BibTex RIS Kaynak Göster

Yersinia enterocolitica'nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ

Yıl 2002, Cilt: 28 Sayı: 2, 277 - 280, 02.08.2013

Öz

 

Özet

Bu çalışmada, yoğun üretimi için kullanılacak süt numuneleri A. B ve C olmak üzere üç gru­ba ayrılmıştır. Bunlardan A grubu: ısı işlemi Öncesinde, B grubu; ısı işlemine tabi tutulduktan sonra, C grubu ise mikrodalga fırın ile ısı işlemi öncesinde. 2x107 kob/ml miktarında Yersinia enterocolitica (0:3 P41797) saf kültürü ile inokule edilmiştir. Süt örneklerinden, Streptecoccus thermophiius ve Lactobacillus hulgaricus star­ter kültürleri kullanılarak yoğun yapılmış ve 5± 1 °C'de 7 gün depolanmıştır. Her 24 saatte bir yoğun örnek­lerinde Y. enterocolitica sayısına ve pH değerlerine bakılmıştır. Üç grubun da pH değerleri başlangıçta 6.4 iken, 7. gün sonunda sırasıyla 4.1. 4.0, 4.1 değerlerine düşmüştür. A ve C grubu sütlerden hazırlanan yoğun­larda depolama süresi boyunca hiç Y. enterocolitica tespit edilememiştir. Ancak, ısı işlemi sonrası Y. enteroco­litica inokule edilmiş sütten (B grubu) hazırlanan yoğun Örneklerinde 1. gün 2x106 kob/ml,  2. gün 2x10s kob/ml, 3. gün 1x104 kob/ml, 4. gün 2x 103 kob/mi, 5. gün 4x 102 kob/ml, 6.gün 1x102 kob/ml, Y. enterocoliti­ca izole edilirken, 7. gün ise hiç izole edilememiştir.

Anahtar Kelimeler: Y. enterocolitica. ısı işlemi, yoğurt.

 

THE PRESENCE AND GROWTH OF YERSINIA ENTEROCOLITICA IN YOGURT PRODUCED WITH

DIFFERENT HEAT TREATMENT

Summary

 In this study, Yersinia enterocolitica (0:3 P41797) was inoculated in three different milk groups (A, B, C) about 2xl07 cfu/ml. Group A treated with heat method before inoculation, group B treated with heal method after inoculation and group C heated with microwave technique before inoculation. These three groups were fermented with Streptococcus thermophiius and Lactobacillus bulgaricus; and stored 5 ±1°C for 7 days. The count of Yersinia enterocolitica and pH value were determined every 24 hours. At the beginning, the pH value of these groups was 6.4. At the end of the 7th day, this value decreased to 4.1, 4.0,4.1. During the storage Y. enterocolitica could not be found in the group A and group C. But, Y. enterocolitica was isolated from the group B at the 1th day 2x 106 cfu/ml, 2nd day 2x 105 cfu/ml. 3rd day Ix 104 cfu/ml. 4'h day 2x I03 cfu/ml, 5th day 4x I02 cfu/ml,  6lh day 1x 102 cfu/ml, in this group, Y. enterocolitica could not isolated at the 7th day.

Key Words: Yersinia enterocolitica. heat treatment, yogurt.

 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Özlem Turgay Erdoğrul

Hilal Çolak

Özer Ergün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 2 Ağustos 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Turgay Erdoğrul, Ö., Çolak, H., & Ergün, Ö. (2013). Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(2), 277-280. https://doi.org/10.16988/iuvfd.36830
AMA Turgay Erdoğrul Ö, Çolak H, Ergün Ö. Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ. iuvfd. Ağustos 2013;28(2):277-280. doi:10.16988/iuvfd.36830
Chicago Turgay Erdoğrul, Özlem, Hilal Çolak, ve Özer Ergün. “Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28, sy. 2 (Ağustos 2013): 277-80. https://doi.org/10.16988/iuvfd.36830.
EndNote Turgay Erdoğrul Ö, Çolak H, Ergün Ö (01 Ağustos 2013) Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28 2 277–280.
IEEE Ö. Turgay Erdoğrul, H. Çolak, ve Ö. Ergün, “Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ”, iuvfd, c. 28, sy. 2, ss. 277–280, 2013, doi: 10.16988/iuvfd.36830.
ISNAD Turgay Erdoğrul, Özlem vd. “Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28/2 (Ağustos 2013), 277-280. https://doi.org/10.16988/iuvfd.36830.
JAMA Turgay Erdoğrul Ö, Çolak H, Ergün Ö. Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ. iuvfd. 2013;28:277–280.
MLA Turgay Erdoğrul, Özlem vd. “Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 2, 2013, ss. 277-80, doi:10.16988/iuvfd.36830.
Vancouver Turgay Erdoğrul Ö, Çolak H, Ergün Ö. Yersinia enterocolitica’nın FARKLI ISI İŞLEMLERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN YOĞURTLARDA VARLIĞI VE GELİŞİMİ. iuvfd. 2013;28(2):277-80.