Araştırma, baklagillerden korunganın (Onobrycis sativa Leys.) ve buğdaygillerden kılçıksız brom (Bromus inermis Leys.) ve mavi ayrık (Agropyron intermedium Host. Beauv) ile
oluşturdukları karışım ve oranlarının değişik ekim şekillerindeki verim performansları araştırılmıştır. Deneme, bölünen-bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla bitkileri deneme alanlarında, 1994 yılında, ana parsellere dört ekim (serpme, 30, 45 ve 60 cm), alt parsellere 2
karışım şekli (1: korunga + kılçıksız brom, 2: korunga + mavi ayrık) alt-alt parsellere ise karışım oranları (korunga + buğdaygil; %100, 75, 50 , 25 ve 0) konulmuştur. İki yıllık sonuçlara göre,
korunga, kılçıksız brom ve adi otlak ayrığının yaş ot verimleri sırasıyla, 2455.0, 1125.7 ve 1155.9 kg da-1; kuru ot verimleri 631.4, 368.1 ve 362.5 kg da-1; ham protein oranları %14.74, %8.16, %8.56 ve ham protein verimleri ise 100.0, 28.3 ve 31.4 kg da-1 olmuştur. En yüksek ham protein oranı (%12.90), korunga + kılçıksız brom karışımından elde edilmiş olup, ekim yöntemleri, yaş ot verimi, kuru ot ve protein verimini önemli derecede etkilemiştir. Serpme ekim metodunda 2021.5 kg da-1 yaş ot, 553.0 kg da-1 kuru ot ve 73.4 kg daham protein elde edilmiştir. 30, 45 ve 60 sıra aralıklarında ise sırasıyla 2108.2, 1838.9 ve 1549.0 kg da-1 yaş; 555.3, 510.9 ve 415.8 kg da-1 kuru ot; 75.0, 66.0 ve 52.9 kg da-1 ham protein verimi alınmıştır. Buna göre, 30 cm'lik sıra aralığında korunga'da, en yüksek yaş ve ot verimi ile protein verimine ulaşırken, kılçıksız bromda ve adi otlak ayrığında 45 cm'lik sıra aralığında ulaşılmıştır.
Ekim yöntemleri korunga kılçıksız brom adi otlak ayrığı verim yem kalitesi
This study was performed to compare and determine the suitable mixtures of planting methods for the sainfoin (Onobrychis sativa Lam.), smooth bromegrass (Bromus inermis Leyss.),
intermediate wheatgrass (Agropyron cristatum (Host.) Beauv.) and their combination with mixtures rates were chosen under investigation. The research was designed in split-split design with three replications. The sowing methods were used (broad casting, 30, 45, and 60 cm rowspacing) in main plots while, legumes+grasses mixtures rates were used (100, 75, 50, 25, and 0) in sub-plot in the spring of 1994 at there search fields of Agriculture Faculty of Van Yüzüncü Yıl University in Turkey. The results in 1995 and 1996 years, indicated that, fresh herbage yields of sainfoin, smooth bromegrass and intermediate wheat grass produced 2455.0, 1125.7 and 1155.9 kg da-1 , hay yields and were 631.4, 368.1 and 362.5 kg da-1 , in addition, the crude protein rates were 14.74%, 8.16% 8.56% and crude protein yields were 100.0, 28.3 and 31.4 kg da-1 , respectively. The highest crude protein rate (12.90%) was produced from sainfoin+smooth
mixture. Sowing methods were significantly influenced of forage, hay and protein yields of species and mixtures. The casting method produced 2021.5 kg da-1 fresh herbage yields,
553.0 kg da-1 hay yield, 73.4 kg da-1 crude protein yield. In the rowspacing of 30, 45 and 60 cm were, 2108.2, 1838.9 and 1549.0 kg da-1 fresh herbage yields; 555.3, 510.9 and 415.8 kg da-1 hay yields; 75.0, 66.0 and 52.9 kg da-1 crude protein yields. Accordingly, 30 cm row spacing in sainfoin achieved the highest freshand hay herbage yields as well as protein yields while the row spacing with 45 cm in the smooth bromegrass.
Sowing methods sainfoin smooth bromegrass intermediate wheatgrass yield forage quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 11 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |