The study was conducted to evaluate farm management and calf raising practices of 378 cattle
farms in Hınıs district of Erzurum Province. Data used in this research was obtained as a result of face to face
interviewing with cattle breeders and data was analyzed with test of chi-square. 26 % of the cattle breeders in the
research area stated that they keep records of animals regularly. It was found out that number of the animal available
in the enterprise and educational level of the cattle breeders affected signi cantly (P<0.01) on the habit of keeping
records. 17 % of the cattle breeders said that they have received technical assistance about cattle rearing, and 58 %
of them provided this knowledge via cattle breeding association. 63 % of the cattle breeders considers bellowing of
the cows as primary sign of the heat, and cows in the 48 % of the cattle enterprises are inseminated in the rst heat
3 months after parturition. Colostrum is offered to the new-born calves by suckling their dams (82 %), milk bottles
(10 %), buckets (7 %) and nipple buckets (1 %). Additionally, 11 %, 68 %, 21 % of the breeders fed calves with
colostrum for 1 day, 2 and 3 days respectively. It was determined that as calves stay with their dams longer than a
week in 57 % of the whole cattle farms, they are kept with cows a week (in 24 % of the enterprises) and 3 days (in
19 % of the enterprises).
Calf feding farm management Erzurum Hınıs dairy cattle weaning
Bu araştırma, Erzurum İli Hınıs İlçesi’nde faaliyet gösteren 378 adet sığırcılık işletmesinin çiftlik yönetimi
ve buzağı yetiştirme uygulamalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, işletme
sahipleriyle yüz yüze görüşülerek yapılan anket sonucu elde edilmiş ve ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Araştırma
bölgesindeki yetiştiricilerin % 26’sı, düzenli olarak kayıt tuttuklarını ifade etmişlerdir. İşletmelerdeki hayvan sayısı
ve işletmecilerin eğitim düzeyinin kayıt tutma alışkanlığını çok önemli derecede (P<0.01) etkilediği tespit edilmiştir.
Bu işletme sahiplerinin %17’si sığırcılık konusunda teknik bilgi desteği aldıklarını dile getirmiş ve % 58’inin bu
bilgiyi birlikler vasıtasıyla edindiklerini ifade etmişlerdir. Yetiştiricilerin %63’ü ineklerin kızgınlığa geldiğinin
en önemli belirtisi olarak böğürmesini esas aldıklarını ve bu işletme sahipleri ineklerine (%48) doğumdan 3 ay
sonraki ilk kızgınlıkta tohumlama yaptırdıklarını bildirmişlerdir. Söz konusu bölgede ağız sütünün buzağılara
%82’i oranında annesini emmesi şeklinde, %10 oranında biberonla, %7 oranında kovayla, %1 oranında da emzikli
kovalarla verildiği belirlenmiştir. Ayrıca, yetiştiricilerin %11’i bir gün, %68’i iki gün, %21’i ise üç gün süreyle
buzağılara ağız sütü verdiklerini ifade etmişlerdir. İşletmelerin %57’sinde yeni doğan buzağılar analarıyla birlikte
bir haftadan daha fazla bir arada kalırken, %24’ünde bir hafta ve %19’unda da üç gün süreyle birlikte tutuldukları
saptanmıştır.
Buzağı besleme çiftlik yönetimi Erzurum Hınıs süt sığırcılığı sütten kesme
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 29 Ocak 2015 |
Kabul Tarihi | 17 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 4 |