Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

HIZLI DÜNYADA SÜRDÜRÜLEBİLİR MEKÂNLAR: SAKİN KENTLER

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 1399 - 1412, 11.07.2017

Öz

Sürdürülebilir turizm kapsamındaki Mavi
Bayrak, Yeşil Küre 21, Avustralya Eko Sertifikasyon Programı ve Costa Rica
Sürdürülebilir Turizm Sertifikası gibi ulusal girişimlerin en önemlilerinden
birini ve ilginç olanını ise sakin kentler (cittas slow) meydana getirmektedir.

Bu çalışmada sürdürülebilir turizme
hizmet eden, çevresel ve yöresel kültürel dokunun korunduğu, yerelliğin ön
planda tutulduğu bir eko turizm ve yerel sürdürülebilir kalkınma modeli olan
sakin kentler üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışmanın amacı;
insanların birbirleri ile sağlıklı ilişkiler kurarak sosyalleşebildiği, el sanatlarından
gelenek ve göreneklerine, doğasından yenilenebilir enerji kullanımına kadar
kendine yetebilen, markalaşma yolunda ilerleyen, alt yapı sorununu çözmüş ve
teknolojinin olanaklarından yararlanan sakin kentlerin önemini açıklamaktır.

Sakin Kentler
ilk kez 1999 yılında İtalya’nın
Toscana bölgesindeki Greve in Chianti şehrinde belediye başkanı Paolo Saturnini
öncülüğünde başlamıştır. Günümüzde 30 ülkede 235 kent, citta slow ağına üyedir.







Türkiye’de Citta Slow Hareketi ilk kez Seferihisar (İzmir)’ın 28 Kasım 2009
tarihinde 121. Citta Slow olmasıyla resmen başlamıştır. Sakin Kent Hareketi’nin
Türkiye’de yaygınlaşması için yapılan çalımalar sonucunda toplam 14 şehir Citta
Slow olarak ilan edilmiş ve Türkiye’de Citta Slow Ulusal Ağı kurulmuştur.

Kaynakça

  • CAFFYN, Alison. (2007). Slow Tourism, www.tpwn.org, Erişim tarihi: 01.02.2017 ; The Tourism Society Journal, 133:12.
  • ÇAKILCIOĞLU, Mehmet. (1996). Sürdürülebilir Turizme Yönelik Bir Yöntem Önerisi: Doğu Karadeniz Trabzon İli Özelinde Bir İrdeleme, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, s: 27.
  • ÇITAK, Şerife Özgün. (2016). Sakin Şehirler, Hızlı Turistler, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(8), 2692-2706.
  • GÜNERHAN, Sibel Ağı, A., ERDEM, Ümit ve GÜNERHAN, Hüseyin. (2010). Çevre ve Enerji Açısından Yavaş Şehir Hareketini Gelişimi, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 118, 32-37.
  • GÜVEN, Erdem. (2011). Yavaş Güzeldir: Yavaş Yemekten Yavaş Medyaya Hızlı Tüketime Dair Bir Çözüm Önerisi, Selçuk İletişim Dergisi, 7(1), 113-121.
  • KARADENİZ BAHTİYAR, Cemile. (2014). Sürdürülebilir Turizm Bağlamında Sakin Şehir Perşembe, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(29), 84-107.
  • KESKİN, Enes Battal. (2012). Sürdürülebilir Kent Kavramına Farklı Bir Bakış: Yavaş Şehirler, Paradoks Dergisi, 8(1), 81-99.
  • KINLEY, Anette. (2012). Local Food on a Global Scale: Anexploration of The International Slow Food Movement, Journal of Integrated Studies, 1(3), 1-14; http://jis.athabascau.ca/index.php/jis/article/view/116/83, erişim tarihi: 15.02.2017.
  • MAYER, Heike, KNOX, Paul L. (2005). “Slow Cities: Sustainable Places in a Fast World”, Journal of Urban Affairs, 28(4), 321-334.
  • NILSSON, Jan Henrik Nilsson, SVARD, Ann Charlotte, WIDARSSON, Asa and WIRELL, Theres. (2011). “Cittaslow: Eco-gastronomic Heritage as a Tool for Destination Development”, Current Issues in Tourism, May, 14(4), 373-386.
  • ÖZÜR, Nazan Karakaş. (2016). Sakin Şehir/Citta Slow Hareketi ve Yerleşme Coğrafyası, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37, 151-179.
  • PAJO, Aykut ve UĞURLU, Kaplan. (2015). Cıttaslow Kentleri İçin Slow Food Çalışmalarının Önemi, Electronic Journal Of Vocational College, 65-73.
  • PINK, S. (2009). Urban Social Movements and Small Places: Sloe-w Cities as Sites of Activism, City, 13(4), 451-465.
  • POLAT, Erkan. (2011). Ağır Ağır Çıkacaksın Bu Merdivenlerden: Yavaş Kent Hareketi, Mimarlık Dergisi, Mayıs - Haziran, 359.
  • ÜNAL, Çiğdem. (2016). Turizm Coğrafyası’nda Yeni Kavramlar: Yavaş Şehirler ve Yavaş Turizm, Doğu Coğrafya Dergisi, 21(36), 13-28.
  • VIRILLO, Paul. (1991). Lost Dimension, Semiotext(e), 38, New York.
  • WALTER, Lynn. (2009). Slow Food and Home Cooking: Toward a Relational Aesthetic of Food and Relational Ethic of Home, The Journal of The Center for Food in Community and Culture, 1(1), 1-23.

Sustainable Spaces in the Fast World: Cittas Slow

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 1399 - 1412, 11.07.2017

Öz

Within
the scope of sustainable tourism, the Blue Flag brings one of the most
important national initiatives such as Green Globe 21, the Australian
Eco-Certification Program and the Costa Rica Sustainable Tourism Certificate,
and the interesting one is the quiet cities (cittas slow).
In
this study, evaluations were made on tranquil cities, which serve as
sustainable tourism which are protected by environmental and local cultural
touches which are held in the foreground on the site. Purpose of the study is
to solve the problem of infrastructure which is progressing from brand to
tradition and customs, to use of renewable energy from nature, to branding and
to explain the importance of quiet cities that benefit from the possibilities
of technology in terms of ecotourism. The
Citta Slow Movement in Turkey officially started with Seferihisar (İzmir) for
the first time on November 28, 2009, at 121 Citta Slow. As a result of
the studies made to promote the peaceful urban movement in Turkey, 14 cities
were announced as Citta Slow and the Citta Slow National Network was
established in Turkey.

Kaynakça

  • CAFFYN, Alison. (2007). Slow Tourism, www.tpwn.org, Erişim tarihi: 01.02.2017 ; The Tourism Society Journal, 133:12.
  • ÇAKILCIOĞLU, Mehmet. (1996). Sürdürülebilir Turizme Yönelik Bir Yöntem Önerisi: Doğu Karadeniz Trabzon İli Özelinde Bir İrdeleme, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, s: 27.
  • ÇITAK, Şerife Özgün. (2016). Sakin Şehirler, Hızlı Turistler, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(8), 2692-2706.
  • GÜNERHAN, Sibel Ağı, A., ERDEM, Ümit ve GÜNERHAN, Hüseyin. (2010). Çevre ve Enerji Açısından Yavaş Şehir Hareketini Gelişimi, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 118, 32-37.
  • GÜVEN, Erdem. (2011). Yavaş Güzeldir: Yavaş Yemekten Yavaş Medyaya Hızlı Tüketime Dair Bir Çözüm Önerisi, Selçuk İletişim Dergisi, 7(1), 113-121.
  • KARADENİZ BAHTİYAR, Cemile. (2014). Sürdürülebilir Turizm Bağlamında Sakin Şehir Perşembe, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(29), 84-107.
  • KESKİN, Enes Battal. (2012). Sürdürülebilir Kent Kavramına Farklı Bir Bakış: Yavaş Şehirler, Paradoks Dergisi, 8(1), 81-99.
  • KINLEY, Anette. (2012). Local Food on a Global Scale: Anexploration of The International Slow Food Movement, Journal of Integrated Studies, 1(3), 1-14; http://jis.athabascau.ca/index.php/jis/article/view/116/83, erişim tarihi: 15.02.2017.
  • MAYER, Heike, KNOX, Paul L. (2005). “Slow Cities: Sustainable Places in a Fast World”, Journal of Urban Affairs, 28(4), 321-334.
  • NILSSON, Jan Henrik Nilsson, SVARD, Ann Charlotte, WIDARSSON, Asa and WIRELL, Theres. (2011). “Cittaslow: Eco-gastronomic Heritage as a Tool for Destination Development”, Current Issues in Tourism, May, 14(4), 373-386.
  • ÖZÜR, Nazan Karakaş. (2016). Sakin Şehir/Citta Slow Hareketi ve Yerleşme Coğrafyası, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37, 151-179.
  • PAJO, Aykut ve UĞURLU, Kaplan. (2015). Cıttaslow Kentleri İçin Slow Food Çalışmalarının Önemi, Electronic Journal Of Vocational College, 65-73.
  • PINK, S. (2009). Urban Social Movements and Small Places: Sloe-w Cities as Sites of Activism, City, 13(4), 451-465.
  • POLAT, Erkan. (2011). Ağır Ağır Çıkacaksın Bu Merdivenlerden: Yavaş Kent Hareketi, Mimarlık Dergisi, Mayıs - Haziran, 359.
  • ÜNAL, Çiğdem. (2016). Turizm Coğrafyası’nda Yeni Kavramlar: Yavaş Şehirler ve Yavaş Turizm, Doğu Coğrafya Dergisi, 21(36), 13-28.
  • VIRILLO, Paul. (1991). Lost Dimension, Semiotext(e), 38, New York.
  • WALTER, Lynn. (2009). Slow Food and Home Cooking: Toward a Relational Aesthetic of Food and Relational Ethic of Home, The Journal of The Center for Food in Community and Culture, 1(1), 1-23.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Taşkın Deniz

Yayımlanma Tarihi 11 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Deniz, T. (2017). HIZLI DÜNYADA SÜRDÜRÜLEBİLİR MEKÂNLAR: SAKİN KENTLER. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6(3), 1399-1412. https://doi.org/10.15869/itobiad.316277
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.