Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TOPRAK HAVUZLARDA DENİZ BALIKLARI ÜRETİMİ YAPAN İŞLETMELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLERİNİN SAĞLANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 3, 128 - 140, 18.06.2017
https://doi.org/10.3153/JAEFR17016

Öz

Ülkemizde toprak havuzlarda deniz balıkları üretimi
yapan işletmeler, Muğla İli Milas İlçesinde yoğunlaşmıştır. Çoğu küçük aile
işletmesi olan ve yörede tabana yayılmış bir ekonomik faaliyet yürüten bu
işletmelerin yaşadıkları sorunların araştırılması ve bu sorunlara çözüm üretilmesi
önemlidir. İşletmelerin sürdürülebilirlikleri, bu sorunların doğru yöntemlerle
tespit edilmesine ve bu sorunlara etkin çözüm önerileri geliştirilmesine
bağlıdır.  Bu çalışmada, işletmelerin
mevcut durumunu ortaya koymak amacıyla yüz-yüze anket çalışması yapılmıştır.
Anket çalışmasıyla ortaya çıkan sorunlar neden-sonuç yöntemiyle sorun analizi
testine tabi tutulmuş ve sorun ağacı şemasında kök sorunlar ile bu sorunların
doğurduğu çıktı sorunlar tespit edilmiştir. 
İşletmelerin; pazarlama sorunlarının çözülmesi, üretim süreçlerinin
iyileştirilmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve kullanılan yeraltı
suyunun azaltılması için çalışanların mesleki kapasitelerinin artırılması
gerektiği ortaya çıkmıştır. Katılımcıların sürdürülebilir üretimin gerekliliği
ile ilgili tutum ve farkındalıklarının yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca
çalışma sonucunda, toprak havuzlarda deniz balıkları üreten bu işletmelerin
sürdürülebilirliği için çözüm önerileri geliştirilmiştir.

Kaynakça

  • Beveridge, M.C.M., Phillips, M.J. & Macintosh, D.J. (1997). Aquaculture and the environment: the supply of and demand for environmental goods and services by Asian aquaculture and the implications for sustainability. Aquaculture Research, 28, 797-807. Boyd, C.E. (1995). Bottomsoils, Sediment and Pond Aquaculture. Chapman and Hall, New York City. Bozoğlu, M. & Ceyhan, V. (2009). Energy conversion efficiency of trout and seabass production in the Black Sea, Turkey. Energy, 34(2), 199-204. Cao, L., Wang, W.M., Yang, C.T., Yang, Y., James, D., Luo, Z. & Li, D.P. (2007). Application of microbial phytase in fish feed. Enzyme Microbial Technology, 40(4), 497-507. Ercan, E., Sunar, M.C. & Başer, K. (2012). Toprak Havuzlarda Deniz Balıkları Yetiştiriciliği; Gelişimi ve Sorunları. Su Ürünleri Mühendisleri Derneği Dergisi, 50, 54-59. Ertekin, H. (2011). Levrek Balığı (Dicentrarchus labrax) Toprak ve Kafes İşletmeleri Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya. FAO (2013). FAO's role in aquaculture: Aquaculture development. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations http://www.fao.org/aquaculture/en/ (Erişim Tarihi: 12.02.2013) Goel, V., Garg, A. & Garg, A. (2008). Biotechnology and Aquaculture Industry in India: A Sustainable Approach. The Icfai University Journal of Environmental Law, 7(3), 8-18. Goodland, R. & Daly, H. (1996). Environmental Sustainability: Universal and Non-negotiable. Ecological Applications, 6(4), 1002-1017. GTHB (2015). Su Ürünleri İstatistikleri. Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, http://mugla.tarim.gov.tr/Menu/48/Tarimsal-Uretim-Degerleri (Erişim Tarihi: 08.03.2015) Güllü, K. (2012). Muğla İli Su Ürünleri Sektörünün Mevcut Durumu. Muğla Ekonomi Dergisi, 2, 76-77. Kiştin, F. (2011). Toprak Havuzlarda Çipura-Levrek Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi: Muğla İli Milas İlçesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya. Köymenoğlu, A. (2013). Milas İlçesinde (Muğla İli), Toprak Havuzlarda Deniz Balığı Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin, Bazı Su Kalitesi Parametreleri İle Yapısal Analizleri Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla. Li, X., Li, J., Wang, Y., Fu, L., Fu, Y., Li, B. & Jiao B. (2011). Aquaculture Industry in China: Current State, Challenges, and Outlook. Reviews in Fisheries Science, 19(3), 187-200. Nobre, A.M., Musango, J.K., Wit, M.P.D & Ferreira, J.G. (2009). A dynamic ecological–economic modeling approach for aquaculture management. Ecological Economics, 68, 3007-3017. ÖİK Raporu (2014). Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonu Raporu. T. C. Kalkınma Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018), Ankara, 80 s. Özdamar, K. (2011). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 1., 8. Baskı, Kaan Kitabevi. Özerdem, F. (2012). Avrupa Birliği ve Kalkınma Ajanslarına Yönelik Proje Hazırlama Rehberi, Kriter Yayınları. Pillay, T.V.R. (1993). Aquaculture principles and practices. Fishing News Books, USA. Serpa, D., Falcao, M., Pousao-Ferreira, P., Vicente, M. & Carvalho, S. (2007). Geochemical changes in white seabream (Diplodus sargus) earth ponds during a production cycle. Aquaculture Research, 38, 1619-1626. Shakouri, B. & Yazdi, S.K. (2012). The Sustainable Marine Aquaculture. Advances in Environmental Biology, 6(1), 18-23. Şaşı, H. & Tuzkaya, T. (2012). Güney Ege Bölgesi Savran Mevkii’nde (Milas-Muğla) Balık Yetiştiriciliği Yapılan Suların Bazı Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Yetiştiricilik Faaliyetlerinin İncelenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 8(2), 25-37. Tovar, A., Moreno, C., Manuel-Vez, M.P. & Garcia-Vargas, M. (2000). Environmental Implications of Intensive Marine Aquaculture in Earthen Ponds. Marine Pollution Bulletin, 40(11), 981-988. TÜİK (2017). Su Ürünleri İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu Resmi İstatistikleri Ankara. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/ (Erişim Tarihi: 12.01.2017) Xinglong, J. & Boyd, C.E. (2006). Relationship between organic carbon concentration and potential pond bottom soil respiration. Aquacultural Engineering, 35, 147-151. Yılmaz, S., Erdilal, R. & Kebapçıoğlu, T. (2009). Su Ürünleri Sektöründeki Ekonomik Organizasyonlardan Üretici Birlikleri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 223-232.

A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 3, 128 - 140, 18.06.2017
https://doi.org/10.3153/JAEFR17016

Öz

Earthen pond aquaculture facilities producing marine
fish are commonly located in
Milas town of Muğla Province in
our country. Investigating the problems of these financially expanded among the
rural people and mostly family-owned, small-scale facilities and finding
solutions to problems are important.
Sustainability of
these facilities is relevant to determine the problems via appropriate methods
and finding efficient solution to problems. In this study, a face to face
survey was conducted to determine the present status of facilities. Problems
realized in the sequel of survey were tested with problem analysis according to
the cause and effect relation methods and root causes and the outcome causes of
these root causes were determined on problem tree
diagram. The need for
increasing professional capability of personnel was emerged in order to resolve
the marketing problems, improving the fish producing process, decreasing the
production costs and decreasing the ground water usage. The attitudes and
awareness of participants towards the need for sustainable production were on
high levels. Also at the end of this study, solution suggestions were offered
for the sustainability of these earthen pond facilities producing marine fish.

Kaynakça

  • Beveridge, M.C.M., Phillips, M.J. & Macintosh, D.J. (1997). Aquaculture and the environment: the supply of and demand for environmental goods and services by Asian aquaculture and the implications for sustainability. Aquaculture Research, 28, 797-807. Boyd, C.E. (1995). Bottomsoils, Sediment and Pond Aquaculture. Chapman and Hall, New York City. Bozoğlu, M. & Ceyhan, V. (2009). Energy conversion efficiency of trout and seabass production in the Black Sea, Turkey. Energy, 34(2), 199-204. Cao, L., Wang, W.M., Yang, C.T., Yang, Y., James, D., Luo, Z. & Li, D.P. (2007). Application of microbial phytase in fish feed. Enzyme Microbial Technology, 40(4), 497-507. Ercan, E., Sunar, M.C. & Başer, K. (2012). Toprak Havuzlarda Deniz Balıkları Yetiştiriciliği; Gelişimi ve Sorunları. Su Ürünleri Mühendisleri Derneği Dergisi, 50, 54-59. Ertekin, H. (2011). Levrek Balığı (Dicentrarchus labrax) Toprak ve Kafes İşletmeleri Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya. FAO (2013). FAO's role in aquaculture: Aquaculture development. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations http://www.fao.org/aquaculture/en/ (Erişim Tarihi: 12.02.2013) Goel, V., Garg, A. & Garg, A. (2008). Biotechnology and Aquaculture Industry in India: A Sustainable Approach. The Icfai University Journal of Environmental Law, 7(3), 8-18. Goodland, R. & Daly, H. (1996). Environmental Sustainability: Universal and Non-negotiable. Ecological Applications, 6(4), 1002-1017. GTHB (2015). Su Ürünleri İstatistikleri. Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, http://mugla.tarim.gov.tr/Menu/48/Tarimsal-Uretim-Degerleri (Erişim Tarihi: 08.03.2015) Güllü, K. (2012). Muğla İli Su Ürünleri Sektörünün Mevcut Durumu. Muğla Ekonomi Dergisi, 2, 76-77. Kiştin, F. (2011). Toprak Havuzlarda Çipura-Levrek Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi: Muğla İli Milas İlçesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya. Köymenoğlu, A. (2013). Milas İlçesinde (Muğla İli), Toprak Havuzlarda Deniz Balığı Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin, Bazı Su Kalitesi Parametreleri İle Yapısal Analizleri Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla. Li, X., Li, J., Wang, Y., Fu, L., Fu, Y., Li, B. & Jiao B. (2011). Aquaculture Industry in China: Current State, Challenges, and Outlook. Reviews in Fisheries Science, 19(3), 187-200. Nobre, A.M., Musango, J.K., Wit, M.P.D & Ferreira, J.G. (2009). A dynamic ecological–economic modeling approach for aquaculture management. Ecological Economics, 68, 3007-3017. ÖİK Raporu (2014). Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonu Raporu. T. C. Kalkınma Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018), Ankara, 80 s. Özdamar, K. (2011). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 1., 8. Baskı, Kaan Kitabevi. Özerdem, F. (2012). Avrupa Birliği ve Kalkınma Ajanslarına Yönelik Proje Hazırlama Rehberi, Kriter Yayınları. Pillay, T.V.R. (1993). Aquaculture principles and practices. Fishing News Books, USA. Serpa, D., Falcao, M., Pousao-Ferreira, P., Vicente, M. & Carvalho, S. (2007). Geochemical changes in white seabream (Diplodus sargus) earth ponds during a production cycle. Aquaculture Research, 38, 1619-1626. Shakouri, B. & Yazdi, S.K. (2012). The Sustainable Marine Aquaculture. Advances in Environmental Biology, 6(1), 18-23. Şaşı, H. & Tuzkaya, T. (2012). Güney Ege Bölgesi Savran Mevkii’nde (Milas-Muğla) Balık Yetiştiriciliği Yapılan Suların Bazı Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Yetiştiricilik Faaliyetlerinin İncelenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 8(2), 25-37. Tovar, A., Moreno, C., Manuel-Vez, M.P. & Garcia-Vargas, M. (2000). Environmental Implications of Intensive Marine Aquaculture in Earthen Ponds. Marine Pollution Bulletin, 40(11), 981-988. TÜİK (2017). Su Ürünleri İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu Resmi İstatistikleri Ankara. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/ (Erişim Tarihi: 12.01.2017) Xinglong, J. & Boyd, C.E. (2006). Relationship between organic carbon concentration and potential pond bottom soil respiration. Aquacultural Engineering, 35, 147-151. Yılmaz, S., Erdilal, R. & Kebapçıoğlu, T. (2009). Su Ürünleri Sektöründeki Ekonomik Organizasyonlardan Üretici Birlikleri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 223-232.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Hidrobiyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rifat Tezel 0000-0002-0870-7049

Kenan Güllü 0000-0002-8604-8798

Yayımlanma Tarihi 18 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Tezel, R., & Güllü, K. (2017). A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research, 3(3), 128-140. https://doi.org/10.3153/JAEFR17016
AMA Tezel R, Güllü K. A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH. J Aquacult Eng Fish Res. Temmuz 2017;3(3):128-140. doi:10.3153/JAEFR17016
Chicago Tezel, Rifat, ve Kenan Güllü. “A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH”. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research 3, sy. 3 (Temmuz 2017): 128-40. https://doi.org/10.3153/JAEFR17016.
EndNote Tezel R, Güllü K (01 Temmuz 2017) A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research 3 3 128–140.
IEEE R. Tezel ve K. Güllü, “A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH”, J Aquacult Eng Fish Res, c. 3, sy. 3, ss. 128–140, 2017, doi: 10.3153/JAEFR17016.
ISNAD Tezel, Rifat - Güllü, Kenan. “A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH”. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research 3/3 (Temmuz 2017), 128-140. https://doi.org/10.3153/JAEFR17016.
JAMA Tezel R, Güllü K. A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH. J Aquacult Eng Fish Res. 2017;3:128–140.
MLA Tezel, Rifat ve Kenan Güllü. “A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH”. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research, c. 3, sy. 3, 2017, ss. 128-40, doi:10.3153/JAEFR17016.
Vancouver Tezel R, Güllü K. A STUDY ON PROVIDING SUSTAINABILITY OF EARTHEN POND AQUACULTURE FACILITIES PRODUCING MARINE FISH. J Aquacult Eng Fish Res. 2017;3(3):128-40.