Bu çalışmada,
Muğla Köyceğiz Lagünü’ne giren farklı kefal türlerinin duyusal, kimyasal ve
mikrobiyolojik açıdan et kalitesinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca her
bir kefal türünün et verimi de belirlenmiştir. Bu çalışma Temmuz 2015 ile
Haziran 2016 arasında gerçekleştirilmiştir. Köyceğiz Lagünü’nden avlanan dört
kefal türünün (Mugil cephalus, Liza
aurata, Liza saliens ve Chelon labrosus) et verimi, duyusal, kimyasal (pH,
TVB-N, TMA-N, TBA) ve mikrobiyolojik (Toplam mezofilik bakteri, toplam
psikrotrofik bakteri ve toplam koliform bakteri) açıdan kalite değerleri tespit
edilmiştir. M. cephalus; Mayıs ve
Eylül ayları arasında, L. aurata;
Ocak, Şubat, Mart, Haziran, Temmuz, Eylül, Kasım ve Aralık aylarında, L. saliens; Mayıs, Temmuz ve Ağustos
aylarında, C. labrosus ise Ocak,
Mart, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında temin edilmiştir.
Çalışma sonuçlarına göre; duyusal açıdan tüm kefal türlerinin çok taze (birinci
kalite) balıklar olduğu panelistler tarafından belirlenmiştir. Kefal
balıklarının kimyasal ve mikrobiyolojik analiz verilerine göre; bütün türler
için tüketilebilir limit değerlerinin çok altında bulunmuştur. M. cephalus, L. aurata, L. saliens ve C. labrosus türlerinin et verimi ise;
dişi bireyleri için sırasıyla % 39.60, 38.37, 47.31 ve 49.56; erkek bireyleri
için % 42.40, 40.04, 44.73 ve 46.51 olarak belirlenmiştir.
In this study, it is aimed to detect the sensory,
chemical and microbiological quality aspects of diffrerent mullet species that
enter Muğla Köyceğiz Lagoon. The meat yield of each mullet is also determined.
This study was conducted between July 2015 and June 2016. Meat yield, sensory,
chemical (pH, total volatile base nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA),
trimethyl-amine nitrogen (TMA-N) and microbiological (total viable bacteria,
total psychrotrophic bacteria and total coliform bacteria counts) analysis were
carried out for four mullet species (Mugil
cephalus, Liza aurata, Liza saliens and Chelon labrosus) caught in Köyceğiz
Lagoon. M. cephalus was seen on along
May and September months; L. aurata
was seen on January, February, March, June, July, November and December; L. saliens was seen on May, July and
August; C. labrosus was seen on
January, March, May, June, July, August and September. According to results of
this study; all grey mullet species were sensorially evaluated as very fresh fish (first
quality) by panelists. Chemical and microbiological analysis results were found
to be under the consumable limit for all mullet species. Meat yield of M. cephalus, L. aurata, L. saliens and C. labrosus was 39.60, 38.37, 47.31 and 49.56%
for female and 42.40, 40.04, 44.73 and 46.51% for male, respectively.
Konular | Hidrobiyoloji |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 4 |