Sugar sorghum is a crop species characterized by its high sugar content, rapid growth capacity and biomass production potential. Similar to sugarcane, its ability to accumulate high sugar content makes it a valuable agricultural crop not only for food production but also for energy and other special purposes. In this study, seeds of ten different sugar sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) cultivars (cowley, erdurmuş, gülşeker, msı-e, smith, sarge, tracy, ulusoy, usda taiwan, long) were examined and their morphological (shape-dimension, surface area, mean arithmetic and geometric diameter, sphericity) and physiological (germination rate and germination time) characteristics were determined. According to the data obtained, it was determined that the varieties had a short and oval seed structure, an average length of 3.876 mm, a width of 2.976 mm, a surface area of 8.848 mm2 , an arithmetic diameter of 3.426 mm, a geometric diameter of 15.549 mm and a sphericity value of 4.545 and the seeds had an average germination ability of 98-99%. Determining the physical and morphological characteristics of the seeds before the production periods plays a critical role in determining the right production method in accordance with the needs of the seed, choosing the right equipment and machinery to be used, and determining the norms. This approach will contribute to the prevention of seed losses and help producers to achieve a more efficient and sustainable production process by reducing input costs.
Sugar Sorghum Sorghum bicolor L. Moench Seed Characteristics
Şeker sorgum, yüksek şeker içeriği, hızlı büyüme kapasitesi ve biyokütle üretim potansiyeli ile dikkat çeken bir bitki türüdür. Şeker kamışına benzer bir şekilde, içerisinde yüksek oranda şeker birikimi yapabilme özelliği, onu sadece gıda üretimi değil, aynı zamanda enerji ve diğer özel amaçlar için de değerli bir tarım ürünü haline getirmektedir.
Bu çalışmada, on farklı şeker sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) çeşidine (cowley, erdurmuş, gülşeker, msı-e, smith, sarge, tracy, ulusoy, usda tayvan, uzun) ait tohumlar incelenmiş; bu tohumların morfolojik (şekil-boyut, yüzey alan, ortalama aritmetik ve geometrik çap, küresellik) ve fizyolojik (çimlenme oranı ve çimlenme zamanı) özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre çeşitlerin kısa ve oval bir tohum yapısına sahip olduğu, ortalama 3.876 mm uzunluk, 2.976 mm genişlik, 8.848 mm2 yüzey alan, 3,426 mm aritmetik çap, 15,549 mm geometrik çap ve 4,545 küresellik değerine sahip olduğu ve tohumların ortalama olarak %98-99 oranında çimlenme kabiliyetine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Tohumların üretim dönemlerinden önce fiziksel ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi tohumun ihtiyaçlarına uygun olarak doğru üretim yönteminin belirlenmesi, kullanılacak ekipman ve makinelerin doğru seçilmesi, aynı zamanda normların belirlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu yaklaşım, tohum kayıplarının önlenmesine katkı sağlarken, üreticilerin girdi maliyetlerini düşürerek daha verimli ve sürdürülebilir bir üretim süreci elde etmelerine yardımcı olacaktır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 27 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 1 |