Bağışıklık sistemi vücudumuza giren patojen, virüs, bakteri gibi mikroorganizmalara karşı vücudun savunma sistemidir. Makrofajlar, sitokinler, fagositler, B ve T lenfositleri ve doğal öldürücü hücreler vücuda giren patojene karşı vücudu savunmak için beraber çalışırlar. Beslenme ve immün sistem arasında önemli bir ilişki vardır. İnsan yetersiz ve dengesiz beslenirse vücuda enfeksiyonlar kolayca girebilir ve bağışıklık fonksiyonlarının tepkisini azaltabilir. Bu nedenle, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gerekli olan makro ve mikro besin ögelerinin önerilen miktarlarda tüketilmesi önemlidir. Fakat makro, mikro veya diğer besin desteklerinin önerilen düzeyden fazla alınmaması gerektiği de unutulmamalıdır. Bu derlemenin amacı immün sisteme destek veren çinko, selenyum, demir, A, D ve C vitamini ile omega 3 yağ asitleri, probiyotik, beta-glukan, ginseng ve zerdeçal gibi besin desteklerinin doğal ve edinilmiş bağışıklık sistemi üzerine olan etkilerini incelemektedir.
The immune system is the body's defense system against microorganisms such as pathogens, viruses and bacteria. Macrophages, cytokines, phagocytes, B and T lymphocytes, and natural killer cells work together to defend the body against those pathogen entering the body. There is an important relationship between nutrition and the immune system. If a person’s diet is inadequate and unbalanced, infections can easily enter the body and reduce the response of immune functions. Hence, it is important to consume the macro and micronutrients required for the healthy functioning of the immune system in recommended amounts. However, it should be remembered that macro, micro or other nutritional supplements should not be taken more than the recommended level. The aim of this review is to examine the effects of dietary supplements such as zinc, selenium, iron, vitamins A, D and C, omega 3 fatty acids, probiotics, beta-glucan, ginseng and turmeric, on the natural and acquired immune system.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ekim 2020 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3 |
SAĞLIK PROFESYONELLERİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / JOURNAL OF HEALTH PROFESSIONALS RESEARCH /J HEALTH PRO RES