This study was designed to investigate the effect of quercetin administration on exercise, free radical and antioxidant enzym levels.
Material and Method: The research was conducted on 12 male Wistar rats weighing 300-350 gr. Rats were divided into two groups as control group(n=6) and test group(n=6). After the rats were quarantined for 10 days; each rat was heart bled on day 1 of the test, and bled again after they were made to exercise on day 2 of testing. Between day 3 and 12 of testing(for 10 days), each rat in test group was given 20 ml/kg of quercetin once daily, and each rat in control group was given 1ml/kg of 0.05% Dimethyl Sulfoxide (DMSO) by gavage. On day 13, each rat was made to exercise and heart bled. On day 14, the animals were allowed to rest and on day 15, they were heart bled under anesthesia.
Two independent sample t test was used to analyze data. The changes before and after quercetin administration were studied, the lactat levels during exercise, antioxidant enzym levels (SOD, CAT, GPx, GST) and malondialdehit (MDA) levels, the last product of lipid peroxidation, were investigated between control group and experimental group in comparation. No significant difference was detected between control group and experimental group on the 1st day during the rest and on the 2nd day during exercise. Between 3rd and 12th day of experiment, significant changes were observed according to the results in which the rats were administered with quercetin after the exercise. A significant decrease in MDA and lactat measures existed( P<0,05). A significant increase in the antioxidant enzym levels (SOD, CAT, GPx, GST) was detected( P<0,05). On the 14th day, the animals were left to rest, and according to the results of blood test taken the next day, no significant difference was seen on MDA and lactat levels( P>0,05). When the antioxidant enzym levels (SOD, CAT, GPx, GST) were tested, a significant increase was detected again( P<0,05).
It was detected that the Quercetin administration helps to increase performance by breaking lactat levels during the exercise; has protective effect against free radicals by decreasing MDA levels, the last product of lipid peroxidation, and strengthens the cell’ s antioxidant defense systems by being result in increasing antioxidant enzym levels (SOD, CAT, GPx, GST).
Bu çalışma, Quercetin uygulamasının egzersiz, serbest radikal ve antioksidan enzim düzeylerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 12 adet 300-350 gr. ağırlığında erkek Wistar rat üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ratlar kontrol grubu (n=6) ve deney grubu (n=6) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hayvanlar 10 gün karantina altına alındıktan sonra, deneyin 1. günü her bir rattan kalplerinden kan alınmış, deneyin 2. günü ratlara egzersiz uygulaması yaptırarak yine kan alınmıştır. Deneyin 3-12. günleri arasında (10 gün boyunca) deney grubundaki her bir rata günde 1 kez 20 ml/kg quercetin maddesi, kontrol grubundaki her bir rata ise 1ml/kg %0.05 Dimetil Sülfoksit (DMSO) gavaj yoluyla verilmiştir. Deneyin 13. günü her bir rata egzersiz uygulaması yaptırılarak kalplerinden kanları alınmıştır. Deneyin 14. günü hayvanlar istirahate bırakılarak 15. gün anestezi altında kalplerinden kanları alınmıştır. Elde edilen verilerin analizinde iki bağımsız örnek t testi kullanılmıştır. Ratların quercetin maddesi verilmeden ve verildikten sonraki değişiklikleri incelenmiş, egzersizdeki laktat düzeyleri, antioksidan enzim düzeyleri (SOD,CAT,GPx,GST) ile lipit peroksidasyonunun son ürünü olan malondialdehit (MDA) düzeyleri kontrol grubu ile deney grubu arasında karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Deneyin 1. günü istirahattte ve deneyin 2. günü egzersiz uygulamasında kontrol ve deney grupları arasında fazla bir fark gözlenmemiştir. Deneyin 312. günleri arasında 10 gün boyunca quercetin maddesi verildikten sonra egzersiz uygulanan ratların sonuçlarına göre anlamlı değişikliklerin meydana geldiği gözlenmiştir. MDA ve laktat miktarlarında anlamlı bir azalma söz konusudur (P < 0,05). Antioksidan enzim düzeylerinde (SOD,CAT,GPx,GST) ise anlamlı bir artışın olduğu tespit edilmiştir (P < 0,05). Deneyin 14. günü hayvanlar istirahata bırakılıp, bir gün sonra alınan kan sonuçlarına göre MDA ve laktat düzeyleri incelendiğinde anlamlı bir fark bulunmamıştır (P > 0,05). Antioksidan enzim düzeyleri (SOD,CAT,GPx,GST) incelendiğinde ise yine anlamlı bir artışın olduğu tespit edilmiştir (P < 0,05). Araştırmamızın sonucunda; Quercetin alımının, egzersizde laktat düzeyini frenleyerek performansı artırıcı etkisinin olduğu, Lipid peraksidasyonun son ürünü olan MDA miktarını azaltarak serbest radikallere karşı koruyucu etkisinin olduğu ve antioksidan enzim düzeylerinin (SOD,CAT,GPx,GST) artışına neden olarak hücrenin antioksidan savunma sistemlerini güçlendirdiği tespit edilmiştir
Flavonoidler Quercetin Egzersiz Serbest Radikaller Antioksidan Enzimler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt 2 (Özel Sayı 1) |