In the present study; some physical and chemical properties of hawthorn (Crataegus spp.) genotypes
growing in Uşak province. Fruit samples were taken from 15 hawthorn genotypes growing in the region. As physical
properties of genotypes; fruit width and height, fruit weight, number of cores and core weight were determined.
Biochemical contents of genotypes; PH, acidity, total phenolic substance, antioxidant capacity (DPPH) and total
anthocyanin contents were investigated. The fruit weights, fruit size and fruit width were found to be between 0.96-
4.03 g, 10.48-17.43 mm and 12.53-19.94 mm in the examined genotypes, respectively. The study; total phenolics,
antioxidant capacity (DPPH) and total anthocyanin contents of hawthorn genotypes were determined as 960.00-
3626.00 mg GA/g. 2.38-6.12 µg cy-3-glk/g and 19.24-59.24%, respectively
Yapılan bu araştırmada, Uşak ilinde doğal olarak yetişen alıç (Crataegus spp.) genotiplerinin bazı fziksel
ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bölgede yetişen 15 alıç genotipinden meyve
örneği alınmış ve genotiplerde fziksel özellikler olarak; meyve eni ve boyu, meyve ağırlığı, çekirdek sayısı
ve çekirdek ağırlığı tespit edilmiştir. Genotiplerin biyokimyasl içerikleri olarak ise; suda çözünür kuru madde
(SÇKM), pH, asitlik, toplam fenolik madde, antioksidant kapasitesi (DPPH) ve toplam antosiyanin içerikleri
incelenmiştir. İncelenen genotiplerde meyve ağırlığı 0.96-4.03 g, meyve boyu 10.48-17.43 mm, meyve eni 12.53-
19.94 mm, arasında tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı 960,00-3626.00 mg GA/g ta arasında, toplam
antosiyanin madde miktarı ise 2.38-6.12 µg siy-3-glk/g ve antioksidant kapasitesi (DPPH) ise 19.24-59.24 % olarak
belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 3 |