Balık unu gerek insan tüketimine uygun olmayan balıkların, gerekse balıkçılık endüstrisinde arta kalan atıkların işlenip
kurutulması veya çeşitli teknolojik işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilmektedir. Balıkçılık endüstrisinin iki ana temel
ürünlerinden biri olan balık unu, yüksek aminoasit, vitamin ve mineral madde içeriğiyle yüksek sindirilebilirliğe sahip bir protein
kaynağı olarak yemlerde kullanılmaktadır. Balık ununu diğer yem hammaddelerinden üstün kılan en önemli özelliklerden biri de
içerdiği esansiyel aminoasitler ve uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleridir. Balık ununun rasyona katılması ile genç
hayvanlarda performans ve bağışıklık sistemi olumlu etkilenmektedir. Balık ununun kanatlı rasyonlarına %3-10, sığır ve koyun
rasyonlarına %5, domuz rasyonlarına da %10 katılabileceği ifade edilmektedir. Türkiye’de balık unu ve yağı üretiminin önemli
kısmı Karadeniz Bölgesinde yapılmaktadır. Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesinde yer alan dört farklı balık unu fabrikasında alınan
balık unlarının besin madde içeriği değerlendirilmiştir. Buna göre en yüksek değerler; kuru madde (KM) %95.90 (p<0.0001) ve
ham kül (HK) %17.20 (p<0.0001) ile D, ham protein (HP) %73.40 (p<0.0001) ile A, ham yağ (HY) %11.33 (p<0.01) ile B,
metabolik enerji (ME, kanatlı) 3537.5 Kcal kg-1
(p<0.001) ile B fabrikasında tespit edilmiştir. Çalışmada genel olarak bütün
amino asitler bakımından en yüksek değerler A fabrikasında, en düşük değerler D fabrikasında elde edilmiştir (p<0.0001).
Esansiyel yağ asitlerinden linoleik ve linolenik asit miktarları bakımından fabrikalar arasında istatistiksel bir farkın olmadığı
(p˃0.01), palmitik asit, palmitoleik asit ve oleik asit düzeylerinin ise önemli düzeyde (p˃0.001) B fabrikasında görüldüğü tespit
edilmiştir. Ülkemizde yaygın olarak Karadeniz Bölgesinde üretilen balık unları arasında besin madde bileşenleri açısından
farklılık olduğu belirlenmiştir
Amino asitler balık unu besin madde içeriği Karadeniz bölgesi yağ asitleri
Münferit Çalışma
-
-
Fish meal is obtained as a result of the processing and drying of fish that are not suitable for human consumption
and the wastes left in the fishing industry, or by passing them through various technological processes. Fish meal, one of the two
main products of the fishing industry, is used in feeds as a protein source with high digestibility with its high content of amino
acids, vitamins, and minerals. Fish meal is one of the most important features that makes it superior to other feed raw materials
due to the essential amino acids and long-chain polyunsaturated fatty acids it contains. With the addition of fish meal to the ration
performance and immune system of young animals are positively affected. It is stated that fish meal can be added 3-10% to
poultry rations, 5% to cattle and sheep rations, and 10% to pig rations. In Türkiye, a significant part of fish meal and oil
production is carried out in the Black Sea Region. In this study, the nutrient content of fish meals taken from four different fish
meal production factory in the Black Sea Region was evaluated. Accordingly, the highest values are; dry matter (DM) 95.90%
(p<0.0001) and ash 17.20% (p<0.0001) in D factory, crude protein (CP) 73.40% (p<0.0001) in A factory, crude oil ether
extract(EE) 11.33% (p<0.01) in B factory, metabolic energy(ME, poultry) 3537.5 Kcal kg-1
(p<0.001) in B factory were
determined. It was determined that there was no statistical difference among the factories in terms of linoleicacid and linolenic
acid amounts of essential fatty acids (p˃0.01), while palmitic acid, palmitoleic acid and oleic acid levels were found to be
significant in B factory (p˃0.001). It has been observed that there is a difference in nutrient contents among the fish meal mostly
produced in the Black Sea Region in our country.
Amino acids fish meal nutrient content Black Sea region fatty acids
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Kasım 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 15 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 27 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 4 |