Bu çalışma Elazığ İlindeki alabalık
işletmelerinin hijyen açısından incelenmesi amacıyla 2013-2014 yılları arasında
157 işletme arasından seçilen 60 alabalık işletmesinde gerçekleştirilmiştir.
İşletmeler arasından seçilen pilot işletmeler haftalık periyotlarla ziyaret
edilmiştir. Çalışmada elde edilen bilgiler işletme sahiplerinin anket
sorularına vermiş olduğu cevaplara dayanılarak kayıt altına alınmıştır. Elde
edilen bulgulara göre; kapasitesinin 25-100 ton yıl-1 aralığında
olan işletmelerin oranının %41 olduğu, 24 işletmede kuluçkahane bulunduğu
tespit edilmiştir. Kuluçkahanesinde kaynak suyu kullanan işletme sayısının 14,
baraj gölü suyunu kullanan işletme sayısının 10 olduğu belirlenmiştir.
Kuluçkahanelerde kullanılan ekipmanların (alet-edavat) %96 gibi büyük oranının
dezenfekte edilmediği anlaşılmaktadır. Genel olarak bakıldığında işletmelerin
%33’ünün hijyen kurallarına uyduğu belirlenirken, işletmelerin %67’sinde hijyen
kurallarına uyulmadığı gözlenmiştir.
This study was carried out in 60 trout operations which are selected
among 157 operations in order to examine operations in terms of tygiene in Elazığ
between 2013 and 2014. The pilot operations selected among all operations were
visited with weekly periods The information obtained from the study was
recorded on the basis of the answers given by the operation owners to the
survey questions. According to findings, it is determined that the range of
operations with the capacity of 25-100 tons year-1, was 41% and
there were hatcheries in 24 operations. İt was determined that the number of
operations using the source water and dam water in their hatchery was 14 and
10, respectively. It is understood that 96% of the equipment used in hatcheries
was not disinfected. Overall, while 33% of operations were found to obey
hygiene regulations, it was seen that 67% of them didn’t obey hygiene
regulations.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 23 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 28 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 2 |