It is known that refusing to breastfeed is a situation which can occur for many reasons. Some studies have reported that the soapy taste of frozen milk causes refusal to breastfeed in infants. Higher levels of lipase in breast milk can cause a soapy taste after having been stored. This study focuses on a 4 months old boy who refused breast milk for a week. He was born with his twin at 31 weeks and his birthweight was 2130 grams. The weight of the baby, who was only fed with breast milk, was 6200 grams. There were no pathological findings during the physical examination and no changes in the environment or the daily routine of his family. His mother was nursing his twin sibling in the NICU and our patient was fed frozen-thawed milk. The mother noticed that her frozen-thawed milk had a soapy taste. The lipase activity in frozen breast milk was found to be 2345 U/l. The mother was advised to mix freshly expressed breast milk with the stored milk. It was discovered that the baby did not reject the breast milk. The soapy taste in breast milk should be considered when babies are intolerant to the frozen milk of mothers. More research is needed to determine the etiology of the soapy taste in breast milk which is especially associated with higher lipase activity.
Anne sütü reddinin birçok nedeni olduğu bilinmektedir. Dondurucuda saklanan anne sütlerinde ortaya çıkan sabunumsu tadın bebeklerde emzirmeyi redde neden olduğu ldirilmiştir. Anne sütündeki yüksek lipaz aktivitesinin bekletilmiş sütte bu duruma neden olabileceği ileri sürülmektedir. 4 aylık erkek bebeğin son bir haftadır anne sütünü reddettiği öğrenildi. İkiz eşi olarak 31 haftalık, 2130 gr doğan bebek yalnız anne sütü ile beslenmekte olup, fizik muayenede özellik saptanmadı. Annenin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan ikiz kardeşini emzirdiği, bu bebeğin ise dondurulmuş sütle beslendiği öğrenildi. Anne, dondurulmuş çözülmüş sütünün tadının sabunumsu olduğunu ifade etti. Dondurulmuş anne sütündeki lipaz düzeyi 2345 U / l olarak saptandı. Anneye dondurulmuş sütü ile sağılmış anne sütünü karıştırarak vermesi önerildi. Bu şekilde bebeğin anne sütünü reddetmediği öğrenildi. Dondurulmuş sütün reddi durumlarında anne süütünün tadının değişikliği akla gelmelidir. Yüksek lipaz aktivitesi ile ilişkili olduğu düşünülen bu durumun etiyolojisini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Olgu Sunumu |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 83 Sayı: 1 |
Contact information and address
Addressi: İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı, Turgut Özal Cad. 34093 Çapa, Fatih, İstanbul, TÜRKİYE
Email: itfdergisi@istanbul.edu.tr
Phone: +90 212 414 21 61