Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Turizm İşletmeleri ve İç Kontrol Sistemi

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 14, 214 - 228, 25.09.2023
https://doi.org/10.29064/ijma.1325596

Öz

Araştırmanın amacı, turizm işletmelerinin kuruluş, yapı, özellikleri temelinde iç kontrol sisteminin uygulanması, rol ve öneminin belirlenmesi şeklindedir. Etkin bir iç kontrol sisteminin uygulanması ile kurumun kontrol ortamının incelenmesi ve anlaşılması, teknik yönetici ve çalışanların, iç kontrol sisteminin bileşenlerinin ve gerçekleştirdiği ana faaliyetlerin veya yardımcı faaliyetlerin yapılandırılmasının öneminin ne ölçüde farkında olduklarının bilinmesine katkı sağlanmaktadır. Ayrıca, kontrol sisteminin maliyeti, ulaştığı amaç veya hedefleri aşmamalı, sistem kuruma maliyetinin üzerinde fayda veya getiri sağlamalıdır. Böylece, kontrol sisteminin uygulanması kuruma değer katmayı sağlayacaktır.

Kaynakça

  • Akgöz, E., & Atalay, R. (2021). Gelecekte Erişilebilir Turizm. In book: Gelecekte Erişilebilir Turizm, Publisher: Nobel Yayınevi.
  • Akmaz, A. (2020). Helal Turizm Kavramı Ve Türkiye'deki Helal Turizm Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of International Social Research, 13(74), 1-8.
  • Aksoy, T., & Sağlam, M. (2020). Examining the effects of internal control system on crisis management skills: The case of IMM fire service department. International Journal of Research in Business and Social Science (IJRBS), 9(6), 274-288.
  • Aktaş, E., & Kurgun, A. (2021). Sorumlu Turizm Yaklaşımı İle Turistik Destinasyonların Gelişİmi: Foça Örneğİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23(4), 1671-1708.
  • Al-Hosban, A. A. S., & Al-Fawwaz, T. M. (2015). The Role of Internal Control to Deal with Corporate Governance in Information Technology Environment in Commercial Banks. Global Journal of Management and Business Research: CFinance, 15(5), 1-13.
  • Al-Mashhadi, A. S. J. (2021). Review on development of the internal control system. Technology, 31, 35.
  • Altunay, M. A. (2018). Kamu Kurumlarında İç Denetim Ve İç Kontrol Algısı: Irak Sünni Vakfı Divanı Üzerine Bir Araştırma. International Journal of Business, Economics and Management Perspective, 3(2), 55-82.
  • Annaraud, K., Singh, D., & Lively, H. (2014). Assessing and analyzing internal control practices in the lodging industry. The Journal of Hospitality Financial Management, 22(1), 26-31.
  • Arıkan, E., Bayram, A. T., Kavlak, H. T., & Bayram, G. E. (2021). Turizm öğrencilerinin endüstri 4.0 kavramsal farkındalık düzeyleri ve teknoloji kullanım alışkanlıkları arasındaki ilişki. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), 19-33.
  • Bakkal, H. (2016). Asimetrik Enformasyon ve İç Kontrol-Ahlaki Tehlikeyi Azatmada İç Kontrolün Rolü. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 5(9), 23-36.
  • Baysal, D. (2017). Türkiye’de helal turizm. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, (36), 89-103.
  • Boğan, E., Batman, O., & Sarıışık, M. (2016, May). Helâl turizmin kavramsal çerçevesi ve Türkiye’deki uygulamalar üzerine bir değerlendirme. In 3rd International Congress of Tourism & Management Researches (Vol. 1).
  • Böyükyılmaz vd., S., Mızrak, M., & Pamukçu, Ö. Ü. H. (2019). Helal Turizm Pazarında Bağlılık-Güven Teorisi. Proceedings Books, 132.
  • Çolak, O., Kiper, V. O., & Batman, O. (2020). Ölçüsüz Turizm’e (Over-Tourısm) Dair Kavramsal Bir Yaklaşım. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD), 12(23), 609-621.
  • Danescu, T., Prozan, M., & Danescu, A. C. (2011). Internal control activities: Cause and effect of a good governance of accounting reportings and fiscal declarations. Annales Universitatis Apulensis: Series Oeconomica, 13(2), 339.
  • Dedeoğlu, B. B., Çalışkan, C., & Boğan, E. (2019). Tüketicilerin Kuşak Farklılıkları ve Fiziki Hizmet Alanı Algılamaları: Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 3(4), 776-787.
  • Dogdubay, M. (2020). Turizmde Uygulanabilecek Yeni Bir Kavram Olarak Crowdsourcing (Kitlesel Kaynak Kullanımı). III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, Adnan Menderes Üniversitesi, 04 - 05 Nisan 2014, Kuşadası, Aydın.
