Purpose: Changes in the dietary habits of volunteer participants before, during, and after the pandemic were analyzed.
Materials and Methods: It is a descriptive study. The questionnaire was administered to individuals via Google Form Internet connection in 2021, 2022, and 2023.
Results: 1323 people participated in the study. When compared before and after the pandemic, a significant difference was found in the consumption of fortifying foods (p < 0.001), functional foods (p < 0.001), foods that strengthen the immune system (p < 0.001), and probiotic and prebiotic (p < 0.001) foods. Physical activity levels decreased significantly during and after the pandemic compared to before the pandemic. Consumption of all food groups in healthcare workers, students, and other groups (retired, unemployed, etc.) increased significantly during the pandemic. There was a significant difference in probiotic and functional food consumption before and after the pandemic. Compared to before and after the pandemic, pre-probiotic consumption decreased from 59.30% to 40.70%. Functional food consumption decreased from 55.70% to 44.30%.
Conclusion: It is seen that the pandemic changed the dietary habits of individuals, but after the pandemic, individuals' interest in these foods decreased and they returned to their pre-pandemic diet.
Covid-19 Nutritional Habits Pandemic Functional Food Supplementary Feeding.
Amaç: Gönüllü katılımcıların pandemi öncesinin, sürecinin ve sonrasındaki beslenme alışkanlıklarının değişiklikleri incelenmiştir.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı bir çalışmadır. Anket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Google Form İnternet bağlantısı aracılığıyla bireylere uygulanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya 1323 kişi katıldı. Pandemi öncesi ve sonrası kıyaslandığında gıda takviyesi (p < 0,001), fonksiyonel gıdalar (p < 0,001), bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar (p < 0,001) ve probiyotik-prebiyotik (p < 0,001) besinlerin tüketiminde anlamlı bir fark bulunmuştur. Pandemi öncesinin pandemi sürecine ve pandemi sonrasına göre fiziksel aktivite düzeyleri anlamlı olarak düşmüştür. Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarında, öğrencilerde ve diğer gruplarda (emekli, işsiz vb.) tüm besin gruplarının tüketimi anlamlı olarak artmıştır. Pandemi öncesi ve pandemi sonrası arasında probiyotik ve fonksiyonel gıda tüketiminde anlamlı bir fark görülmüştür. Pandemi öncesi ve sonrası ile karşılaştırıldığında pre-probiyotik kullanımının %59,30'dan %40,70’e düştüğü belirlendi. Fonksiyonel gıda tüketimi ise %55,70'den %44,30'a düşmüştür.
Sonuç: Pandemi, bireylerin beslenme alışkanlıklarını değiştirdiği fakat pandemi sonrasında bireylerin bu besinlere olan ilgisinin azalıp pandemi öncesi beslenme tarzlarına dönüş yaptıkları görülmüştür.
Covid-19 Beslenme Alışkanlıkları Pandemi Fonksiyonel Gıda Gıda Takviyesi.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Spor ve Beslenme |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |