Öz
Sargoz balığı (Diplodus sargus) Akdeniz’de ticari değeri olan ve kontrollü şartlar altında yetiştiriciliği yapılabilecek deniz balığı türlerinden biridir. Bu çalışmada, sargoz balığı damızlıklarından döllenmiş yumurta, larva, yavru elde ederek türün kuluçkahane performansının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 8 adet dişi, 5 adet erkek damızlık balık kullanılmıştır. Örneklenen 1 g yumurta örneğinde 1248±13,47 adet yumurta olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen 946,19±33,85 µm çapındaki yumurtaların 209,35±11,65 µm çapında tek yağ damlasına sahip oldukları gözlenmiştir. Yumurtaların 21,5±0,5°C’de ‰38 tuzlulukta 40. saatte açılmaya başladığı, açılma oranının ise %93,33±1,15, olduğu saptanmıştır. Ön beslemede yeşil su tekniği kullanılmıştır. Prelarvaların 5. günde %100 oranında yem almaya başladıkları tespit edilmiştir. Larvalar hava kesesi oluşumuna 6. günde başlamışlardır. Larvaların boyları ve ağırlıkları sırasıyla 55. günde 25,7±2,49 mm ve 255,8±6,6 mg olarak ölçülmüştür. Yaşama oranı %81,33±0,57 SGR oranı ise %10,79±0,12 olarak tespit edilmiştir.
Teşekkür
Çalışmamda desteğini ve teknik bilgisini esirgemeyen Üretim Müdürü Bülent Hamzaçebi’ye ve her türlü imkanı sağlayan Olivka Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Milas, Muğla, TÜRKİYE) yönetici ve çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım.