Bu çalışmada, ülkemizde kullanılmakta olan farklı mutfak tiplerini (I, U, Koridor, L, vb.) kullanan hane halkının kullanım esnasında yaşamış olduğu kas ve iskelet sistemine ait zorlanmaları Finlandiya İş Sağlığı Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan KILA (kitchen intervention work load assessment) metodu uygulanarak vücut postürleri ve çalışma esnasındaki ağırlıklar dikkate alınarak sırt, omuz ve el-bilek zorlanmaları hesaplanmıştır. Mutfak içinde yapılan eylemlerin video kayıtları alınarak 45 gözlem yapılmıştır. Gözlemlere dayanarak işlemlere ait ağırlıklandırma tablosu yapılmış, zorlanma derecelerine bağlı kalarak alternatif mutfak planları oluşturulmuş ve kas – iskelet sistemi zorlanmalarında iyileştirme sağlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | SI:ERGONOMI2105 |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3 |