Objective: Qualitative and quantitative determination of catechin in fruits of J. communis var. saxatilis, J. oxycedrus subsp. oxycedrus, P. spinosa, and P. cerasifera was analyzed by LC-MS/MS using standards. Antidiabetic, antimicrobial, and antioxidant activities of fruit and cone extracts of these plants were evaluated. Qualitative analysis of secondary metabolites was also done.
Material and Method: Antimicrobial activity was done with MIC. ABTS·+ and DPPH• scavenging activies were used antioxidant activity. α-Amylase and α-glucosidase inhibition assays were done for antidiabetic activity.
Result and Discussion: JCS (IC50 = 578 ± 20 μg/ml), JOO (IC50 = 3706 ± 52 μg/ml), and PS (IC50 = 313 ± 7 μg/ml) extracts were observed to show a higher activity than acarbose (IC50 = 4061 ± 146 μg/ml). J. communis var. saxatilis fruit extract was observed with MIC values between (312.5 -2500 µg/ml) against all microorganisms. JCS extract has the highest phenolic composition and JOO has the lowest phenolic composition (µg GAE/ mg extract). JCS extract indicated the highest antioxidant activity. It was determined that plant containing the highest catechin (1173.3±5.77 ng/ml) and epigallocatechin (208±7.21 ng/ml) was JCS. In this research, it can be said that JCS with the highest tannin content shows the highest effects.
TUBITAK (2209-A)
Enes TEKMAN would like to acknowledge the scholarship along with his postgraduate program provided by the Turkish Scientific and Technical Research Council (TUBITAK).
Amaç: J. communis var. saxatilis, J. oxycedrus subsp. oxycedrus, P. spinosa, ve P. cerasifera meyvelerinde standartlar kullanılarak LC-MS/MS ile analiz edilmiştir. Bitkilerin meyve ve kozalak ekstrelerinin antidiyabetik, antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Sekonder metabolitlerin kalitatif analizi de yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: MIC ile antimikrobiyal aktivite yapıldı. ABTS·+ ve DPPH• süpürücü testler antioksidan aktiviteler için kullanılmıştır. α-Amilaz ve α-glukosidaz inhibisyon testleri antidiyabetik aktivite için kullanılmıştır.
Sonuç ve Tartışma: JCS (IC50 = 578 ± 20 μg/ml), JOO (IC50 = 3706 ± 52 μg/ml) ve PS (IC50 = 313 ± 7 μg/ml) ekstraktlarının akarbozdan (IC50 = 4061 ± 146 μg/ml) daha yüksek aktivite gösterdiği gözlemlenmiştir. Juniperus communis var. saxatilis meyve ekstresi tüm mikroorganizmalara karşı (312.5 -2500 µg/ml) arasında MİK değerleri göstermiştir. JCS en yüksek fenolik bileşime ve JOO en düşük fenolik bileşime sahiptir (µg GAE/ mg ekstrakt). JCS ekstresi en yüksek antioksidan aktiviteyi göstermiştir. En yüksek kateşin (1173.3±5.77 ng/ml) ve epigallokateşin (208±7.21 ng/ml) içeren bitki JCS’dir. Bu araştırmada en yüksek tanen içeriğine sahip JCS’nin en yüksek etkileri gösterdiği söylenebilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eczacılık ve İlaç Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Nisan 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mayıs 2023 |
Gönderilme Tarihi | 14 Aralık 2022 |
Kabul Tarihi | 24 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 47 Sayı: 2 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.