Bu çalışmada, gliserol ile plastikleştirilmiş patates nişastası (PN) filmlerine, farklı oranlarda (% 0.5, 1, 2) grafen (G) eklenerek döküm yöntemi ile hazırlanmış filmlerin dielektrik sabiti, dielektrik kayıp ve kayıp tanjantı gibi bazı dielektrik özelliklerinin frekansla değişimleri incelendi. PN’nın saf hali ve G ile hazırlanmış kompozitlerinin (PNG0.5, PNG1 ve PNG2) dielektrik sabiti (έ), dielektrik kayıp faktörü (ε՛՛) ve kayıp tanjantı (tanδ) değerleri oda sıcaklığında frekansın bir fonksiyonu olarak (100 Hz ile 10 kHz arasında) empedans analizör cihazı ile belirlendi. Nişastanın 1 kHz sabit frekans ve oda sıcaklığındaki dielektrik sabiti, dielektrik kayıp ve kayıp tanjantı değerleri sırasıyla 9.20, 4.45 ve 0.48 olarak bulundu. Ayrıca, farklı oranlarda G miktarının (ağırlıkça %0.5, %1 ve %2) filmlerin dielektrik özellikleri üzerindeki etkisi araştırıldı. G konsantrasyonu arttıkça dielektrik sabiti, dielektrik kayıp ve kayıp tanjantı değerlerinde, saf nişastaya göre önemli artış olduğu gözlendi.
In this study, the change of some dielectric properties such as dielectric constant, dielectric loss and loss tangent of films prepared by casting method by adding graphene (G) in different proportions (% wt 0.5, 1, 2) to potato starch (PS) films plasticized with glycerol were investigated. Dielectric constant (έ), dielectric loss (ε՛՛) and loss tangent (tanδ) values of pure PS and its composites prepared with G (PSG0.5, PSG1 and PSG2) were determined by impedance analyzer as a function of frequency (between 100 Hz and 10 kHz) at room temperature. The dielectric constant, dielectric loss factor and loss tangent values of the starch were found to be 9.20, 4.45 ve 0.48 at 1 kHz constant frequency and at room temperature. In addition, the effect of different proportions of G (0.5%, 1% and 2% by weight) on the dielectric properties of films were investigated. (0.5%, 1% and 2% by weight) of the starch on the dielectric properties was investigated. It was observed that as the G concentration increased, the dielectric constant, dielectric loss and loss tangent values significantly increased compared to the pure starch.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği |
Bölüm | Kimya / Chemistry |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 24 Kasım 2020 |
Kabul Tarihi | 3 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 2 |