In this
paper, antioxidant activity of strawberries extracted with different solvents was
investigated since they are consumed by people due to their anticancer,
anti-atherosclerotic, anti-inflammatory and anti-neurodegenerative properties.
For this purpose, different acidified extraction solvents such as water (ES1), acetone (ES2), acetonitrile (ES3),
methanol (ES4) and ethanol (ES5) were used in extraction process of
strawberries. The effects of different extraction solvents on the antioxidant
activity were evaluated by measuring the reducing power, 2,2′-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid
(ABTS) radical scavenging activity, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl
(DPPH) radical scavenging activity, total flavonoid content (TFC) and total phenolic content (TPC). Experimental
results indicated that the obtained data varied with different extraction
solvents. All antioxidant activity assay results showed that the highest results
were obtained with acetone extracts.
Bu makalede,
antikanser, anti-aterosklerotik, anti-enflamatuar ve anti-nörodejeneratif
özelliklerinden dolayı insanlar tarafından tüketilen çileklerin farklı
ekstraksiyon çözücülerindeki antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Bu amaç
için, çileklerin ekstraksiyon işleminde su (ES1),
aseton (ES2), asetonitril (ES3), metanol (ES4) ve etanol (ES5) gibi
farklı asitlendirilmiş ekstraksiyon çözücüleri kullanılmıştır. Antioksidan aktiviteye
farklı ekstraksiyon çözücülerinin etkileri indirme gücü, 2,2'-azino-bis
(3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit (ABTS) radikal süpürme aktivite,
1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) radikal süpürme aktivite, toplam flavonoid
içerik (TFC) ve toplam fenolik içerik (TPC) analizleri kullanılarak
değerlendirilmiştir. Deneysel sonuçlar elde edilen dataların farklı ekstraksiyon
çözücüleri ile değiştiğini göstermiştir. Tüm antioksidan aktivite analiz
sonuçları, en yüksek sonuçların asetonlu ekstraklardan elde edildiğini
göstermiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 17 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 2 |