Bir karışım oluşturmak için iki polimeri karıştırmak yerine, tipik olarak üçüncü bir polimer eklenerek "üçlü bir polimer karışımı" oluşturulur. Geleneksel olarak elde edilen ikili karışımların özelliklerinin iyileştirilmesi ve değiştirilmesi amacıyla son yıllarda üçlü polimer karışımları geniş bir çalışma alanı bulmuştur. Bu çalışmada birbiriyle uyumlu olduğu bilinen Polilaktik Asit (PLA) ve Polietilen Glikol (PEG) polimerlerine Polihidroksi Alkanoat (PHA) polimeri eklenerek bir karışım oluşturulmuştur. Bu çalışmayı yaparken üçlü şekil hatırlamalı alaşımın, değişen PHA miktarının blend üzerindeki etkisini incelemektir. Bu karışımın termal özellikleri, şekil hafızası ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri incelenmiştir. Üç farklı yüzdeyle hazırlanan örneklerden hangisinin en ideal sonucu vereceği araştırıldı. Termal analiz sonuçları genel olarak birbirine yakın olsa da miktar değişikliğine bağlı olarak malzemenin şekil hafızasında farklılıklar gözlemlenmiştir. Özellikle bağlayıcı özelliğe sahip olan Politaktik Asit (PLA) polimerinin yüzdesindeki azalmanın şekil dönüşümünde gecikmeye neden olduğu söylenebilir.
Üçlü polimer karışımları şekil hafızalı polimerler polilaktik asit polietilen glikol polihidroksi alkanoat
Instead of blending two polymers to make a blend, a "ternary polymer blend" is typically created by adding a third polymer. In recent years, triple polymer blends have found a wide field of study in order to improve and change the properties of traditionally obtained binary blends. In this study, a blend was created by adding Polyhydroxy Alkanoate (PHA) polymer to Polylactic Acid (PLA) and Polyethylene Glycol (PEG) polymers, which are known to be compatible with each other. The aim of this study is to examine the effect of changing PHA amount on the blend of the triple shape memory alloy. The thermal properties, shape memory and scanning electron microscope (SEM) images of this blending were examined. It was investigated which of the samples prepared with three different percentages would give the most ideal results. Although the thermal analysis results are generally close to each other, differences were observed in the shape memory of the material due to the change in the amount. In particular, it can be said that the decrease in the percentage of Polytactic Acid (PLA) polymer, which has binding properties, causes a delay in shape transformation.
Ternary polymer blends Shape memory polymers Polylactic acid Polyethlene glycol Polyhyroxy alkanoate
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Atomik, Moleküler ve Optik Fizik (Diğer), Polimer Fiziği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 7 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 2 |