Bu çalışmada, YÖK Atlas verileri baz alınarak 2019 yılında Ege Bölgesi’ndeki üniversitelerde bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Söz konusu bölümlere yerleşen öğrencilerin istatistiksel ve sistematik bir şekilde karşılaştırmalı analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden döküman incelemesi tekniği, tarama modeli esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin cinsiyetlerine, geldikleri coğrafi bölgelere, öğrenim durumlarına, mezun oldukları lise alanlarına, YKS başarı sıralamalarına, genel tercih eğilimlerine, aynı veya farklı program tercih eğilimlerine ve tercih listelerinde yer alan programlara ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Araştırma sonucunda Ege Bölgesi’ndeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne kayıtlı kız öğrenci sayısının erkek öğrenci sayısından az bir farkla fazla olduğu, öğrencilerin en çok Ege Bölgesi’nden geldiği, büyük çoğunluğunun ‘alan ayrımı olmayan’ genel lise programlarından geçiş yaptığı ve tercihlerinde farklı programlara da yer verdiği tespit edilmiştir.
Bu makale için 07-05-2021 tarihinde bir düzeltme yayınlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijgtr/issue/62262/934422
In this study, based on YÖK Atlas data, an evaluation was made on Gastronomy and Culinary Arts Departments in universities in the Aegean Region in 2019. With this study, it is aimed to analyze the students who are placed in the Gastronomy and Culinary Arts Departments of these universities in a statistical and systematic way. In the research, document review, which is one of the qualitative research methods, was carried out based on the scanning model. The research included findings regarding the gender of the students, their geographical regions, educational status, high school areas they graduated, YKS success rankings, general preference trends, the same or different program preference trends and the programs in the preference lists. As a result of the research the number of female students enrolled in the gastronomy and culinary arts department in the Aegean region is less than the number of male students. It was determined that the students come from the Aegean region the most, the majority of the students pass through general high school programs that are 'no discrimination of fields', and different programs are preferred in the preferences of the majority of students.
An Erratum to this article was published on 07 May 2021. https://dergipark.org.tr/en/pub/ijgtr/issue/62262/934422
Gastronomy and Culinary Arts Department, YÖK Atlas, University.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 |