Aim: This study aims to define the effect of a weight-loss diet on body composition in women doing reformer pilates for 12 weeks. It compares dietary habits in subject groups with and without a weight-loss diet and macro and micronutrient intakes at the beginning and end of the study.
Method: A total of 49 women (≥18 age) were randomly allocated to either a control (CG: reformer pilates; n=23) or a study (SG: reformer pilates+weight-loss diet; n=26) group. In both groups, subjects did pilates for 45 minutes a day three times a week for a total of 12 weeks. Their body weight (kg), waist circumference (cm), hip circumference (cm), neck circumference (cm), mid-upper arm circumference (cm), body composition, waist/height ratio, and body mass index (BMI; kg/m2) were evaluated at the beginning and the third month of the study. Dietary habits of all subjects were questioned, their 24-hour retrospective food consumption was taken, and their physical activity levels were evaluated through the International Physical Activity Questionnaire (Short Form).
Results: The use of vitamin and mineral supplements in SG was lower than CG (p=0.003). The twelve-week evaluation showed a significantly higher increase in dietary protein and calcium levels in SG than CG (p<0.05). In SG, a significantly higher decrease was determined in body weight, BMI, waist circumference, hip circumference, and waist/height ratio, and a higher increase in Basal Metabolic Rate, body muscle, and body water, compared to CG (p<0.05).
Conclusion: Pilates combined with a weight-loss diet has more positive effects on body composition than pilates alone. Providing dietary training and counseling for women who practice reformer pilates will increase the health benefits of exercise.
• Pilates-based exercises • Weight loss • Diet • Women • Body composition
Amaç: Bu araştırmada 12 haftalık sürede kadınlarda aletli pilatesin vücut kompozisyonuna tek başına veya zayıflama diyeti ile birlikte etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın diğer amacı ise zayıflama diyeti yapan ve yapmayan grupların beslenme alışkanlıkları ve çalışmanın başlangıcı ve sonundaki makro ve mikro besin ögesi alımlarını karşılaştırmaktır.
Materyal ve Metod: Kadınlar (≥18, n=49), kontrol (CG: Reformer pilates, n=23) ya da çalışma (SG: Reformer pilates+Zayıflama diyeti, n=23) grubu olarak rastgele iki gruba ayrılmıştır. Katılımcılar, 12 hafta boyunca günde 45 dakika olmak üzere haftada üç kez pilates yapmıştır. Vücut ağırlığı (kg), bel çevresi (cm), kalça çevresi (cm), boyun çevresi (cm), üst orta kol çevresi (cm), vücut kompozisyonu, bel/boy oranı ve beden kütle indeksi (BMI; kg/m2) çalışmanın başlangıcında ve üçüncü ayda değerlendirilmiştir. Tüm katılımcıların beslenme alışkanlıkları ve 24 saatlik geriye yönelik besin tüketim kayıtları sorgulanmış ve fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa Form) (IPAQ) kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışma grubunda vitamin ve mineral desteği kullanımının kontrol grubundan daha düşük olduğu saptanmıştır (p=0.003). On iki haftalık değerlendirme sonucunda, SG’de CG’ye göre diyetle alınan protein ve kalsiyum düzeyinin anlamlı olarak daha fazla arttığı belirlenmiştir (p<0.05). SG’de, CG’ye göre vücut ağırlığı, BMI, bel çevresi, kalça çevresi, bel/boy oranının anlamlı olarak daha fazla azaldığı; bazal metabolizma hızı, vücut kas oranının ve vücut su oranının daha fazla arttığı gözlenmiştir (p<0.05).
Sonuç: Pilates ile birlikte zayıflama diyetinin, tek başına pilates uygulamasına göre vücut kompozisyonu üzerine daha fazla olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Aletli pilates yapan kadınlara beslenme eğitimi ve danışmanlığı verilerek uygulanan egzersizden sağlanacak sağlık yararlarının artırılabileceği düşünülmektedir.
• Pilates • Aletli pilates • Beslenme • Kadın • Vücut kompozisyonu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 20 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |