Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 4, 85 - 96, 31.12.2015

Öz









The study was conducted to evaluate farm management and calf raising practices of 378 cattle
farms in Hınıs district of Erzurum Province. Data used in this research was obtained as a result of face to face
interviewing with cattle breeders and data was analyzed with test of chi-square. 26 % of the cattle breeders in the
research area stated that they keep records of animals regularly. It was found out that number of the animal available
in the enterprise and educational level of the cattle breeders affected signi cantly (P<0.01) on the habit of keeping
records. 17 % of the cattle breeders said that they have received technical assistance about cattle rearing, and 58 %
of them provided this knowledge via cattle breeding association. 63 % of the cattle breeders considers bellowing of
the cows as primary sign of the heat, and cows in the 48 % of the cattle enterprises are inseminated in the rst heat
3 months after parturition. Colostrum is offered to the new-born calves by suckling their dams (82 %), milk bottles
(10 %), buckets (7 %) and nipple buckets (1 %). Additionally, 11 %, 68 %, 21 % of the breeders fed calves with
colostrum for 1 day, 2 and 3 days respectively. It was determined that as calves stay with their dams longer than a
week in 57 % of the whole cattle farms, they are kept with cows a week (in 24 % of the enterprises) and 3 days (in
19 % of the enterprises). 





Kaynakça

  • Anonim, 2015. http://www.mekan360.com/360fx_erzurumhinisilcesi- erzurum-hinis.html (Erişim tarihi: 26.02.2015)
  • Bogdanovic V, Dedovic R, Perisic P, Stanojevic D, Petrovic MD, Trivunovic S, Kucevic D, Petrovic MM, 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production sytems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry, 28 (4): 689-696
  • Cochran WG, 1977. Sampling Techniques. 3rd Edition. John Wiley&Sons. New York.
  • Çoban O., Laçin E, Sabuncuoğlu N, Genc M, 2013. Production and Health Parameters in Cattle Herds: A Survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal & Plant Sciences, 23(6):1572-1577.
  • Goonewardenet LA, Spicert HM, McNeil AO, Slack, WL, 1995. A survey of production characteristics, ownership and extension needs of the Alberta dairy industry. Can. J. Anim. Sci., 75(2):181-184.
  • Hannien L, Hepola H, Raussi S, Saloniemi H, 2007. Effect of colostrum feeding method and presence of dam on the sleep, rest and sucking behavior of newborn calves. Appl. Anim. Behav. Sci., 112:213–222.
  • Heinrichs AJ, Kiernan, NE., Graves RE, Hutchinson LJ, 1987. Survey of Calf and Heifer Management Practices in Pennsylvania Dairy Herds. J. Dairy Sci., 70(4):896-904.
  • Ildız F, 1999. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı.(Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Kaygısız A, Tümer R, Orhan H, Vanlı Y, 2008. Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2): 23-31.
  • Newbold P, 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice- Hall International, New Jersey.
  • Özhan M, Tüzemen N, Yanar M, 2012. Büyükbas Hayvan Yetistirme. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Notu, Yay. No:134. Erzurum.
  • Özyürek S, Kocyigit R, Tuzemen N, 2014. Erzincan İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri: Çayırlı İlçesi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 19-26.
  • SPSS, 2004. SPSS for Windows Release 13.0. SPSS Inc., Chicago, IL
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V, 1998. Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları, Ankara
  • Şeker İ, Tasalı H, Güler H, 2012. Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg., 26 (1): 09 – 16.
  • Tugay A, Bakır G, 2008. Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1): 37-47.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. http://tuikapp.tuik.gov.tr/ hayvancilikapp/hayvancilik.zul (Erişim tarihi: 26.02.2015)
  • Ünalan A, Serbester U, Çınar M, Ceyhan A, Akyol E, Şekeroğlu A, Erdem T, Yılmaz S, 2013. Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mevcut Durumu, Başlıca Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(2): 67-72.
  • Vasseur E, Borderas F, Cue RI, Lefebvre D, Pellerin D, Rushen J, Wade KM, Passillé AM, 2010. A survey of dairy calf management practices in Canada that affect animal welfare. Journal of Dairy Science, 93(3):1307-1315.
  • Yamane T, 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Esin A, Bakır MA, Aydın C, Güzbüzsel E. Literatür Yayınları: 53, İstanbul.
  • Yıldız N, Bircan H, 2006. Uygulamalı İstatistik. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Durumu: Çiftlik Yönetimi ve Buzağı Yetiştirme Uygulamaları

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 4, 85 - 96, 31.12.2015

Öz





Bu araştırma, Erzurum İli Hınıs İlçesi’nde faaliyet gösteren 378 adet sığırcılık işletmesinin çiftlik yönetimi
ve buzağı yetiştirme uygulamalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, işletme
sahipleriyle yüz yüze görüşülerek yapılan anket sonucu elde edilmiş ve ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Araştırma
bölgesindeki yetiştiricilerin % 26’sı, düzenli olarak kayıt tuttuklarını ifade etmişlerdir. İşletmelerdeki hayvan sayısı
ve işletmecilerin eğitim düzeyinin kayıt tutma alışkanlığını çok önemli derecede (P<0.01) etkilediği tespit edilmiştir.
Bu işletme sahiplerinin %17’si sığırcılık konusunda teknik bilgi desteği aldıklarını dile getirmiş ve % 58’inin bu
bilgiyi birlikler vasıtasıyla edindiklerini ifade etmişlerdir. Yetiştiricilerin %63’ü ineklerin kızgınlığa geldiğinin
en önemli belirtisi olarak böğürmesini esas aldıklarını ve bu işletme sahipleri ineklerine (%48) doğumdan 3 ay
sonraki ilk kızgınlıkta tohumlama yaptırdıklarını bildirmişlerdir. Söz konusu bölgede ağız sütünün buzağılara
%82’i oranında annesini emmesi şeklinde, %10 oranında biberonla, %7 oranında kovayla, %1 oranında da emzikli
kovalarla verildiği belirlenmiştir. Ayrıca, yetiştiricilerin %11’i bir gün, %68’i iki gün, %21’i ise üç gün süreyle
buzağılara ağız sütü verdiklerini ifade etmişlerdir. İşletmelerin %57’sinde yeni doğan buzağılar analarıyla birlikte
bir haftadan daha fazla bir arada kalırken, %24’ünde bir hafta ve %19’unda da üç gün süreyle birlikte tutuldukları
saptanmıştır.





