Aims: This study aimed to evaluate food neophobia, constipation, malnutrition, and nutritional status in elderly individuals.
Methods: The study was conducted on individuals aged ≥65 years selected by random sampling method and 406 individuals were reached. A questionnaire was used to collect demographic parameters (age, gender) of the participants. Anthropometric measurements were taken by researchers and then body-mass index (BMI) and waist-to-height ratio (WHR) were determined by standard methods, and a validated Food Neophobia Scale (FNS) was used to determine the food neophobia levels of individuals. One-day food consumption of individuals was determined by the 24-hour retrospective reminder method. Constipation was defined according to the modified Rome IV criteria.
Results: There was a statistically significant relationship between food neophobia levels and BMI classifications of women, men, and all elderly individuals (p<0.001). There was a statistically significant relationship between the level of food neophobia and waist/height ratio in women, men, and all elderly individuals (p<0.001). There was a statistically significant relationship between food neophobia levels and the constipation status of women and all elderly individuals (p<0.05). There was a statistically significant relationship between food neophobia levels and mini nutritional assessment (MNA) classifications of women, men, and all elderly individuals (p<0.001). While there was no statistically significant difference between malnutrition groups according to energy, carbohydrate, fat, protein, and pulp levels (median) (p>0.05), there was a statistically significant difference between malnutrition groups of neutral and non-constipated elderly individuals only according to water consumption levels (median) (p<0.05). The water consumption level (median) of the elderly in the malnourished group was significantly lower than the water consumption level of the elderly in the risk of malnutrition and normal nutritional status groups.
Conclusion: Treatments for age-related conditions such as constipation, malnutrition, and undernutrition that focus on novel foods need to be carefully designed. The elderly should be a market segment that promotes healthy products, where new products can be introduced and purchased without concern.
Amaç: Bu çalışmada yaşlı bireylerde gıda neofobisi, konstipasyon, malnütrisyon ve beslenme durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler: Çalışma rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 65 yaş ve üzeri bireyler üzerinde yürütülmüş ve 406 bireye ulaşılmıştır. Katılımcıların demografik parametrelerini (yaş, cinsiyet) toplamak için bir anket kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından antropometrik ölçümler alınmış, ardından standart yöntemlerle vücut-kitle indeksi (VKİ) ve bel-boy oranı (BKO) belirlenmiş ve bireylerin gıda neofobi düzeylerini belirlemek için geçerliliği kanıtlanmış Gıda Neofobi Ölçeği (GNÖ) kullanılmıştır. Bireylerin bir günlük gıda tüketimi 24 saatlik retrospektif hatırlatma yöntemi ile belirlenmiştir. Konstipasyon modifiye Roma IV kriterlerine göre tanımlanmıştır.
Bulgular: Kadın, erkek ve tüm yaşlı bireylerin gıda neofobi düzeyleri ile BKİ sınıflandırmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p<0.001). Kadın, erkek ve tüm yaşlı bireylerin gıda neofobisi düzeyi ile bel/boy oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p<0.001). Kadınların ve tüm yaşlı bireylerin gıda neofobi düzeyleri ile kabızlık durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p<0,05). Kadın, erkek ve tüm yaşlı bireylerin gıda neofobi düzeyleri ile mini nutrisyonel değerlendirme (MNA) sınıflandırmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır (p<0,001). Enerji, karbonhidrat, yağ, protein ve posa düzeylerine (ortanca) göre malnütrisyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05), sadece su tüketim düzeylerine (ortanca) göre nötr ve kabız olmayan yaşlı bireylerin malnütrisyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Malnütrisyonlu gruptaki yaşlıların su tüketim düzeyi (ortanca), malnütrisyon riski ve normal beslenme durumu gruplarındaki yaşlıların su tüketim düzeyinden anlamlı derecede düşüktü.
Sonuç Kabızlık, yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme gibi yaşa bağlı rahatsızlıklara yönelik yeni gıdalara odaklanan tedavilerin dikkatle tasarlanması gerekmektedir. Yaşlılar, yeni ürünlerin tanıtılabileceği ve endişe duymadan satın alınabileceği, sağlıklı ürünleri teşvik eden bir pazar segmenti olmalıdır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.