This review was prepared to give information about “EUROP” system in the classifcation of sheep
carcasses’ quality and applications in Turkey. Using a classifcation system to determine the carcass quality of
slaughtered animals, especially cattle and sheep, is necassary for both the determination of the carcass commercial
value and the maintenance of the formation of a common quality system between countries. In European Union,
basically two schemes are used in the classifcation of sheep carcasses: one of them is for 13 and over kg carcass
and the other is for 13 low kg due to the fact that in Central and Northern Europe heavy weight sheep races (13
and over kg) and in South Europe low weight sheep races (13 low kg) are bred. In the evaluation of 13 and over kg
weight carcasses, according to the European Union Council decisions (1208/81, 1026/91 and 2137/92) “EUROP”
evaluation system is used. In this system, conformations of carcasses are defned 6 degrees in terms of fleshing
(S=superior (used in United Kingdom), E=excellent, U= very good, R=good, O=fair, P=poor), it is also stated
in carcass fat cover classes 5 degrees (1=low, 2=slight, 3=average, 4=high 5=very high). However, there is not
yet a system to calculate commercial value and the quality of carcass in Turkey. This case may be acceptable
as important defciency for quality carcass production. Because, it is thought that, sheep carcass classifying and
pricing by “EUROP” encourages the qualifed carcass production at a serious level.
Carcass quality carcass classifcation commercial value EUROP
Bu derleme, koyun karkaslarının kalite sınıflandırılmasında “EUROP” sistemi ve Türkiye’deki uygulamalar
hakkında bilgi sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Kesilen hayvanlar için, özellikle sığır ve koyunlarda, karkas
kalitesini belirleyici bir sınıflandırma sistemi kullanılması, hem karkasın ticari değerini belirlemede hem de
ülkeler arasında ortak bir kalite standardı oluşturmada oldukça önemlidir. Avrupa Birliği’nde koyun karkaslarının
sınıflandırılmasında, Orta ve Kuzey Avrupa’daki koyun ırklarının (13 kg ve üzeri), Güney Avrupa’da ise düşük
ağırlıktaki ırkların (13 kg altı) yetiştirilmesi nedeniyle, biri 13 kg ve üstü, diğeri ise 13 kg’dan düşük olanlar için
iki şema kullanılmaktadır. Ağırlığı 13 kg ve üstü olan karkasların değerlendirilmesinde, Avrupa Birliği Konsey
kararları (1208/81, 1026/91 ve 2137/92) gereğince, “EUROP” adlı değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Bu
sistemde karkaslar konformasyon durumlarına göre 6 sınıfa ayrılmakta (S=süper (İngiltere’de kullanılmaktadır),
E=mükemmel, U=çok iyi, R=iyi, O=orta, P=kötü), yağlılık durumuna göre ise 5 kategoride değerlendirilmektedir
(1=yağsız, 2=az yağlı, 3=orta yağlı, 4=yağlı, 5=çok yağlı). Türkiye’de ise karkaslarda fyat ve kalite sınıflandırması
yapılacak bir sistem henüz kullanılmamaktadır. Bu durum kaliteli karkas üretimi için önemli bir eksiklik olarak kabul
edilebilir. Çünkü, koyun karkaslarının “EUROP” sistemi kullanılarak sınıflandırılmasının ve fyatlandırılmasının
kaliteli karkas üretimini önemli ölçüde teşvik edeceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 30 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 23 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 3 |