  • Doğantan, E., & Kozak, M. A. (2018). Turizm İşletmelerinde Kırılganlıklar: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(3), 581-589.
  • Donbak, E. R. (2021). Kırsal Turizmde Kavramsal Gelişim. İktisadi ve İdari Bilimlerde Teori ve Araştırmalar II, Cilt 3, Gece kitaplığı.
  • Erdem, H. (2016). Stresle basa çikmada iç kontrol odaginin yordayici gücü ve psikolojik sermayenin aracilik rolü. Türk Psikoloji Dergisi, 31(78), 1.
  • Fındık, H. (2016). İç kontrol sisteminde satın alma ve ödeme faaliyetlerine yönelik riskler ve alınabilecek önlemler. İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(1), 640-663.
  • Güney, S., & Sarı, S. S. (2015). Muhasebe denetiminin etkinliğini sağlamada iç kontrolün rolü. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5, 62-80.
  • Hatunoğlu, Z., Nurettin, K. O. C. A., & Killi, M. (2012). İç Kontrolün Muhasebe Sistemindeki Hata Ve Hilelerin Önlenmesindeki Rolü Üzerine Bir Alan Çalışması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(20), 169-189.
  • İpar, M. S., & Esmer, Y. (2015). Turizm İşletmelerinde Etik Uygulamaların Önemi: Kavramsal Bir Araştırma. 14. Ulusal İşletmecilik Kongresi, 474-479.
  • Karacaer, S. S., & Öztürk, Y. (2019). Turizm Değer Zinciri Analizi Üzerine Kavramsal Bir Çerçeve. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(3), 245-260.
  • Karahan, M. M. (2017). Muhasebe hata ve hileleri üzerinde iç kontrolün rolü. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (BUSBED), 7(special), 143-158.
  • Kızıloğlu M. (2021). The Role of Psychological Capital in Creating an Intrapreneurship Culture. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 56(4), 2701-2714.
  • Kuzu, D. A. (2011). İç Kontrol, Kurumsal Risk Yönetimi Ve Temel Riskler. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Başkent Üniversitesi.
  • Mirzayeva, G., Çivelek, M., Gök, D. K., & Batman, O. (2016). Turizm işletmelerinde sosyal sorumluluk yaklaşımları: 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma. TÜBAV Bilim Dergisi, 9(4), 23-30.
  • Özdemir, S., & Karakoç, M. (2017). İç Kontrolde COSO ve ICFR İlişkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(56).
  • Pamukçu, Ö. Ü. H., & Sarıışık, M. (2018). Bir Turizm Uygulaması Olarak Helâl Turizmin Kavramsal Analizi ve Ortaya Çıkış Nedenleri. Bildiriler Kitabı-Proceeding Book.
  • Pelenk, S. E., & Acaray, A. (2020). Rol Çatışmasının Duygusal İş Güvencesizliğine Etkisinde Öz Kontrolün Düzenleyici Rolü. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (36), 705-746.
  • Saçlı, C. (2018). Turizm İşletmelerinin İnovatif Uygulamalarının Turizmde Sürdürülebilirlik Çerçevesinde İncelenmesi. The Second International Congress on Future of Tourism: Innovation, Entrepreneurship and Sustainability, September 27-29, 2018 Mersin / TURKEY.
  • Sarı, Ö., & Kulualp, H. G. (2019). Turizm Çalışanlarının Kurumsal İtibara Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. Ubak Uluslararası Bilimler Akademisi.
  • Shah, M. (2022). The Role of Accounting Professionals in Creating Internal Control. ICSSIET CONGRESS 3 st International Congress on Social Sciences, Innovation and Educational Technologies Proceedıngs Book, Editors: Dr. Enkeleda LULAJAt: Makedonya/Tetova.
  • Tahtlı, F. (2019). Etkin Bir İç Kontrol Sisteminin İşletmedeki Hileleri Önlemedeki Rolü Ve Perakende Sektöründe Bir Araştırma. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(2), 177-205.
  • Takahiro, S., & Jia, P. (2012). Comparison of internal control systems in Japan and China. International Journal of Business Administration, 3(1).
  • Tüm, K., & Reyhanoğlu, M. (2015). İç kontrol sisteminin örgüt kültürünü belirlemesindeki rolü. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(31), 395-422.
  • Ünal, A., & Bayar, S. B. (2021). Turizm İşletmeleri. In book: Turizm İşletmelerinde İtibar YönetimiPublisher: Paradigma Akademi Yayınları.
  • Wahdan, M. A. (2018). Impact of a Practical Flowcharts Approach on Educating the Control Risk Assessment. Accounting and Finance Research, 7(2), 1-18.

Tourism Businesses and Internal Control System

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 14, 214 - 228, 25.09.2023
https://doi.org/10.29064/ijma.1325596

Öz

The aim of the research is to implement an internal control system based on the establishment, structure, and characteristics of tourism enterprises, and to determine its role and significance. The implementation of an effective internal control system contributes to examining and understanding the control environment of the organization, as well as determining the extent to which technical managers and employees are aware of the components of the internal control system and the structuring of its main or ancillary activities. Additionally, the cost of the control system should not exceed the benefits or objectives it achieves; rather, it should provide benefits or returns to the organization that exceed its cost. Thus, the implementation of the control system will add value to the organization.

Kaynakça

  • Akgöz, E., & Atalay, R. (2021). Gelecekte Erişilebilir Turizm. In book: Gelecekte Erişilebilir Turizm, Publisher: Nobel Yayınevi.
  • Akmaz, A. (2020). Helal Turizm Kavramı Ve Türkiye'deki Helal Turizm Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of International Social Research, 13(74), 1-8.
  • Aksoy, T., & Sağlam, M. (2020). Examining the effects of internal control system on crisis management skills: The case of IMM fire service department. International Journal of Research in Business and Social Science (IJRBS), 9(6), 274-288.
  • Aktaş, E., & Kurgun, A. (2021). Sorumlu Turizm Yaklaşımı İle Turistik Destinasyonların Gelişİmi: Foça Örneğİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23(4), 1671-1708.
  • Al-Hosban, A. A. S., & Al-Fawwaz, T. M. (2015). The Role of Internal Control to Deal with Corporate Governance in Information Technology Environment in Commercial Banks. Global Journal of Management and Business Research: CFinance, 15(5), 1-13.
  • Al-Mashhadi, A. S. J. (2021). Review on development of the internal control system. Technology, 31, 35.
  • Altunay, M. A. (2018). Kamu Kurumlarında İç Denetim Ve İç Kontrol Algısı: Irak Sünni Vakfı Divanı Üzerine Bir Araştırma. International Journal of Business, Economics and Management Perspective, 3(2), 55-82.
  • Annaraud, K., Singh, D., & Lively, H. (2014). Assessing and analyzing internal control practices in the lodging industry. The Journal of Hospitality Financial Management, 22(1), 26-31.
  • Arıkan, E., Bayram, A. T., Kavlak, H. T., & Bayram, G. E. (2021). Turizm öğrencilerinin endüstri 4.0 kavramsal farkındalık düzeyleri ve teknoloji kullanım alışkanlıkları arasındaki ilişki. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), 19-33.
  • Bakkal, H. (2016). Asimetrik Enformasyon ve İç Kontrol-Ahlaki Tehlikeyi Azatmada İç Kontrolün Rolü. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 5(9), 23-36.
  • Baysal, D. (2017). Türkiye’de helal turizm. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, (36), 89-103.
  • Boğan, E., Batman, O., & Sarıışık, M. (2016, May). Helâl turizmin kavramsal çerçevesi ve Türkiye’deki uygulamalar üzerine bir değerlendirme. In 3rd International Congress of Tourism & Management Researches (Vol. 1).
  • Böyükyılmaz vd., S., Mızrak, M., & Pamukçu, Ö. Ü. H. (2019). Helal Turizm Pazarında Bağlılık-Güven Teorisi. Proceedings Books, 132.
  • Çolak, O., Kiper, V. O., & Batman, O. (2020). Ölçüsüz Turizm’e (Over-Tourısm) Dair Kavramsal Bir Yaklaşım. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD), 12(23), 609-621.
  • Danescu, T., Prozan, M., & Danescu, A. C. (2011). Internal control activities: Cause and effect of a good governance of accounting reportings and fiscal declarations. Annales Universitatis Apulensis: Series Oeconomica, 13(2), 339.
  • Dedeoğlu, B. B., Çalışkan, C., & Boğan, E. (2019). Tüketicilerin Kuşak Farklılıkları ve Fiziki Hizmet Alanı Algılamaları: Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 3(4), 776-787.
  • Dogdubay, M. (2020). Turizmde Uygulanabilecek Yeni Bir Kavram Olarak Crowdsourcing (Kitlesel Kaynak Kullanımı). III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, Adnan Menderes Üniversitesi, 04 - 05 Nisan 2014, Kuşadası, Aydın.
  • Doğantan, E., & Kozak, M. A. (2018). Turizm İşletmelerinde Kırılganlıklar: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(3), 581-589.
