Aim: The purpose of the study was to compare the eating attitude, diet quality, and nutrition knowledge of adult women in Konya according to with and without Polycystic Ovary Syndrome (PCOS).
Material and Method: The study is designed as a survey and the sample consists of 400 adult women in two groups, 80 of whom were diagnosed with PCOS by a medical doctor and 320 were not. The data were obtained using a face-to-face interview with a five parted questionnaire.
Results: The mean scores of EAT-40 of women with and without PCOS diagnosis were 22.2±1.270 and 18.9±0.538, respectively. Women diagnosed with PCOS were more predisposed to eating behavior disorders (p=0.008). The diet quality of both groups was evaluated as poor. The total nutrition knowledge mean score is found 68.4±0.670. According to the regression model, EAT-40 scores and BMI found differed (p=0.000). A positive correlation between DQI-I scores and BMI (p=0.029) and a relation between DQI-I scores and nutrition knowledge (p=0.000).
Conclusion: The results of the study showed that women with PCOS had more eating behavior disorders, and diet quality was poor in both groups. For this reason, women with PCOS should be made aware of eating, diet quality should be increased, and food attitudes and nutrition knowledge should be provided to maintain a healthier life.
Amaç: Araştırmanın amacı Konya'daki erişkin kadınların yeme tutumu, diyet kalitesi ve beslenme bilgilerini Polikistik Over Sendromu (PCOS) olan ve olmayanlara göre karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma tarama modelinde tasarlanmış olup, örneklem 80'i tıp doktoru tarafından PKOS tanısı almış ve 320'si almayan olmak üzere iki grup halinde 400 yetişkin kadından oluşmaktadır. Veriler, beş bölümden oluşan anket formu ile yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilmiştir.
Bulgular: PKOS tanısı olan ve olmayan kadınların EAT-40 puan ortalamaları sırasıyla 22,2±1,270 ve 18,9±0,538 bulundu. PKOS tanısı alan kadınlar yeme davranışı bozukluklarına daha yatkın olduğu belirlendi (p=0,008). Her iki grubun diyet kalitesi kötü olarak değerlendirildi. Toplam beslenme bilgi puan ortalaması 68,4±0,670 olarak elde edildi. Regresyon modeline göre EAT-40 puanları ve BKİ'nin, farklılaştığı saptandı (p=0,000). DQI-I puanları ile BKİ (p=0,029) ve DQI-I puanları ile beslenme bilgisi arasında ilişki arasında pozitif korelasyon (p=0,000) belirlendi.
Sonuç: Çalışmanın sonuçları, PKOS'lu kadınların daha fazla yeme davranışı bozukluğuna sahip olduğunu ve her iki grupta da diyet kalitesinin kötü olduğunu gösterdi. Bu nedenle PKOS'lu kadınların daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için yeme farkındalıkları ve diyet kalitelerinin artırılması, yeme tutum ve beslenme bilgilerinin sağlanması gerekmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 3 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |