Sağlıklı beslenmenin hayati rolünün giderek daha fazla tanınması, genler ve beslenme kalıpları arasındaki karmaşık etkileşimin derinlemesine araştırılmasına yol açmıştır. İnsan genom haritasının keşfinin ardından, diyetin rolüne ilişkin geleneksel anlayış, sadece beslenme ve yeterli beslenmenin ötesine geçmiştir. Son yıllarda kişiselleştirilmiş beslenme, beslenme kalıplarının analizi, hastalığın belirleyicilerinin ve altta yatan nedenlerin tanımlanması, genetik faktörler ile kişinin mevcut sağlık durumu arasındaki karmaşık ilişkiler, yasal düzenlemeler ve mevzuat gibi çeşitli yönleri kapsayan dinamik ve çok boyutlu bir araştırma alanı olarak ortaya çıkmıştır. Genotip tabanlı yaklaşımlara dayanan kişiselleştirilmiş beslenme, kronik hastalıkları önlemeyi ve genel refahı iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu yenilikçi alan, nutrigenetik ve nutrigenomic olmak üzere iki ana konuyu kapsamaktadır: Nutrigenomik, diyete fizyolojik tepkileri etkileyen genlerin ve kritik beslenme sonuçlarını etkileyen genetik varyasyonların veya polimorfizmlerin tanımlanmasını sağlarken, aynı zamanda çevresel faktörlerin gen ifadesi üzerindeki etkisine ışık tutar. Ayrıca, hücresel ve moleküler düzeyde gen ve diyet etkileşimlerini anlamayı ve bireyin genomuna özgü beslenme stratejileri oluşturmayı amaçlamaktadır. Genomik teknikler kullanılarak yapılan beslenme araştırmalarındaki yeni bulgular, beslenme konusunda çalışan araştırmacıların ve beslenme uzmanlarının daha fazla kişiselleştirilmiş önerilerde bulunmasına yardımcı olacaktır; bu nedenle, genom tabanlı bilgilerle desteklendiğinde diyet önerilerine uyumun artabileceği düşünülmektedir. Kişiselleştirilmiş beslenmenin sağlık sistemimize dahil edilmesi, hastalıkların başlamasını ve ilerlemesini önlememize yardımcı olabilir. Bu kapsamlı inceleme, kişiselleştirilmiş beslenmenin çok yönlü alanını araştırarak, gelecekteki çalışmaları yeniden şekillendirme ve kişiye özel beslenme planlarının geliştirilmesine rehberlik etme potansiyelini açıklamaktadır. Mevcut kapsamının ötesinde, kişiselleştirilmiş beslenme, sağlık ve esenliğe nasıl yaklaştığımız konusunda bir paradigma değişimine rehberlik etmeyi vaat ediyor ve onu sağlık hizmetleri ve yaşam tarzı seçimlerinin evriminde temel bir köşe taşı haline getiriyor. Gelişen bu durum daha derinlemesine incelendikçe, genler ve beslenme arasındaki sinerji, sağlık ve refah yaklaşımı arasında gelişmeler mümkün olacaktır.
The increasing recognition of the pivotal role of healthy nutrition has prompted a profound exploration into the intricate interplay between genes and dietary patterns. Following the discovery of the human genome map, the conventional understanding of diet's role expanded beyond mere sustenance and adequate nutrition. In recent years, personalized nutrition has emerged as a dynamic and multidimensional field of inquiry, encompassing various facets, including the analysis of dietary patterns, the identification of disease determinants and underlying causes, the intricate interrelationship between genetic factors and one's current health status, legislative considerations, and the promising landscape of innovations poised to revolutionize the field. Personalized nutrition, rooted in genotype-based approaches, seeks to prevent chronic diseases, and enhance overall wellness. This innovative field encompasses two main pillars: nutrigenetics and nutrigenomics. Nutrigenomics further enables the identification of genes influencing physiological responses to diet and the subtle genetic variations, or polymorphisms, that impact crucial nutritional outcomes, while also shedding light on the influence of environmental factors on gene expression. Moreover, it aims to understand gene and diet interactions at the cellular and molecular level and to create nutritional strategies specific to the individual's genome. New findings in nutrition research using genomic techniques will help nutrition researchers and nutritionists to make more personalized recommendations; therefore, it is thought that compliance with dietary recommendations may increase when supported by genomic-based information. The inclusion of personalized nutrition in our health system may help us prevent the onset and progression of diseases. This comprehensive review delves into the multifaceted realm of personalized nutrition, elucidating its potential to reshape future studies and guide the development of tailored nutrition plans. Beyond its current scope, personalized nutrition promises to guide in a paradigm shift in how we approach health and well-being, making it an essential cornerstone in the evolution of healthcare and lifestyle choices. As this evolving situation is explored in more depth, synergies between genes and nutrition will enable improvements in the approach to health and well-being.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 29 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.