  • Donbak, E. R. (2021). Kırsal Turizmde Kavramsal Gelişim. İktisadi ve İdari Bilimlerde Teori ve Araştırmalar II, Cilt 3, Gece kitaplığı.
  • Erdem, H. (2016). Stresle basa çikmada iç kontrol odaginin yordayici gücü ve psikolojik sermayenin aracilik rolü. Türk Psikoloji Dergisi, 31(78), 1.
  • Fındık, H. (2016). İç kontrol sisteminde satın alma ve ödeme faaliyetlerine yönelik riskler ve alınabilecek önlemler. İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(1), 640-663.
  • Güney, S., & Sarı, S. S. (2015). Muhasebe denetiminin etkinliğini sağlamada iç kontrolün rolü. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5, 62-80.
  • Hatunoğlu, Z., Nurettin, K. O. C. A., & Killi, M. (2012). İç Kontrolün Muhasebe Sistemindeki Hata Ve Hilelerin Önlenmesindeki Rolü Üzerine Bir Alan Çalışması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(20), 169-189.
  • İpar, M. S., & Esmer, Y. (2015). Turizm İşletmelerinde Etik Uygulamaların Önemi: Kavramsal Bir Araştırma. 14. Ulusal İşletmecilik Kongresi, 474-479.
  • Karacaer, S. S., & Öztürk, Y. (2019). Turizm Değer Zinciri Analizi Üzerine Kavramsal Bir Çerçeve. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(3), 245-260.
  • Karahan, M. M. (2017). Muhasebe hata ve hileleri üzerinde iç kontrolün rolü. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (BUSBED), 7(special), 143-158.
  • Kızıloğlu M. (2021). The Role of Psychological Capital in Creating an Intrapreneurship Culture. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 56(4), 2701-2714.
  • Kuzu, D. A. (2011). İç Kontrol, Kurumsal Risk Yönetimi Ve Temel Riskler. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Başkent Üniversitesi.
  • Mirzayeva, G., Çivelek, M., Gök, D. K., & Batman, O. (2016). Turizm işletmelerinde sosyal sorumluluk yaklaşımları: 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma. TÜBAV Bilim Dergisi, 9(4), 23-30.
  • Özdemir, S., & Karakoç, M. (2017). İç Kontrolde COSO ve ICFR İlişkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(56).
  • Pamukçu, Ö. Ü. H., & Sarıışık, M. (2018). Bir Turizm Uygulaması Olarak Helâl Turizmin Kavramsal Analizi ve Ortaya Çıkış Nedenleri. Bildiriler Kitabı-Proceeding Book.
  • Pelenk, S. E., & Acaray, A. (2020). Rol Çatışmasının Duygusal İş Güvencesizliğine Etkisinde Öz Kontrolün Düzenleyici Rolü. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (36), 705-746.
  • Saçlı, C. (2018). Turizm İşletmelerinin İnovatif Uygulamalarının Turizmde Sürdürülebilirlik Çerçevesinde İncelenmesi. The Second International Congress on Future of Tourism: Innovation, Entrepreneurship and Sustainability, September 27-29, 2018 Mersin / TURKEY.
  • Sarı, Ö., & Kulualp, H. G. (2019). Turizm Çalışanlarının Kurumsal İtibara Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. Ubak Uluslararası Bilimler Akademisi.
  • Shah, M. (2022). The Role of Accounting Professionals in Creating Internal Control. ICSSIET CONGRESS 3 st International Congress on Social Sciences, Innovation and Educational Technologies Proceedıngs Book, Editors: Dr. Enkeleda LULAJAt: Makedonya/Tetova.
  • Tahtlı, F. (2019). Etkin Bir İç Kontrol Sisteminin İşletmedeki Hileleri Önlemedeki Rolü Ve Perakende Sektöründe Bir Araştırma. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(2), 177-205.
  • Takahiro, S., & Jia, P. (2012). Comparison of internal control systems in Japan and China. International Journal of Business Administration, 3(1).
  • Tüm, K., & Reyhanoğlu, M. (2015). İç kontrol sisteminin örgüt kültürünü belirlemesindeki rolü. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(31), 395-422.
  • Ünal, A., & Bayar, S. B. (2021). Turizm İşletmeleri. In book: Turizm İşletmelerinde İtibar YönetimiPublisher: Paradigma Akademi Yayınları.
  • Wahdan, M. A. (2018). Impact of a Practical Flowcharts Approach on Educating the Control Risk Assessment. Accounting and Finance Research, 7(2), 1-18.
Toplam 40 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme , İş Sistemleri (Diğer)
Bölüm Derleme Makalesi
Yazarlar

Zanyar Ahmed 0009-0006-0250-0211

Yayımlanma Tarihi 25 Eylül 2023
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2023
Kabul Tarihi 18 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Ahmed, Z. (2023). Turizm İşletmeleri ve İç Kontrol Sistemi. International Journal of Management and Administration, 7(14), 214-228. https://doi.org/10.29064/ijma.1325596