Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 2, 40 - 44, 28.12.2017
https://doi.org/10.29132/ijpas.323351

Öz

Bu çalışma Elazığ İlindeki alabalık
işletmelerinin hijyen açısından incelenmesi amacıyla 2013-2014 yılları arasında
157 işletme arasından seçilen 60 alabalık işletmesinde gerçekleştirilmiştir.
İşletmeler arasından seçilen pilot işletmeler haftalık periyotlarla ziyaret
edilmiştir. Çalışmada elde edilen bilgiler işletme sahiplerinin anket
sorularına vermiş olduğu cevaplara dayanılarak kayıt altına alınmıştır. Elde
edilen bulgulara göre; kapasitesinin 25-100 ton yıl-1 aralığında
olan işletmelerin oranının %41 olduğu, 24 işletmede kuluçkahane bulunduğu
tespit edilmiştir. Kuluçkahanesinde kaynak suyu kullanan işletme sayısının 14,
baraj gölü suyunu kullanan işletme sayısının 10 olduğu belirlenmiştir.
Kuluçkahanelerde kullanılan ekipmanların (alet-edavat) %96 gibi büyük oranının
dezenfekte edilmediği anlaşılmaktadır. Genel olarak bakıldığında işletmelerin
%33’ünün hijyen kurallarına uyduğu belirlenirken, işletmelerin %67’sinde hijyen
kurallarına uyulmadığı gözlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 1982. Guideeines for organisation and management of surveillance of foodborne diseases, WHO, Cenova.
  • Anonim, 2015. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Elazığ İl Müdürlüğü.
  • Demir, E., Eseceli, H., 2014. Alabalık, levrek ve çipura yetiştiriciliği, Balık Yetiştiricileri, Teknik Personel ve Mesleki Eğitim Öğrencileri İçin FISHFARM Projesi, Eğitim ve Yayım Kitapçığı (e-book), Sayfa 38,40,41, Balıkesir.
  • Emre, Y., 2004. Alabalık yetiştiriciliği, T.C. Başbakanlık Güney Doğu Anadolu Projesi, Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Sayfa 2,13, Ankara.
  • Gorga, C., Ronsivalli, L.J., 1988. Quality assurance of seafood. Van Nostrand Reinhold Company, NewYork.
  • İnal, T., 1992. Besin Hjyeni (Hayvansal Gdalarda Sağlık Kontrolü), Final Ofset, İstanbul.
  • Marriott, N.G., 1995. Principles of food sanitation, 2nd Ed, Van Nostrand Reinhold, New York.
  • Serdaroğlu, M., Purma, Ç., 2006. Su ürünlerinde kalitenin saptanmasında kullanılan hızlı teknikler. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3):495-496.

Examination of Campliance in terms of Hygiene Rules of Trout Enterprises in Elazığ

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 2, 40 - 44, 28.12.2017
https://doi.org/10.29132/ijpas.323351

Öz

This study was carried out in 60 trout operations which are selected
among 157 operations in order to examine operations in terms of tygiene in Elazığ
between 2013 and 2014. The pilot operations selected among all operations were
visited with weekly periods The information obtained from the study was
recorded on the basis of the answers given by the operation owners to the
survey questions. According to findings, it is determined that the range of
operations with the capacity of 25-100 tons year-1, was 41% and
there were hatcheries in 24 operations. İt was determined that the number of
operations using the source water and dam water in their hatchery was 14 and
10, respectively. It is understood that 96% of the equipment used in hatcheries
was not disinfected. Overall, while 33% of operations were found to obey
hygiene regulations, it was seen that 67% of them didn’t obey hygiene
regulations.

Kaynakça

  • Anonim, 1982. Guideeines for organisation and management of surveillance of foodborne diseases, WHO, Cenova.
  • Anonim, 2015. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Elazığ İl Müdürlüğü.
  • Demir, E., Eseceli, H., 2014. Alabalık, levrek ve çipura yetiştiriciliği, Balık Yetiştiricileri, Teknik Personel ve Mesleki Eğitim Öğrencileri İçin FISHFARM Projesi, Eğitim ve Yayım Kitapçığı (e-book), Sayfa 38,40,41, Balıkesir.
  • Emre, Y., 2004. Alabalık yetiştiriciliği, T.C. Başbakanlık Güney Doğu Anadolu Projesi, Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Sayfa 2,13, Ankara.
  • Gorga, C., Ronsivalli, L.J., 1988. Quality assurance of seafood. Van Nostrand Reinhold Company, NewYork.
  • İnal, T., 1992. Besin Hjyeni (Hayvansal Gdalarda Sağlık Kontrolü), Final Ofset, İstanbul.
  • Marriott, N.G., 1995. Principles of food sanitation, 2nd Ed, Van Nostrand Reinhold, New York.
  • Serdaroğlu, M., Purma, Ç., 2006. Su ürünlerinde kalitenin saptanmasında kullanılan hızlı teknikler. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3):495-496.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Balcı

Nevim Birici

Tunay Şeker Bu kişi benim

Gülden Arısoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 23 Haziran 2017
Kabul Tarihi 28 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Balcı, M., Birici, N., Şeker, T., Arısoy, G. (2017). Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi. International Journal of Pure and Applied Sciences, 3(2), 40-44. https://doi.org/10.29132/ijpas.323351
AMA Balcı M, Birici N, Şeker T, Arısoy G. Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi. International Journal of Pure and Applied Sciences. Aralık 2017;3(2):40-44. doi:10.29132/ijpas.323351
Chicago Balcı, Mustafa, Nevim Birici, Tunay Şeker, ve Gülden Arısoy. “Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi”. International Journal of Pure and Applied Sciences 3, sy. 2 (Aralık 2017): 40-44. https://doi.org/10.29132/ijpas.323351.
EndNote Balcı M, Birici N, Şeker T, Arısoy G (01 Aralık 2017) Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi. International Journal of Pure and Applied Sciences 3 2 40–44.
IEEE M. Balcı, N. Birici, T. Şeker, ve G. Arısoy, “Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi”, International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 3, sy. 2, ss. 40–44, 2017, doi: 10.29132/ijpas.323351.
ISNAD Balcı, Mustafa vd. “Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi”. International Journal of Pure and Applied Sciences 3/2 (Aralık 2017), 40-44. https://doi.org/10.29132/ijpas.323351.
JAMA Balcı M, Birici N, Şeker T, Arısoy G. Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2017;3:40–44.
MLA Balcı, Mustafa vd. “Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi”. International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 3, sy. 2, 2017, ss. 40-44, doi:10.29132/ijpas.323351.
Vancouver Balcı M, Birici N, Şeker T, Arısoy G. Elazığ İli Alabalık İşletmelerinin Hijyen Kurallarına Uyum Açısından İncelenmesi. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2017;3(2):40-4.

154501544915448154471544615445