşturan yabancı ot türlerinin yoğunluk ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23 (1): 117-126
  • Toğay N. & Anlarsal A.E. (2008). Van koşullarında farklı bitki sıklıklarının ve ekim şekillerinin mercimek (Lens culinaris Medic.)’de verim ve verim öğelerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 18(1): 35-47.
  • URL 1: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/gaputaem/Belgeler/%C3%A7e%C5%9Fit%20belgeleri/t%C3%BCrk%C3%A7e/mercimek/f%C4%B1rat%2087%20tr.pdf (Erişim:14.02.2021)
  • URL 2: www.tuik.gov.tr. (Erişim tarihi: 30.06.2020)
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Article)
Yazarlar

Betül Kolay 0000-0002-9505-0152

Ali Öztürkmen 0000-0001-5575-3278

Proje Numarası TAGEM/TBAD/A/19/A7/P3/1073
Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 24 Şubat 2021
Kabul Tarihi 11 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kolay, B., & Öztürkmen, A. (2021). Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 4(1), 1-14.
AMA Kolay B, Öztürkmen A. Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi. IJEMAR. Aralık 2021;4(1):1-14.
Chicago Kolay, Betül, ve Ali Öztürkmen. “Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri Ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 4, sy. 1 (Aralık 2021): 1-14.
EndNote Kolay B, Öztürkmen A (01 Aralık 2021) Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 4 1 1–14.
IEEE B. Kolay ve A. Öztürkmen, “Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi”, IJEMAR, c. 4, sy. 1, ss. 1–14, 2021.
ISNAD Kolay, Betül - Öztürkmen, Ali. “Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri Ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 4/1 (Aralık 2021), 1-14.
JAMA Kolay B, Öztürkmen A. Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi. IJEMAR. 2021;4:1–14.
MLA Kolay, Betül ve Ali Öztürkmen. “Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri Ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, c. 4, sy. 1, 2021, ss. 1-14.
Vancouver Kolay B, Öztürkmen A. Farklı Çapraz Ekim Yöntemleri ve Leonardit Kaynaklı Sıvı Organik Gübre Uygulamalarının Kırmızı Mercimek Bitkisinde Yabancı Ot Gelişimine Etkisi. IJEMAR. 2021;4(1):1-14.

Manuscript Submission