Bu çalışmada, taze, silaj ve kuru
yoncanın kuzuların kanındaki serbest radikal hasarı ve antioksidan sistem
üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada 40 adet Akkaraman erkek
kuzu (yaş: 4 aylık, canlı ağırlık: 21 kg) kullanılmıştır. Araştırma rasyonları izonitrojenik
ve izokalorik olarak hazırlanmış ve rasyonlarda kullanılan yonca formu deneme
gruplarını oluşturmuştur: buğday samanı-kontrol grubu (K), taze yonca grubu
(TY), yonca silajı grubu (SY) ve kuru yonca grubu (KY). Hayvan Denemesi, 10 gün
alıştırma ve 98 gün örnekleme olmak üzere toplam 108 gün sürdürülmüştür.
Kuzuların jugular veninden kan örnekleri alınarak MDA, GSH, Cu düzeyleri ile KAT,
GSH-Px aktiviteleri ölçülmüşür.
Denemede en yüksek plazma MDA ve Cu
düzeyleri taze yonca grubunda görülürken, en düşük değerler ise kuru yonca
grubunda gözlenmiştir (P<0.05). Eritrosit KAT aktivitesi taze yonca ve silaj
grubunda yüksek, kontrol grubu ve kuru yoncada düşük bulunmuştur (P<0.05).
Tam kan GSH-Px ve GSH düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak bir
fark bulunmamıştır (P>0.05).
Sonuç olarak taze yonca ile beslenen
hayvanlarda plazma MDA düzeyinin yüksek olması yine yüksek seviyede bulunan
Cu’ın prooksidan etkisinden kaynaklanabilir. Antioksidan enzimlerden katalaz
aktivitesinin yüksek olması serbest radikal hasarına karşı artan bir savunma
şeklinde yorumlanabilir.
In this study, the effects of fresh, ensiled and dried alfalfa were
investigated on free radical damage and antioxidant system. For this purpose, a
total of 40 Akkaraman male lambs (age: 4 months, body weight: 21 kg) were used.
Experimental rations were prepared as isonitrogenous and isoenergetic and, the
alfalfa form using in rations were composed the experimental groups: wheat
straw- Control group (K), fresh alfalfa group (TY), ensiled alfalfa group (SY)
and dried alfalfa group (KY). The animal experiment was maintained for 108 days
as 10 days of adaptation and 98 days of sampling. The lambs’ blood samples were
taken from the jugular vein and MDA, GSH, Cu levels and KAT, GSH-Px activities
were measured.
In the trial, it was shown that the lowest levels of MDA and Cu in
plasma were in dried alfalfa while the highest levels were in fresh alfalfa
(P<0.05). Erythrocyte CAT activity was higher in fresh and ensiled alfalfa
while it was lower in control group and dried alfalfa (P<0.05). Differences
in levels of whole blood GSH-Px and GSH were not significant among the
treatments (P>0.05).
In conclusion, high levels of plasma MDA in animals fed with fresh
alfalfa may be due to the prooxidant effect of Cu at high level. To be at high
level of catalase activity from antioxidant enzymes can be interpreted as an
increasing defense against free radical damage.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 9 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 10 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |