Bu çalışmada, yumurtlayan bıldırcın rasyonlarına farklı seviyelerde ilave edilen chia tohumu ve yağının performans, yumurta kalitesi ve serum biyokimyasal parametreleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 10 haftalık yaştaki toplam 90 dişi Japon bıldırcını, her biri 3 bıldırcın içeren 6 alt gruptan oluşan 5 muamele grubuna rastgele dağıtılmıştır. Bıldırcınlar, bazal rasyona (chia tohumu ve yağı eklenmeden) chia tohumu (%1 ve %2) ve chia yağı (0,5 ve 1,0 g/kg) ilave edilerek hazırlanan beş muamele rasyonu ile 10 hafta süreyle yemlenmişlerdir. Rasyona %2 chia tohumu ilavesiyle canlı ağırlık artışı sağlanmıştır (P<0.05), ancak diğer performans parametreleri muamelelerden etkilenmemiştir (P>0.05). Kontrole göre, rasyona chia tohumu (%1 ve %2) ve 0.5 g/kg chia yağı ilavesi yumurta kabuğu kırılma direncini artırmada etkili olmuştur (P<0.01). Diğer yumurta dış ve iç kalite parametreleri, rasyona chia tohumu ve yağı ilavesinden etkilenmemiştir (P>0.05). Serum glukoz ve HDL seviyeleri rasyona chia tohumu (%1) ve yağ (0.5 ve 1.0 g/kg) ilavesiyle artmıştır (sırasıyla P<0.01 ve P<0.05). Diğer taraftan serum kalsiyum seviyesi rasyona yüksek oranda chia tohumu (%2) ve yağı (1.0 g/kg) ilavesinden olumsuz etkilenmiştir (P<0.01). Sonuç olarak yumurtlayan bıldırcınlarda, chia tohumunun yumurta kabuğu kalitesinin iyileştirilmesinde, chia yağının ise serum glukoz ve HDL düzeylerinin iyileştirilmesinde etkili olduğu görülmüştür.
In this study, it was aimed to investigate the effects of dietary chia seeds and oil levels in laying quails on performance, external and internal egg quality traits, and serum biochemical properties. Total of 90 female Japanese quails 10 weeks old were randomly allocated to five treatment groups consisting of six subgroups, each containing of 3 quails. Quails were fed for 10 weeks with five treatment diets prepared by adding chia seeds (1 and 2%) and chia oil (0.5 and 1.0 g/kg) to the basal diet (control). Body weight change was improved by dietary addition of 2% chia seeds (P<0.05), but other performance traits were not affected by the treatments (P>0.05). Compared to control, the supplementation of chia seeds (1 and 2%) and 0.5 g/kg of chia oil to the diet was effective in increasing the eggshell resistance (P<0.01). Other egg quality parameters did not affected by the administration of chia seeds and oil to the diet (P>0.05). Serum glucose and HDL levels increased with the addition of chia seeds (%1) and oil (0.5 and 1.0 g/kg) to the diet (P<0.01 and P<0.05, respectively). Serum calcium level, on the other hand, was adversely affected by the addition of high levels of chia seeds (%2) and oil (1.0 g/kg) to the diet (P<0.01). As a result, chia seeds was effective in improving eggshell quality, and chia oil was effective in improving serum glucose and HDL levels in laying quails.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Aralık 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 2 |
Tarandığı indeksler: