Türkiye, dünya bal üretimi verilerinde 2. sırada yer almaktadır. Türkiye’nin matematik ve özel konumuna bağlı olarak aynı anda dört mevsimin yaşanabilmesi, zengin flora özellikleri, topografik olarak uygun alanlara sahip olması, bal üretiminin hemen hemen yıl boyunca yapılabilen bir faaliyet olmasına imkan tanımaktadır. Bu çalışma, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat Bölümü’nde yer alan Adıyaman ilini kapsamaktadır. Adıyaman ili; topografik zenginliğinin yanı sıra Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nin geçiş kuşağında olması nedeniyle bir köprü görevi üstlenmiş ve karasal iklim ile kısmen de olsa Akdeniz ikliminin etkilerine bağlı olarak zengin bir floraya sahip olmuştur. Bu zenginlik, çalışmada pek çok kriteri bir arada kullanma imkânı sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı, Adıyaman ilinde arıcılık faaliyeti için doğal ve beşerî faktörleri göz önünde tutarak arıcılığa elverişli alanları belirlemektir. Bu anlamda hem üreticilerin beklentileri göz önüne alınarak hem de arılardan azami verim elde edebilmek amacı ile dikkate alınan doğal ve beşerî unsurların oluşturduğu katmanlar, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda elde edilen sonuçlar uygun olmayan, az uygun, uygun ve en uygun alanlar şeklinde maskeleme işlemiyle yeniden tasnif edilmiş ve sonuç haritası üretilmiştir.
Turkey ranks 2nd in the world in terms of honey production. Due to many factors that favor Turkey, i.e. rich flora properties, topographically suitable fields, and different climate zones, honey production can be done almost year-long. This study covers Adiyaman province, which is located in the southeast Anatolian region. Adiyaman province, in addition to its topographic diversity, has a rich flora due to the effects of the continental climate and partly Mediterranean climate, acting as a bridge due to the fact that eastern Anatolia, southeastern Anatolia and the Mediterranean region are in the transition zone. The fact that Adiyaman province is rich in flora and topography, as well as being suitable for other features, has allowed many criteria to be used together in the study. The purpose of this study is to identify areas in the province of Adiyaman that are suitable for beekeeping, taking into account natural and human factors. In this context, the layers formed by natural and human environment elements were taken into account in order to obtain maximum efficiency from the bees. In addition, the expectations of the honey producers were analyzed using Geographic Information Systems (GIS). In this context, the results were redesigned as inappropriate, less suitable, appropriate and most appropriate areas with masking process and results maps were made.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Temmuz 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Sayı: 44 |