Bu çalışmanın amacı; gebelik döneminde yeme farkındalığının saptanmasıdır. Yaşları 20-45 yıl arasında olan 145 bireye yüz yüze görüşme tekniği ile anket formu uygulanmıştır. Bu anket formunda demografik bilgilerini saptamaya yönelik sorular, Yeme Farkındalığı Ölçeği bulunmaktadır. 24 Saatlik Hatırlatma yöntemi ile beslenme durumu saptanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 28.7±5.01 yıldır ve %47.5’i ilk gebeliğindedir. Çalışmaya katılan gebelerin YFÖ-30 ortalaması 86.7±11.16 olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan gebe bireylerden I. trimesterinde olanların YFÖ puan ortalaması 86.9±11.05 olarak saptanmıştır. Alt ölçekler incelendiğinde sadece yeme kontrolü alt ölçeği puanı açısından gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0.05). Enerji, Karbonhidrat, protein, yağ, E vitamini, tiamin, riboflavin, folat, potasyum, kalsiyum ve çinko alımları ve YFÖ-30 arasında pozitif yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı korelasyonlar saptanmıştır (p<0.05). Gebelik öncesi BKİ ile YFÖ-30 ölçeğinin alt faktörlerinden duygusal yeme, yeme kontrolü ve odaklanma arasında negatif yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. YFÖ-30’un en yüksek yeme kontrolü alt puanı ikinci trimestere ait olduğu belirlenmiştir. Gebelik öncesi BKİ ile yeme farkındalığı arasında önemli bir ilişki saptanmıştır.
Mindful eating focuses on the individual's awareness of what, where, how to eat, the relationship with external factors, and no judgment on food. The aim of this study was determination of mindful eating during pregnancy. A questionnaire was applied to 145 individuals aged 20-45 years by face-to-face interview technique. In this questionnaire, there are questions regarding to demographic information and Mindful Eating Questionnaire. Nutrition status was determined by 24-hour reminder method. The mean age of the participants was 28.7±5.01 years and 47.5% of the participants were in their first pregnancy. The mean of Mindful Eating Questionnaire score was 86.7±11.16. The mean Mindful Eating Questionnaire score of the pregnant women in the first trimester was 86.9±11.05. There were positive and statistically significant correlations between energy, carbohydrate, protein, fat, vitamin E, thiamine, riboflavin, folate, potassium, calcium and zinc intake and Mindful Eating Questionnaire (p<0.05). When the subscales were examined, only a statistically significant difference was found between the groups in terms of eating control subscale score. A negative and statistically significant relationship was found between the emotional eating, food control and focusing of the subscale of Mindful Eating Questionnaire and pre-pregnancy body mass index. It was determined that the highest eating control sub-score of the Mindful Eating Questionnaire was belong to the second trimester. There were significant relationship between pre-pregnancy body mass index and mindful eating sub-groups that emotional eating, eating control and focusing.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2023 |
Gönderilme Tarihi | 9 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 22 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.