Özet
Bu araştırma farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen BUT Big 6 genotipindeki erkek hindi hibritlerinin besi performansı, yaşama gücü ve karkas kalitesi Özelliklerinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Yerleşim sıklığının performans üzerine etkilerini incelemek amacıyla iki deneme grubu oluşturulmuştur. Grup 1 ve İT ye m2 taban alanı için sırasıyla 3 ve 4 erkek hindi yerleştirilmiştir. Toplam olarak Grup I'de 3900. Grup H'de 3000 erkek hindi civcivi kullanılmıştır. 124 gün süren besi sonundaki canlı ağırlık Grup 1 için 15.34 kg. Grup II için 14.41 kg olarak saptanmıştır. Yerleşim sıklığının canlı ağırlık üzerine etkisi 8 haftalık yaşa kadar önemsiz, besinin 9-18. haftaları arasında ise Grup I'deki hindilerin lehine önemli bulunmuştur (P<0.05). Toplam yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı sırasıyla Grup I için 40-45 kg ve 2.64; Grup II için 37.22 kg ve 2.58 olarak elde edilmiştir. Grup 1 ve II için yaşama gücü sırasıyla %94.3 ve %86.3 olarak belirlenmiştir. Yerleşim sıklığının yaşama gücü üzerine etkisi besinin ilk 96 gününde önemsiz. 105. günden sonra ise önemli bulunmuştur. Grup I ve Grup II için sıcak karkas ağırlığı sırasıyla 11958.3 g ve 11154.7 g. sıcak karkas randımanı ise %77.55 ve %77.10 olarak saplanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Hindi, Yerleşim sıklığı, Büyüme, Yaşama gücü, Karkas kalitesi
FATTENING PERFORMANCE AND CARCASS TRAITS OF MALE TURKEYS RAISED IN DIFFERENT STOCKING DENSITIES
Abstract
This study was conducted to determine fattening performance, survival and carcass traits of toms which belong to the strain of British United Turkeys (BUT) Big 6, raised in different stocking densities. In order to determine the effect of stocking density on performance, two experimental groups were designed. The floor space allowances were 3 toms/m2 in Group 1 and 4 toms/nr in Group II. In total, 3900 toms in Group I and 3000 toms in Group II were used. Final weight at 124 days of age were 15.34 kg for Group I and 14.41 kg for Group II. The effect of stocking density on live weight was not significant for the first 8 weeks. However, it was significant between 9 and 18 weeks of age. and Group I had higher live weight than Group II (P<0.05). Total feed consumptions and conversion ratios were 40.45 kg and 2.64 for Group I and 37.22 kg and 2.58 for Group II. Survival rates of Group I and II were 94.3% and 86.3%, respectively. The effect of stocking density on survival rate was not significant from 0 to 96 days of growth, but it was significant after 105 days of age. The hot carcass weights were 11958.3 g and 11154.7 g. hot dressing percentages were 77.55 % and 77.10% for Group I and II, respectively.
Key Words: Turkey, Stocking density, Growth, Survivability, Carcass quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 31 Sayı: 2 |