Green fodder plants have an important place in animal nutrition in terms of meeting the nutritional needs of animals and increasing their appetite. Especially in dairy cattle breeding, green feeds are needed for milk yield and quality. In meeting the green feed needs of ruminant animals, the scarcity of agricultural areas, water use, environmental and climatic factors have negative effects on agricultural production. The tendency to soilless agriculture is increasing due to the lack of transportation of green feeds, which cannot be sustained in production throughout the year, and the high prices of green feed. For this purpose, it is thought that the elimination of the negative conditions related to the environment and soil will be occurred by hydroponic production, the continuity of green feed production can be ensured throughout the year and feed costs can be reduced. However, the digestibility and feed efficiency of the products to be obtained by green feed production with the hydroponic system will be increased. Meat, milk yield and quality, animal performance and health will, also, be positively affected by the increase in feed utilization.This review was aimed to give information about the use of cereals with a high germination rate grown by hydroponic systems as green feed in animal nutrition and their disadvantages.
Hydroponic production green fodder meat and milk yield nutrient content animal nutrition
Hayvanların besin madde gereksinmelerini karşılama ve iştah artırma açısından yeşil yem bitkileri, hayvan beslemede önemli bir yer teşkil etmektedir. Özellikle süt sığırı yetiştiriciliğinde süt verimi ve kalitesi için yeşil yemlere gereksinim duyulmaktadır. Ruminant hayvanların yeşil yem ihtiyaçlarının karşılamasında tarım alanlarının azlığı, su kullanımı çevre ve iklim faktörleri tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Yıl boyunca üretimde devamlılığı sağlanamayan yeşil yemlerin hem yıl boyunca ulaşımının olmaması hem de yeşil yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı topraksız tarıma yönelim artmaktadır. Bu amaçla hidroponik üretim ile çevreye ve toprağa bağlı olan olumsuz şartların ortadan kaldırılmasıyla yıl boyunca yeşil yem üretiminin devamlılığı sağlanabilmekte ve yem masraflarının azaltılabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, hidroponik sistemle yapılacak yeşil yem üretimiyle elde edilecek ürünlerin sindirilebilirliği ve yemden yararlanma oranı artacaktır. Yemden yararlanmanın artmasıyla et, süt verimi ve kalitesi, hayvanın performansı ve sağlığı da olumlu etkilenebilecektir. Bu derlemede, hidroponik sistemle yetiştirilen çimlenme hızı yüksek tahılların yeşil yem olarak hayvan beslemede kullanılması ve dezavantajları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Hidroponik üretim yeşil yem et ve süt verimi besin madde içeriği hayvan besleme
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği, Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Derleme Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Tarandığı indeksler: