Amaç: Kırda, kentte ve huzurevinde yaşayan yaşlılarda beslenme risk düzeyi ve beslenme alışkanlıklarını karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma 15 Haziran 2011-1 Haziran 2012 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yürütülmüştür. Araştırmaya 60 yaş ve üzeri, 199 yaşlı (huzurevi=63, kır=68, kent=68) katılmıştır. Huzurevinde gönüllü tüm yaşlılar araştırmaya dahil edilmiştir. Kır ve kentte ise gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler, yüz yüze görüşmeyle toplanmış, boy ve vücut ağırlığı ölçümleri yapılmıştır. Verilerin toplanması için anket formu (sosyo-demografik özellikler, genel sağlık durumu, beslenme sağlık alışkanlıkları) ve “Nutrition Screening Initivate’s-NSI Beslenme Sağlığını Belirle Kontrol Listesi” kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 70.82±7.78 yıl olup, %41.2’si kadın, %51.8’i ise evlidir. Yaşlı bireylerin BKİ’nin yüksek olduğu (fazla kilolu: %48.2, şişman: %24.1) saptanmıştır. Yaşlıların NSI risk düzeyleri, huzurevinde %36.2, kentte %34.0, kırda %29.8 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<.023). Kırda yaşayanların, huzurevi ve kentte yaşayanlara göre daha fazla oranda süt tükettiği saptanmıştır. Kentte ve kırda yaşayan yaşlılar huzurevinde yaşayanlara oranla daha az sıklıkta et tüketmektedir. Huzurevinde yaşayanlar, fiziksel sağlığını kötü olarak tanımlamaktadır. Dişsiz yaşlıların çoğunluğu, kalıcı kabızlığı olanların büyük kısmı huzurevinde yaşmaktadır. Sonuç: Bu çalışmada huzurevinde yaşayan yaşlıların kırda ve kentte yaşayanlara göre daha yüksek beslenme riskine sahip oldukları gösterilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 14 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.