Kaynakça

  • Anonim, 2015. http://www.mekan360.com/360fx_erzurumhinisilcesi- erzurum-hinis.html (Erişim tarihi: 26.02.2015)
  • Bogdanovic V, Dedovic R, Perisic P, Stanojevic D, Petrovic MD, Trivunovic S, Kucevic D, Petrovic MM, 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production sytems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry, 28 (4): 689-696
  • Cochran WG, 1977. Sampling Techniques. 3rd Edition. John Wiley&Sons. New York.
  • Çoban O., Laçin E, Sabuncuoğlu N, Genc M, 2013. Production and Health Parameters in Cattle Herds: A Survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal & Plant Sciences, 23(6):1572-1577.
  • Goonewardenet LA, Spicert HM, McNeil AO, Slack, WL, 1995. A survey of production characteristics, ownership and extension needs of the Alberta dairy industry. Can. J. Anim. Sci., 75(2):181-184.
  • Hannien L, Hepola H, Raussi S, Saloniemi H, 2007. Effect of colostrum feeding method and presence of dam on the sleep, rest and sucking behavior of newborn calves. Appl. Anim. Behav. Sci., 112:213–222.
  • Heinrichs AJ, Kiernan, NE., Graves RE, Hutchinson LJ, 1987. Survey of Calf and Heifer Management Practices in Pennsylvania Dairy Herds. J. Dairy Sci., 70(4):896-904.
  • Ildız F, 1999. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı.(Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Kaygısız A, Tümer R, Orhan H, Vanlı Y, 2008. Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2): 23-31.
  • Newbold P, 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice- Hall International, New Jersey.
  • Özhan M, Tüzemen N, Yanar M, 2012. Büyükbas Hayvan Yetistirme. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Notu, Yay. No:134. Erzurum.
  • Özyürek S, Kocyigit R, Tuzemen N, 2014. Erzincan İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri: Çayırlı İlçesi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 19-26.
  • SPSS, 2004. SPSS for Windows Release 13.0. SPSS Inc., Chicago, IL
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V, 1998. Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları, Ankara
  • Şeker İ, Tasalı H, Güler H, 2012. Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg., 26 (1): 09 – 16.
  • Tugay A, Bakır G, 2008. Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1): 37-47.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. http://tuikapp.tuik.gov.tr/ hayvancilikapp/hayvancilik.zul (Erişim tarihi: 26.02.2015)
  • Ünalan A, Serbester U, Çınar M, Ceyhan A, Akyol E, Şekeroğlu A, Erdem T, Yılmaz S, 2013. Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mevcut Durumu, Başlıca Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(2): 67-72.
  • Vasseur E, Borderas F, Cue RI, Lefebvre D, Pellerin D, Rushen J, Wade KM, Passillé AM, 2010. A survey of dairy calf management practices in Canada that affect animal welfare. Journal of Dairy Science, 93(3):1307-1315.
  • Yamane T, 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Esin A, Bakır MA, Aydın C, Güzbüzsel E. Literatür Yayınları: 53, İstanbul.
  • Yıldız N, Bircan H, 2006. Uygulamalı İstatistik. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Zootekni / Animal Science
Yazarlar

Rıdvan Koçyı̇ğı̇t

Abdulkerim Dı̇ler Bu kişi benim

Mete Yanar Bu kişi benim

Olcay Güler Bu kişi benim

Recep Aydın Bu kişi benim

Mehmet Avcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 29 Ocak 2015
Kabul Tarihi 17 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Koçyı̇ğı̇t R., Dı̇ler A., Yanar, M., Güler O., vd. (2015). Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices. Journal of the Institute of Science and Technology, 5(4), 85-96.
AMA Koçyı̇ğı̇t R, Dı̇ler A, Yanar M, Güler O, Aydın R, Avcı M. Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Aralık 2015;5(4):85-96.
Chicago Koçyı̇ğı̇t Rıdvan, Dı̇ler Abdulkerim, Mete Yanar, Güler Olcay, Recep Aydın, ve Mehmet Avcı. “Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices”. Journal of the Institute of Science and Technology 5, sy. 4 (Aralık 2015): 85-96.
EndNote Koçyı̇ğı̇t R, Dı̇ler A, Yanar M, Güler O, Aydın R, Avcı M (01 Aralık 2015) Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices. Journal of the Institute of Science and Technology 5 4 85–96.
IEEE Koçyı̇ğı̇t R., Dı̇ler A., M. Yanar, Güler O., R. Aydın, ve M. Avcı, “Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 5, sy. 4, ss. 85–96, 2015.
ISNAD Koçyı̇ğı̇t Rıdvan vd. “Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices”. Journal of the Institute of Science and Technology 5/4 (Aralık 2015), 85-96.
JAMA Koçyı̇ğı̇t R, Dı̇ler A, Yanar M, Güler O, Aydın R, Avcı M. Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2015;5:85–96.
MLA Koçyı̇ğı̇t Rıdvan vd. “Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 5, sy. 4, 2015, ss. 85-96.
Vancouver Koçyı̇ğı̇t R, Dı̇ler A, Yanar M, Güler O, Aydın R, Avcı M. Structural Characteristics of Cattle Enterprises in Hınıs County of Erzurum Province: Farm Management and Calf Rearing Practices. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2015;5(4):85-96.