Biber, Solanaceae familyasına ait, 25 tür içeren Capsicum cinsine ait bir sebzedir. Biber yetiştiriciliğinde biber verimini sınırlayabilen hem abiyotik hem de biyotik çeşitli stres faktörleri bulunmaktadır. Dünya çapında biber üretimini sınırlayan ve ekonomik kayıplara neden olan ilk on virüsten biri domates benekli dolgunluk virüsüdür (TSWV). Viral hastalıklara karşı kültürel uygulamalarla birlikte kimyasal mücadelenin kullanılması bazen hastalığın kontrolünde etkili olamayabilir. Ancak biber yetiştiriciliğinde dayanıklı çeşitlerin kullanılması en etkili ve çevre dostu mücadele yöntemi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, örtü altında yetiştirilen 27 farklı hibrit Charleston biber çeşidinin ıslah programımız tarafından belirlenen direnç/tolerans veya duyarlılığını değerlendirmek için SCAC568 primerleri kullanılarak PCR reaksiyonları gerçekleştirildi. Elde edilen PCR ürünleri XbaI ile sindirildikten sonra genotipik olarak analiz edildi. Sonuçlara göre incelenen 27 Charleston biber çeşidinin %66,6'sının toleranslı ve heterozigot (Rr), %33,4'ünün duyarlı olduğu belirlendi. Bu çalışmanın amacı, TSWV’ye dayanıklı/toleranslı Charleston biber çeşitlerinin geliştirilmesidir.
Ethics committee approval was not required for this study because of there was no study on animals or humans.
İstanbul Tarım A.Ş.
-
The authors give thanks to İstanbul Tarım A.Ş. for funding this research.
Pepper is a vegetable that belongs to the Capsicum genus, which includes 25 species and is part of the Solanaceae family. Several abiotic and biotic stress factors can limit pepper yield in cultivation. One of the top ten viruses that limit pepper production worldwide and cause economic losses is tomato spotted wilt virus (TSWV). The use of chemical control along with cultural practices against viral diseases may sometimes not be effective in controlling the disease. However, the use of resistant varieties is considered the most effective and eco-friendly method of control in the cultivation of peppers. In this study, PCR reactions were conducted using SCAC568 primers to evaluate the resistance/tolerance or susceptibility of 27 different hybrid varieties of Charleston peppers grown under cover, as determined by our breeding program. The PCR products obtained were genotypically analyzed after being digested with XbaI. Based on the results, it was determined that out of the 27 Charleston pepper varieties studied, 66.6% were tolerant and heterozygous (Rr), while 33.4% were susceptible. This study aims to develop TSWV-resistant Charleston pepper varieties.
Tomato spotted wilt virus (TSWV) Charleston pepper MAS Tsw gene
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Fitopatoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Eylül 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 2 |