Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Kırmızı Et İhtiyacının Karşılanması

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 52 - 58, 24.12.2018

Öz

Tarım ülkesi olan, kendi kendine yeten ve geçmiş yıllarda et ihraç eden Türkiye kırmızı et üretiminde yetersiz kalmakta, bunun sonucunda da kırmızı et fiyatlarında artış meydana gelmektedir. Kırmızı et ithalinin devam etmesi durumunda, süt ithali de kaçınılmaz olacaktır. Hayvancılıkla uğraşan nüfus, kentlere göç ederek üretimi bırakma noktasına gelmiştir. Et ve süt üretiminin birlikte düşünülmesi, et üretiminin ülkenin her bölgesinde artırılmasında özellikle küçükbaş hayvan sayısının artırılması ve buna paralel olarak hayvan başına karkas ağırlığının yükseltilmesi gerekir. Sığır eti üretimi için; Türkiye’ ye adapte olabilecek kasaplık canlı hayvan ithalinden vazgeçilerek, genç sığır besisi uygulanmalıdır. Besi materyali için ise yerli ırklar ile kombine ırkların melez dölleri kullanılmalıdır. Sektörde üretim ve pazarlama için acilen organizasyon yapılmalı ve çalışanlar sosyal güvence altına alınmalıdır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde; girdi, üretim ve pazarlamada kamu iktisadi kurumları ile devlet desteği şarttır. Tarım politikalarının oluşturulmasında konu ile ilgili tüm yetiştirici ve kuruluşların aktif rol alması önemlidir.

Kaynakça

  • Anonymous, 2018a. Agricultural Products Markets. Red meat. https://arastirma.tarim.gov.tr/tepge/Belgeler/ (Date of access:January 30, 2018).
  • Anonymous, 2018b. Import is Rising, Red Meat Production is Falling. https://www.gumruktv.com.tr/ithalat-artiyor-kirmizi-et-uretimi-dusuyor (Date of access: January 30, 2018).
  • Anonymous, 2018c. https://www.haberler.com/yilda-1-milyon-173-bin-ton-kirmizi-et-uretiyoruz-9606533-haberi/ (Date of access: January 30, 2018).
  • ESK, 2016. 2016 Sector Assessment Report. Et ve Süt Kurumu, Ankara.
  • Anonymous, 2018c. http://www.hurriyet.com.tr/haberleri/hayvan-ithalati (Date of access: 20 November 2018).
  • Karacan, R. 2017. Demand for red meat in Turkey, White Meat Consumption and Evaluation of Income Distribution.
  • Karakuş, K. 2011. Turkey's importation of live animals and red meat overview. Iğdır Üniv.Fen Bilimleri Derg. 1(1): 75-79.
  • Kaymakçı, M., Taşkın, T., Mutaf, S., Kumlu, S., Yalçın, S., Koşum, N., Koyuncu, M., Ün, C., Önenç, A.,Karaca, O. 2010. Turkey breeding production strategy. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildirileri, 11-15 Ocak s:1055-1070, Ankara.
  • Pesmen,G., Yardimci, M., 2008. General situation of animal husbandry in Turkey in the accession process to the European Union.Vet Hekim Derg. 79(3): 51-56.
  • Saygın, Ö., Demirbaş, N. 2017. Current Situation of the Red Meat Sector and Solutions in Turkey. Hayvansal Üretim 58(1): 74-80.
  • Tosun, D., Demirbaş, N. 2012. Food safety in meat and meat products industry in Turkey, problems and suggestions. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26(1):93-10.
  • TÜIK, 2018. Red Meat Production Statistics, IV. Çeyrek: Ekim - Aralık, 2017. Sayı: 27703.12 Şubat. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.

Providing the Need of Red Meat in Turkey

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 52 - 58, 24.12.2018

Öz

Turkey is known as an agricultural country. However, the country is now in the position that produces insufficient and imported red meat. If red meat imports continue, milk imports will also be inevitable. With the migration of people gathering livestock to the cities, the production has reached the end of production. Consideration of the production of meat and milk together, the increase of meat production in each region of the country, especially the increase in the number of small ruminants, and accordingly, the weight of carcasses per animal should be raised. For cattle production; the import of butchery animal must be abandoned. For breeding material, cross breeds of domestic breeds and combined breeds should be used. The organization should urgently be made for the production and the marketing in the sector. Also, employees should be under social security. In small and medium sized enterprises, state economic institutions and state support are essential for input, production and marketing. Red meat consumption habits should be determined on a regional basis. This will also lead to the creation of new organizations in the region through meat production. It is important that all relevant breeders and organizations take active part in the establishment of agricultural policies.

Kaynakça

  • Anonymous, 2018a. Agricultural Products Markets. Red meat. https://arastirma.tarim.gov.tr/tepge/Belgeler/ (Date of access:January 30, 2018).
  • Anonymous, 2018b. Import is Rising, Red Meat Production is Falling. https://www.gumruktv.com.tr/ithalat-artiyor-kirmizi-et-uretimi-dusuyor (Date of access: January 30, 2018).
  • Anonymous, 2018c. https://www.haberler.com/yilda-1-milyon-173-bin-ton-kirmizi-et-uretiyoruz-9606533-haberi/ (Date of access: January 30, 2018).
  • ESK, 2016. 2016 Sector Assessment Report. Et ve Süt Kurumu, Ankara.
  • Anonymous, 2018c. http://www.hurriyet.com.tr/haberleri/hayvan-ithalati (Date of access: 20 November 2018).
  • Karacan, R. 2017. Demand for red meat in Turkey, White Meat Consumption and Evaluation of Income Distribution.
  • Karakuş, K. 2011. Turkey's importation of live animals and red meat overview. Iğdır Üniv.Fen Bilimleri Derg. 1(1): 75-79.
  • Kaymakçı, M., Taşkın, T., Mutaf, S., Kumlu, S., Yalçın, S., Koşum, N., Koyuncu, M., Ün, C., Önenç, A.,Karaca, O. 2010. Turkey breeding production strategy. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildirileri, 11-15 Ocak s:1055-1070, Ankara.
  • Pesmen,G., Yardimci, M., 2008. General situation of animal husbandry in Turkey in the accession process to the European Union.Vet Hekim Derg. 79(3): 51-56.
  • Saygın, Ö., Demirbaş, N. 2017. Current Situation of the Red Meat Sector and Solutions in Turkey. Hayvansal Üretim 58(1): 74-80.
  • Tosun, D., Demirbaş, N. 2012. Food safety in meat and meat products industry in Turkey, problems and suggestions. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26(1):93-10.
  • TÜIK, 2018. Red Meat Production Statistics, IV. Çeyrek: Ekim - Aralık, 2017. Sayı: 27703.12 Şubat. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Derleme Makalesi
Yazarlar

Kadir Karakuş

Hasan Çelikyürek

Turgut Aygün

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karakuş, K., Çelikyürek, H., & Aygün, T. (2018). Providing the Need of Red Meat in Turkey. Hayvan Bilimi Ve Ürünleri Dergisi, 1(1), 52-58.


Tarandığı indeksler:

Google Scholar        Directory of Research Journals Indexing        iealonline        19413        BASE (Bielefeld Academic Search Engine)        

Index Copernicus        Cite Factor        JournalTOCs

InfoBase Index        SIS Scientific Group        Food and Agriculture Organization of the United Nations

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır (The journal doesn’t have APC or any submission charges).
Uluslararası Hakemli Dergi ( International Peer Reviewed Journal)

Creative Commons Lisansı