2008 yılında gerçekleştirilen bu araştırmada, Kazova (Tokat) yöresinde yetişen şaraplık üzüm çeşitlerinin (Gewurtztraminer, Pinot Noir, Narince ve Syrah) olgunlaşması sırasında tanedeki kimyasal değişmeler (Suda çözünebilir kuru madde-SÇKM, toplam asit, pH, toplam fenolik bileşikler, toplam antosiyanin ve antioksidan kapasitesi) incelenmiştir. Olgunlaşma sırasında şırada SÇKM, pH ve toplam fenolik bileşik miktarı artarken, toplam asit, toplam fenolik ve antioksidan kapasitesinde düşme saptanmıştır. Hasat döneminde SÇKM’nin %20.2 (Narince) ile %22.3 (Syrah); toplam asitliğin 5.90 g l-1 (Pinot Noir) ile 7.43 g l-1 (Narince) ve pH değerinin 3.27 (Pinot Noir) ile 4.20 (Syrah) arasında değiştiği tespit edilmiştir
In this study carried out in 2008, chemical changes (total soluble solid, total acidity, pH, total phenolic
compounds, total anthocyanin and antioxidant capacity) were investigated during maturation of Gewurtztraminer,
Pinot Noir, Narince and Syrah wine grapes grown in Kazova (Tokat) ecology. The total soluble solids, pH and
anthocyanins increased with berry maturation, whereas total acidty, total phenolic compounds and antioxidant
capacity were found to decrease till the harvest time. At harvest, TSS ranged between 20.2% (Narince) to 22.3%
(Syrah); total acidities ranged from 5.90 g l-1 (Pinot Noir) to 7.43 g l-1 (Narince) and pH values between 3.27 (Pinot
Noir) to 4.20 (Syrah). According to the results, it was determined that Pinot Noir, Gewurtztraminer and Syrah wine
grape cultivars were found to be promising cultivars for Kazova region.
Kazova wine grapes chemical changes phenolics anthocyanins antioxidant
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2011 |
Gönderilme Tarihi | 27 Nisan 2011 |
Kabul Tarihi | 8 Temmuz 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 3 |