In the production of Ephestia kuehniella, the use of suitable nutrients is very important for mass production. In this study, some biological properties of Ephestia kuehniella were compared between control (500 g wheat flour, +500 g wheat bran) and diet mixtures; No.1 (250 g wheat bran +250 g corn flour), No.2 (225 g wheat bran + 225 g cornmeal + 50 g fish meal), No.3 (213 g wheat bran +212 g cornmeal + 75 g fish meal), No. 4 (200 g wheat bran +200 g cornmeal + 100 g fish meal ), No.5 (188 g wheat bran +188 g cornmeal + 125 g fish meal) and No.6 (175 g wheat bran + 175 g corn meal + 150 g fish meal), which were prepared by keeping the amount of wheat flour in the diet same (500 gr). As the result of the experiment, Ephestia kuehniella adult flight period was best in the diet No. 2 (2000 adults). The heaviest larvae were found in diet No.5 (29.0 mg), pupa in diet No.1 (22.4 mg), adult diet No.2 (19.5 mg), and eggs in diet No.6 (36 mg). It was observed that the adults from diet No.6 food lived significantly longer (10.48 days) compared to the others and it was determined that the number of eggs were slightly higher in diet No.5 than the other diets (465.63 eggs). The shortest egg development period was on diet No.1 (2.15 days), the shortest larval development period was on diet No.3 (25.7 days) and the shortest pupal development period was on diet No.6 (9.6 days). The differences between values are generally found to be statistically significant.
Ephestia kuehniella Mass production Wheat flour Wheat bran Corn flour Fish flour
Ephestia kuehniella üretiminde uygun besin kullanılması kitle üretim için oldukça önemlidir. Bu çalışmada Ephestia kuehniella’nın bazı biyolojik özellikleri kontrol (500 g buğday unu, +500 g buğday kepeği), ve besinde buğday unu miktarı sabit tutularak oluşturulan 1 nolu (250 g buğday kepeği +250 g mısır unu), 2 nolu (225 g buğday kepeği +225 g mısır unu + 50 g balık unu), 3 nolu (213 g buğday kepeği +212 g mısır unu + 75 g nbalık unu), 4 nolu (200 g buğday kepeği +200 g mısır unu + 100 g balık unu) 5 nolu (188 g buğday kepeği +188 g mısır unu + 125 g balık unu) ve 6 nolu (175 g buğday kepeği +175 g mısır unu + 150 g balık unu) besinlerde karşılaştırılmıştır. Deneme sonucunda Ephestia kuehniella ergin uçuş periyodu en iyi sonuç veren 2 no’lu (2000 ergin) besin olmuştur. En ağır larva 5 no’lu (29.0 mg) besinde, pupa 1 no’lu (22.4 mg) besinde, ergin 2 no’lu (19.5 mg) besinde ve yumurta ise 6 no’lu (36 mg) besinde yetiştirilenlerde bulundu. 6 no’lu besinde elde edilen erginlerin diğerlerine göre önemli oranda daha uzun (10.48 gün) yaşadığı görülmüş ve 5 no’lu besinde bıraktığı yumurta sayısı (465.63 adet) bakımından önemli diğer besinlerden bir miktar yüksek oldukları belirlenmiştir. Yumurta gelişme süresini en kısa sürede tamamlayan 1 no’lu (2.15 gün) besin, larva gelişme süresini en kısa sürede tamamlayan 3 no’lu (25.7 gün) besin ve pupa gelişme süresini en kısa sürede tamamlayan 6 no’lu (9.6 gün) besin olduğu belirlenmiştir. Değerler arasındaki farklar genellikle istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Ephestia kuehniella Kitle üretimi Buğday unu Buğday kepeği Mısır unu Balık unu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 19 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 4 |
As of 2024, JARNAS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence (CC BY-NC).