Amaç: Bu araştırmada, Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin mikrobiyota farkındalık düzeylerini belirlemek ve bazı değişkenlerle aralarındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı tipte olan çalışma, 2021-2022 akademik yılında, Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı’nda kayıtlı 248 üniversite öğrencisiyle yürütülmüştür. Google Formlar’da oluşturulan yapılandırılmış bir anket aracılığıyla Bilgi Formu ve Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği (MFÖ) online olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS26® yazılımı kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %94,4’ü kadın, %5,6’sı erkektir. Yaş ortalaması 21,50±3,95 yıl olan öğrencilerin, beden kütle indeksi (BKİ) ortalaması 21,33±3,04 kg/m2’dir. Öğrencilerin %27,4’ü mikrobiyota, pre-probiyotikler hakkında daha önce eğitim almıştır ve %31’i daha önce pre-probiyotik destek kullanmıştır. Öğrencilerin yaş artışıyla, mikrobiyota farkındalık düzeyi pozitif korelasyon göstermiştir (p<0,05). Ayrıca, BKİ’ye göre hafif kilolu olanların, 1. Sınıfta kayıtlı olanların, kronik hastalık tanısı olmayanların, geliri giderine denk olanların, daha önce mikrobiyota konusunda eğitim almayanların ve pre-probiyotik destek kullanmayanların mikrobiyota farkındalık düzeyleri daha düşük bulunmuştur (p>0,05).
Sonuç: Sağlık çalışanlarının, mikrobiyotaya yönelik bilgi ve tutumlarının, mikrobiyotayı modüle eden pre-probiyotikleri fonksiyonel gıda olarak önermelerini ve verdikleri bilgilerin hastaların pre-probiyotik tüketimini doğrudan etkilediği bilinmektedir. Dolayısıyla, geleceğin sağlık profesyonellerinden olan Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin müfredatlarına mikrobiyota konusunun dahil edilmesi ve bilgi düzeyinin bilimsel toplantılar, akademik çalışmalar yapılarak arttırılması gerektiği görülmektedir.
Mikrobiyota prebiyotikler probiyotikler fonksiyonel gıda farkındalık
-
-
-
Objective: In this research, it was aimed to determine the microbiota awareness levels of the Nutrition and Dietetics department undergraduate students and to reveal their relationship between them with certain variables.
Materials and Methods: The cross-sectional, descriptive type study was carried out in the 2021-2022 academic year with 248 university students enrolled in Uskudar University, Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics Undergraduate Program. The Information Form and Microbiota Awareness Scale were implemented online through a survey created in Google Forms. IBM SPSS26® software was used to analyze the data obtained.
Results: In this research, 94.4% of the students who participated in the study were female and 5.6% were male. The mean age of the students was 21.50±3.95 years, and the mean body mass index (BMI) was 21.33±3.04 kg/m2. And also, 27.4% of the students had previously been educated on microbiota and pre-probiotics, and 31% had previously used pre-probiotic supplements. Microbiota awareness level showed a positive correlation with increasing age of the students (p<0.05). In addition, microbiota awareness levels were found to be lower in those who were overweight according to BMI, enrolled in the 1st year, without a diagnosis of chronic disease, whose income was equivalent to their expenses, who had not previously been educated on/in microbiota and those who did not use pre-probiotic support (p>0.05).
Conclusion: The association of microbiota with various diseases and human health leads health professionals to provide information on this subject and to recommend functional foods. Therefore, it is seen that the subject of microbiota should be included in the curriculum of the Nutrition and Dietetics department students, who are health professionals of the future, and the level of knowledge should be increased by scientific meetings and academic studies.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Creative Commons Attribution Non-Commercial License: The articles in the Journal of Immunology and Clinical Microbiology are open access articles licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/) which permits unrestricted, non-commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited.