The effects of roasting temperature (200-800 °C), roasting time (15-120 min) and acid type (nitric acid, hydrochloric acid and sulfuric acid) on recovery of copper from chalcopyrite concentrate by roasting in stagnant air media-acid leaching method were investigated and most suitable roasting temperature, roasting time and acid type for high copper recovery were determined. The roasted chalcopyrite concentrates were leached under the standard leaching conditions (room temperature, 1 g/10 mL solid/liquid ratio, 300 rpm/min stirring speed, 60 minutes leaching time, 0.5 N acid concentration). Increase in roasting temperature up to 500 oC has positive effect on recovery of copper. Above 500 oC, increase of temperature does negative effect. 500 ° C was chosen to be most suitable roasting temperature for roasting-acid leaching procces of chalcopyrite concentrate. The most suitable roasting time is 60 minutes. There are no significant effect on the copper recovery of advanced roasting times. The recovery of copper obtained from leaching with nitric acid solution is the highest but iron amount passed to solution media under this condition is also the highest. The copper recovery obtained from leaching with nitric acid solution of 0.5 N of chalcopyrite concentrate roasted at 500 ° C is 99.0%. The iron content of the solution is 21.4% under the same conditions
Acid leaching Chalcopyrite concentrates Copper Recovery Roasting
Kalkopirit konsantresinden durgun hava ortamında sülfatlaştırıcı kavurma-asit liçi yöntemi ile bakır (Cu(II)) kazanılması üzerine, kavurma sıcaklığının (200-800 oC), kavurma süresinin (15-120 dk) ve asit türünün (nitrik asit, hidroklorik asit ve sülfürik asit) etkileri incelendi ve yüksek bakır kazanımı için en uygun kavurma sıcaklığı, kavurma süresi ve asit türü belirlendi. Kavrulmuş kalkopirit konsantreleri, standart liç koşulları altında (oda sıcaklığı, 1 g/10 mL katı/sıvı oranı, 300 dev/dk karıştırma hızı, 60 dakika liç süresi, 0.5 N asit derişimi) liç edildi. Kavurma sıcaklığının artırılması, 500 oC' ye kadar bakır kazanımı üzerine olumlu etki meydana getirmiştir. 500 oC' nin üzerindeki sıcaklık artışları ise, bakır ekstraksiyon verimini düşürmüştür. Bu nedenle, 500 oC, kalkopiritin kavurma-asit liçi prosesi için en uygun kavurma sıcaklığı olarak seçilmiştir. En uygun kavurma süresi, 60 dakikadır. İleri kavurma sürelerinin bakır kazanımı üzerine önemli etkisi olmadığı gözlendi. Asit türüne göre bakır ekstraksiyon verimleri nitrik asit> hidroklorik asit> sülfürik asit şeklindedir. Nitrik asit çözeltisi liçinden elde edilen bakır kazanımı en yüksektir. Aynı zamanda, bu şartlarda çözelti ortamına geçen demir miktarının da en yüksek olduğu gözlendi. 500 oC' de kavrulmuş kalkopirit konsantrelerinin 0.5 N nitrik asit çözeltisi ile liçinden elde edilen bakır kazanımı %99.0' dur. Aynı şartlarda çözeltiye geçen demir miktarı %21.4' tür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Eylül 2015 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 1 |