Yenilebilir mantar Pleurotus eryngii de misel gelişim, primordiyum oluşumu ve
şapka oluşumu gibi farklı gelişim peryotlarındaki lakkaz aktivitesi üzerine farklı
tarımsal atıkların etkileri çalışılmıştır. Şapka oluşumu esnasında hem buğday samanı ve
hemde pamuk sapı içeren gelişim ortamında en yüksek lakkaz aktivitesi tespit
edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları lakkaz aktivitesinin mantarın şekilsel gelişiminde rol
oynadığını göstermiştir. Çalışmamızda fermentasyon ortamına farklı oranlardaki pirinç
kepeği katılmasının gelişim evrelerindeki lakkaz aktivitesini nasıl etkilediği de
çalışılmıştır. Yüksek oranda pirinç kepeği (%10) eklenmesinin gelişim peryotlarını
geciktirdiği tespit edilmiştir. Pirinç kepeğinin konsantrasyona bağlı olmakla beraber
gelişim evrelerinde lakkaz aktivitesini indüklediği tespit edilmiştir. Çalışmamızda P.
eryngii’nin iyi bir lakkaz üreticisi olduğu ve pirinç kepeğinin düşük konsantrasyonlarda
gelişim ortamına eklenmesinin lakkaz aktivitesini arttırdığını gösterdik.
The effect of different agricultural wastes and various growth periods such as mycelial growth, primordium formation, and fruit body yield on laccase activity in the edible mushroom Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel. was studied. When the cap of the mature mushroom was showed, the highest laccase activity was obtained on both wheat straw and cotton stalk. Our results suggest that laccases may play a role in the morphogenesis of the mushroom. In this study, the effect of rice bran at various concentrations, which was previously added to fermentation conditions, on growth periods and laccase activity has also been investigated. It is determined that high concentration of rice bran (%10) delayed growth periods. Laccases were found to be induced by addition of rice bran in the medium but induction levels depends on the concentration. The results of the present study allow us to conclude that P. eryngii are good candidates for scale-up laccase production and rice bran at low concentration is a strong laccase-inducer
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Eylül 2015 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 1 |