Objective: Acute pancreatitis is most often caused by gallstones. There is no clear relationship between diet and gallstone pancreatitis. The purpose of this research was to examine dietary differences in pancreatitis patients with gallstones.
Material and Method: Patients with acute biliary pancreatitis and patients with gallstones without pancreatitis were included in this prospective case-control study. Groups were set to be similar in case numbers, age, gender, and gallbladder stone size. A threeday food consumption questionnaire and a food consumption frequency questionnaire were applied to all volunteers. The BeBis 8 Full version program was used to evaluate body mass index, alcohol and cigarette consumption status, daily physical activity status, eating frequency, and food consumption status.
Result: A total of 120 patients, including 60 patients who developed pancreatitis due to gallstones, and 60 patients who only had gallstones were included in the study. Among the demographic data, monthly income was statistically higher in pancreatitis. In addition, it was found that the daily milk-yoghurt, red meat, chicken, salami-sausage, egg, rice-pasta, protein, fat, and cholesterol intakes of patients with pancreatitis were significantly higher. In the multivariate logistic regression analysis, it was determined that the increase in daily milk-yoghurt, egg, rice-pasta and protein intake were independent risk factors.
Conclusion: Reducing the consumption of red meat, eggs, fat, cholesterol, milk-yoghurt, rice and pasta, salami and sausage in people with gallstones may reduce the incidence of acute pancreatitis in these individuals.
Amaç: Akut pankreatit genellikle safra taşlarından kaynaklanır. Diyet ile safra taşı pankreatit arasında net bir ilişki bulunmamaktadır. Bu araştırmanın amacı, safra taşı olan pankreatit hastalarında beslenme farklılıklarını incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif vaka-kontrol çalışmasına akut biliyer pankreatiti olan hastalar ve pankreatit gelişmemiş safra taşı olan hastalar dahil edilmiştir. Gruplar, vaka sayıları, yaş, cinsiyet ve safra kesesi taşı büyüklüğü açısından benzer olarak belirlendi. Tüm gönüllülere üç günlük besin tüketim formu ve besin tüketim sıklığı formu uygulandı. Vücut kütle indeksi, alkol ve sigara tüketimi durumu, günlük fiziksel aktivite durumu, yeme sıklığı ve besin tüketim durumunu değerlendirmek için BeBis 8 Full versiyon programı kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya, safra taşları nedeniyle pankreatit gelişen 60 hasta ve pankreatit gelişmemiş safra taşı olan 60 hasta olmak üzere toplam 120 hasta dahil edildi. Demografik veriler arasında aylık gelir pankreatit gelişenlerde istatistiksel olarak daha yüksek bulundu. Ayrıca, pankreatitli hastaların günlük süt-yoğurt, kırmızı et, tavuk, salam-sosis, yumurta, pirinç-makarna, protein, yağ, kolesterol alımlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, günlük süt-yoğurt, yumurta, pirinç-makarna ve protein alımındaki artışın bağımsız risk faktörleri olduğu belirlendi.
Sonuç: Safra taşı olan bireylerde kırmızı et, yumurta, yağ, kolesterol, süt-yoğurt, pirinç ve makarna, salam ve sosis tüketiminin azaltılması, akut pankreatit insidansını bu kişilerde azaltabilir. urta, yağ, kolesterol, süt-yoğurt, pirinç ve makarna, salam ve sosis tüketiminin azaltılması, akut pankreatit insidansını bu kişilerde azaltabilir.
Yok
Yok
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 86 Sayı: 3 |
Contact information and address
Addressi: İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı, Turgut Özal Cad. 34093 Çapa, Fatih, İstanbul, TÜRKİYE
Email: itfdergisi@istanbul.edu.tr
Phone: +90 212 414 21 61